Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Skonsam strålbehandling nyttjas inte av många landsting

Specialkliniken Skandio i Uppsala erbjuder en mer skonsam strålbehandling för viss typ av cancer. Kliniken i ägs av sju landsting, men finansieras av alla landsting i Sverige. Trots detta är det få landsting som nyttjar kliniken, det rapporterar Sveriges Radio, Ekot.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2018-11-26
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Specialkliniken Skandio i Uppsala ger protonstrålbehandling för cancer. Men patienter som skulle ha nytta av behandlingen får den inte, menar klinikens verksamhetschef Kjell Bergfeldt.

– Det är jag övertygad om. Det finns fortfarande ett antal patienter i Sverige som skulle vara betjänta av protoner som idag inte kommer hit.

Bättre alternativ för barn med cancer
Chansen till att bli botad är i princip lika stor som för traditionell strålbehandling, dock är chansen till ett friskt och långt liv bättre. Metoden är mer skonsam för framförallt barn och personer med hjärntumörer.

Annons
Annons

Trots det har kliniken fått in långt färre patienter än tänkt. Knappt 300 patienter kommer att få behandlingen i år, jämfört med de 1000 som var tänkta när kliniken startades.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Ojämn fördelning över landet

Andelen patienter som blir remitterade till kliniken är ojämnt fördelat över landet.

Från Dalarna har 30 patienter remitterats jämfört med fyra patienter från region Jönköping. Att få patienter från Jönköping har skickats till kliniken menar verksamhetsansvarig på onkologikliniken på länssjukhuset i Ryhov i Jönköping beror på att den vanliga behandlingen är lika bra och att det saknas tydliga anvisningar kring vilka cancerpatienter som protonstrålningen lämpar sig bäst för.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7097855

Annons
Annons
Annons

Annons