Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Så kan muncancer upptäckas i tid – med hjälp av AI

Provtagning av misstänkta förändringar i munhålan med hjälp av borstprov och artificiell Intelligens (AI). Kan det vara lösningen i arbetet mot att förebygga muncancer? Det är åtminstone vad man hoppas på.


Lovisa
Publicerad den: 2020-01-01
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Så kan muncancer upptäckas i tid – med hjälp av AI
Annons

Trots att cancer munhåla och svalg är betydligt vanligare än flera andra cancerformer, saknas det som det ser ut idag screeningprogram för att tidigt upptäcka sjukdom i tid. I arbetet mot att tidigare kunna identifiera denna typ av cancer och på så vis rädda liv är nu Folktandvården i region Dalarna är tillsammans med Stockholm, först i landet med att testa ett nytt sätt att screena för att upptäcka muncancer.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Billigt och smärtfritt

Istället för biopsi sker provtagningen med hjälp av icke invasivt borstprov vilket blir både smärtfritt och billigare för patienten.

Vad som är speciellt för forskningsprojektet är att man dessutom använder artificiell intelligens (AI) för att få fram provresultaten. Samma metod används redan nu vid screening av livmoderhalscancer och med framgångsrika resultat.

Annons
Annons

– Der här är ett spännande folkhälsoprojekt där forskning, samverkan och digitalisering bryter ny mark och kan bidra till att vi inom tandvården tidigt kan identifiera patienter med risk för muncancer. Ökad livskvalitet för individ och närstående samt en bättre folkhälsa är några av de vinster vi hoppas på, säger Eva Ljung, vd på Folktandvården Stockholm.

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/ny-metod-for-att-upptacka-muncancer-testas-i-dalarna

Annons
Annons
Annons

Annons