Nyhet | Onkologi

Så hälsofarlig är européernas alkoholkonsumtion

Endast ett standardglas alkohol per dag ökar risken för magstrupscancer. Tar man två ökar också risken för att få kolorektalcancer. Och blir det mer än fyra glas om dagen medför det risk för ytterligare allvarliga konsekvenser. Det framgår av en ny rapport. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-10
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Enligt den nyligen gjorde rapporten har Europa högst alkoholkonsumtion i världen, med ett genomsnittligt intag av två standardglas alkohol per dag. Den konsumtionen innebär en 21-procentigt ökad risk att utveckla kolorektalcancer och andra cancerformer i mag–tarmkanalen. 

Det finns inte et enda land i Europa där alkoholkonsumtionen är låg och över en femtedel av befolkningen över 15 år drickermer än fyra glas, minst en gång i veckan.

Kolorektalcancer är den näst vanligaste cancerformen i Europa. Vid en hög alkoholkonsumtion, över fyra standardglas om dagen, ökar risken för kolorektalcancer med 52 procent, enligt rapporten. De med hög alkoholkonsumtion har också en ökad risk för pankreas-, lever- och magcancer. 

Annons
Annons

Enligt rapporten är medvetenheten om kopplingen mellan alkohol och cancer alarmerande låg både bland konsumenterna och hälso- och sjukvårdspersonal. De kräver nu en gemensam europeisk strategi för att ge tydlig och konsekvent information om hälsoriskerna med alkohol.

 

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/07/Alkoholkonsumtion-stor-halsorisk-for-europeer/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons