Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Senaste inom cancerbehandling når inte svenska patienter

Framsteg i forskning kring myelom som resulterat i nya typer av läkemedel når inte fram tillräckligt snabbt till svenska cancerpatienter. Det menar blodcancerförbundet.


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-17

Annons

Myelom är en obotlig cancersjukdom som uppstår i benmärgen. Det är en kronisk sjukdom, vars förlopp skiljer sig mycket mellan olika individer.Varje år diagnostiseras över 500 nya fall av myelom i Sverige. De flesta är då över 60 år.

Tack vare framsteg i forskningen har nya läkemedel kunnat tas fram för att på så vis göra att patienterna lever både längre och med högre livskvalitet - i och med att vissa symtom kan undvikas. 

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Forskning  går förlorad 

Men dessa läkemedel når inte fram till svenska patienterna snabbt nog, menar blodcancerförbundet. Det tar alldeles för lång tid – trots att de är EU-godkända. Och det här ifrågasatts såklart av både anhöriga och sjuka där vissa menar på att framstegen för deras del går förlorat. 

Annons
Annons

Enligt landstinget handlar det om en kostnadsfråga. De menar att patienterna självklart ska få tillgång till de bästa typen av läkemedel men att de också har en skyldighet att titta på både effekt och kostnadseffektivitet samt ta hänsyn till prioriteringar. 

    Källor

  • Tv4 Nyheterna - http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/behandlingar-n%C3%A5r-inte-cancerpatienter-k%C3%A4nns-f%C3%B6rlorat-3849192

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.