Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Spindeltråd stabiliserar cancerhämmande effekt hos viktigt protein

Proteinet p53 skyddar kroppens celler mot cancer. Problemet är bara att cellerna endast producerar en liten mängd av det specifika proteinet. Dessutom bryts det snabbt ner. Men nu har forskare vid Karolinska Institutet lyckats stabiliserat det cancerhämmande proteinet – med hjälp av spindeltråd.


Lovisa
Publicerad den: 2022-03-14
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

P53 är ett av kroppens nyckelprotein när det gäller försvar mot cancer. Bland annat har de förmågan att upptäcka och förhindra genförändringar som i sin tur kan leda till cancer. Saknar en cell funktionellt p53 förvandlas den snabbt till en cancercell som riskerar att börja dela sig okontrollerat. Mutationer i p53-genen återfinns i ungefär hälften av alla cancertumörer, vilket gör det till den vanligaste genförändringen vid cancer. Försök att utveckla behandlingar som riktar in sig just på proteinet p53 är därför ständigt pågående världen över.

Nu har forskare vid Karolinska Institutet kommit en bra bit på vägen och hittat ett annorlunda sätt att stabilisera proteinet och på så vis göra det mer potent. Detta genom att koppla en bit spindeltrådsprotein till p53. På så vis har man kunnat skapa ett mer stabilt protein med ökad förmåga att döda cancerceller.

Med hjälp av elektronmikroskopi, datorsimuleringar och masspektrometri kunde forskarna visa att detta troligen beror på att spindeltrådsdelen lyckas strukturera upp p53-proteinets oformliga delar.

Annons
Annons

Inspirerade av naturen

– Vi har inspirerats av hur naturen skapar stabila proteiner och använt oss av spindeltrådsprotein för att stabilisera p53. Spindeltråd består av långa kedjor av mycket stabila proteiner och är en av naturens starkaste polymerer, säger Michael Landreh, forskare vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, Karolinska Institutet.

Sir David Lane, professor vid Karolinska Institutet, var en av de som upptäckte p53-proteinet i slutet av 1970-talet.

– Att skapa en mer stabil variant av p53 i celler är ett lovande tillvägagångssätt för cancerterapi och nu har vi ett verktyg för detta som är värt att utforska. På sikt är förhoppningen att vi ska kunna gå vidare och utveckla ett mRNA-baserat cancervaccin, men innan dess behöver vi veta hur proteinet hanteras i cellerna och om det till exempel är giftigt i stora mängder, säger Sir David Lane, senior professor vid Karolinska Institutet.

Nu planerar forskarna vidare att i detalj studera proteinets struktur och hur de olika delarna av proteinet samverkar för att förebygga cancer. De kommer även att ta reda på hur cellerna påverkas av det nya potenta p53-proteinet och hur väl de tolererar spindeltrådsdelen av proteinet.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Studien är ett samarbete mellan forskare vid Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet och A*STAR (Agency for Science, Technology and Research) i Singapore.

    Källor

  • Karolinska Institutet - https://nyheter.ki.se

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons