Patientens utbildningsnivå påverkar risken att dö i cancer
Trots en lagstadgad rätt till jämlik vård, ser verkligheten annorlunda ut för cancerpatienter i landet. Personer med låg socioekonomisk status löper mycket högre risk att dö i cancer jämfört med välbeställda personer.
Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Cancervården har länge kännetecknats av ojämlikhet men ingenting tyder på att utvecklingen går mot en mer jämlik vård. Det visar en rapport framtagen av EY (revisionsbyrån Ernst & Young) på uppdrag av Cancerfonden. EY har analyserat data för åren 1998-2015 där man kolla på skillnader i insjuknande och dödlighet för alla rapporterade maligna tumörer sammanlagt samt för tio specifika cancersjukdomar utifrån de drabbade personernas kön, ålder, utbildning och bostadsort.
Rapporten bekräftar det som även framkommit i en rapport som Socialstyrelsen gjorde redan 2011, nämligen att det finns en tydlig koppling mellan socioekonomisk status och ojämlikhet i vård.
Varför skillnaden i vård mellan personer med hög utbildning respektive låg utbildning är stor finns det ingen enkel förklaring till, men man kan se tre huvudsakliga påverkansfaktorer vilka är:
- individuella förutsättningar - cancerrisken påverkas av hur människor lever sina liv. Ett ohälsosamt beteende i form av fysisk inaktivitet, rökning, onyttig mat etc.
- vårdgivarens agerande - studier har visat på flera ojämlikheter som uppstår i själva vårdkedjan, från diagnostisering till behandling och rehabilitering.
- styrning av vård och samhälle - i form av olika geografiska förutsättningar och välfärdsinstitutioner.
Nu vill Cancerfonden att regeringen ska initiera ett arbete för att göra data tillgänglig för analys av skillnader i cancervården, inklusive screeening och vaccinationer kopplade till socioekonomiska grupper.
Cancerfonden anser även att regeringen ska ge Regionala cancercentrum (RCC) ett särskilt uppdrag att skapa öppna jämförelser över cancervård, inklusive screening och vaccination, samt uppdrag att arbeta fram och utvärdera effektiva insatser för en jämlik cancervård.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/cancerfondsrapporten/utbildningsniva-paverkar-risken-att-do-i-cancer
Källor
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Skelettmetastaser
Metastaser till skelettet förekommer vid nästan alla cancerformer men domineras av prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor. Idag lever uppskattningsvis 8 000 till 10 000 svenskar med skelettmetastaser.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.