Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Ny screening mot tjock- och ändtarmscancer startar

Studier har visat att med screening mot tjock- och ändtarmscancer minskar dödligheten med cirka 15 till 20 procent. Under 2021 kommer screening att dra igång på flera hålla i landet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2021-01-25
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Trots den pågående pandemin ser Bärbel Jung, verksamhetschef för kirurgi vid Linköpingsuniversitet och ordförande i nationella vårdprogrammet för tjock- och ändtarmscancer, det som viktigt att screeningen kan påbörjas redan nu.

– Den här pandemin har pågått så väldigt länge. Det är dags för oss att höja blicken och titta framåt för att inte förlora alltför mycket. Även om det är jobbigt med pandemin så finns det annat också, säger hon till Vetenskapsradion.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Blod i avföringen

I Stockholm och Gotland har patienter redan, sedan flera år tillbaka, kallats till screening för tjock- och ändtarmscancer. Under 2021 kommer också 60-åringar i Dalarna, och fyra andra regioner att kallas.

Annons
Annons

Screeningen innebär att ett provrör skickas hem för avföringsprov. Om det vid analys visar sig att avföringen innehåller blod så kallas man på en undersökning av tarmen, så kallad koloskopi.

Genom att undersöka tjocktarmen kan man upptäcka polyper, ofta godartade men som på sikt kan utvecklas till cancer, som då tas bort.

Minskar dödligheten kraftigt

Studier har visat att med screening mot tjock- och ändtarmscancer minskar dödligheten med cirka 15 till 20 procent.

Annons
Annons

Planen är att alla mellan 60 och 74 år i Sverige ska screenas för tjock- och ändtarmsscreening inom en femårs period.

    Källor

  • Vetenskapsradion - https://sverigesradio.se/artikel/7651444

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons