Så kan muncancer upptäckas i tid – med hjälp av AI
Provtagning av misstänkta förändringar i munhålan med hjälp av borstprov och artificiell Intelligens (AI). Kan det vara lösningen i arbetet mot att förebygga muncancer? Det är åtminstone vad man hoppas på.

Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Trots att cancer munhåla och svalg är betydligt vanligare än flera andra cancerformer, saknas det som det ser ut idag screeningprogram för att tidigt upptäcka sjukdom i tid. I arbetet mot att tidigare kunna identifiera denna typ av cancer och på så vis rädda liv är nu Folktandvården i region Dalarna är tillsammans med Stockholm, först i landet med att testa ett nytt sätt att screena för att upptäcka muncancer.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Billigt och smärtfritt
Istället för biopsi sker provtagningen med hjälp av icke invasivt borstprov vilket blir både smärtfritt och billigare för patienten.
Vad som är speciellt för forskningsprojektet är att man dessutom använder artificiell intelligens (AI) för att få fram provresultaten. Samma metod används redan nu vid screening av livmoderhalscancer och med framgångsrika resultat.
– Der här är ett spännande folkhälsoprojekt där forskning, samverkan och digitalisering bryter ny mark och kan bidra till att vi inom tandvården tidigt kan identifiera patienter med risk för muncancer. Ökad livskvalitet för individ och närstående samt en bättre folkhälsa är några av de vinster vi hoppas på, säger Eva Ljung, vd på Folktandvården Stockholm.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/ny-metod-for-att-upptacka-muncancer-testas-i-dalarna
Källor
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Skelettmetastaser
Metastaser till skelettet förekommer vid nästan alla cancerformer men domineras av prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor. Idag lever uppskattningsvis 8 000 till 10 000 svenskar med skelettmetastaser.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.