”Primärvården spelar en oerhört viktig roll för när cancer upptäcks”
Fler cancerfall kan upptäckas inom primärvården, anser Cancerfonden som nu kommit ut med en ny rapport.
”Över 70 procent av alla patienter som får en cancerdiagnos har inledningsvis sökt till en läkare på vårdcentralen för sina besvär. Det betyder att primärvården spelar en oerhört viktig roll för när cancer upptäcks”, skriver Cancerfondens generalsekreterare.

Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
- Fler kan botas eller leva längre med god livskvalitet om vården bli snabbare på att upptäcka cancer hos patienter, men för lite fokus på allmänläkarnas kompetensutveckling och arbetsmiljö har lett till problem när primärvården möter patienter med cancer, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.
En annan rapport som är gjord av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, Vårdanalys, har bland annat tidigare visat att primärvårdsläkare i Sverige är mer stressade och upplever också att de tillbringar kortare tid med sina patienter än vad deras internationella kollegor gör.
I ytterligare en rapport från Vårdanalys konstateras det att det finns stora sociala och regionala ojämlikheter inom cancervården. Bland annat menar man att cancer oftare upptäcks tidigt hos personer med eftergymnasial utbildning, än hos personer med kortare utbildningar. Vårdanalys har också sett skillnader mellan regionerna i hur tidigt cancer upptäcks och uppmanar regeringen och regioner att fortsätta utveckla primärvården så att man kan upptäcka cancersjukdomar tidigare.
”Vårdanalys rapport är en i raden av oberoende analyser som uppmärksammar behovet av att stärka primärvården, inte minst ur ett cancerperspektiv”, skriver Cancerfonden i rapporten.
2018 fick cirka 63 000 personer i Sverige ett cancerbesked och prognosen är att den siffran kommer stiga till 100 000 cancerfall år 2040, därför bör frågan om tidig upptäckt prioriteras menar Cancerfonen.
”Konkreta politiska förslag, samordning och nationella riktlinjer är nyckelfaktorer om man menar allvar med att forma en sjukvård som är tillgänglig och jämlik för alla patienter, oavsett bostadsort eller socioekonomisk tillhörighet”, skriver Cancerfonden i rapporten.
Så kan primärvården bli bättre på att upptäcka cancer tidigt, enligt Cancerfondens rapport:
-
Regionerna måste säkra regelbundna utbildningsinsatser för att öka primärvårdspersonalens kompentens inom tidig upptäckt av cancer.
-
Stödet för utveckling och införande av digital infrastruktur, såsom kvalitetsregister och digital vårdinformation måste förstärkas.
-
Säkrad forskningstid och karriär- och lönestrukturer som lockar till forskning i primärvården måste inrättas för att öka kunskapen kring cancerdiagnosticering inom primärvården.
-
En starkare nationell styrning. Systemet med 21 självstyrande regioner står i vägen för att effektivt utveckla cancervård i takt med att ny teknik utvecklas.
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Cancerfonden -
https://www.cancerfonden.se/press/fler-cancerfall-kan-upptackas-inom-primarvarden
https://www.cancerfonden.se/cancerfondsrapporten/cancervard
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Flera viktiga framsteg inom dermatologi: Snart kan “känslig hud” bli en egen diagnos
Mycket har hänt inom det dermatologiska fältet under senare år, och patienter erbjuds både fler och effektivare behandlingar än någonsin tidigare. Här delar dermatologen Ada Girinta med sig av sina tankar kring utvecklingen och ger sin spaning framåt på området.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.