Skonsam strålbehandling nyttjas inte av många landsting
Specialkliniken Skandio i Uppsala erbjuder en mer skonsam strålbehandling för viss typ av cancer. Kliniken i ägs av sju landsting, men finansieras av alla landsting i Sverige. Trots detta är det få landsting som nyttjar kliniken, det rapporterar Sveriges Radio, Ekot.
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Specialkliniken Skandio i Uppsala ger protonstrålbehandling för cancer. Men patienter som skulle ha nytta av behandlingen får den inte, menar klinikens verksamhetschef Kjell Bergfeldt.
– Det är jag övertygad om. Det finns fortfarande ett antal patienter i Sverige som skulle vara betjänta av protoner som idag inte kommer hit.
Bättre alternativ för barn med cancer
Chansen till att bli botad är i princip lika stor som för traditionell strålbehandling, dock är chansen till ett friskt och långt liv bättre. Metoden är mer skonsam för framförallt barn och personer med hjärntumörer.
Trots det har kliniken fått in långt färre patienter än tänkt. Knappt 300 patienter kommer att få behandlingen i år, jämfört med de 1000 som var tänkta när kliniken startades.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Ojämn fördelning över landet
Andelen patienter som blir remitterade till kliniken är ojämnt fördelat över landet.
Från Dalarna har 30 patienter remitterats jämfört med fyra patienter från region Jönköping. Att få patienter från Jönköping har skickats till kliniken menar verksamhetsansvarig på onkologikliniken på länssjukhuset i Ryhov i Jönköping beror på att den vanliga behandlingen är lika bra och att det saknas tydliga anvisningar kring vilka cancerpatienter som protonstrålningen lämpar sig bäst för.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
- Sveriges radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7097855
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Vårdprogrammet för njurcancer: ”Ska vara ett levande dokument”
Behandlingsutvecklingen har varit betydande de senaste åren inom området njurcancer. Så hur går arbetet till när man uppdaterar vårdprogrammet och hur ofta görs det? Här förklarar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset.
-
Adjuvant behandling vid njurcellscancer – hur ska man se på den data som finns?
Bör man ge patienter med hög återfallsrisk adjuvant behandling vid njurcellscancer eller inte? Svaret är inte glasklart, då studier med liknande upplägg fått olika resultat. I klippet här nedan berättar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset mer o...
-
Forskare utreder – finns det samband mellan tatueringar och cancer?
Parallellt med att allt fler tatuerar sig ökar också antalet fall av både hudcancer och cancer i lymfkörtlarna. Nu utreder forskare vid Lunds Universitet eventuella samband mellan just tatueringar i kombination med sol och cancer.