Studie: Väntetid var inte avgörande vid pankreascancer
Pankreascancer är en av de dödligaste cancersjukdomarna i Sverige. En ny stor svensk studie visar att väntetiden för operation spelar mindre roll för patientens prognos, skriver Dagens Medicin.

Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
– Våra resultat är lite överraskande. Vi som behandlar den här aggressiva sjukdomen vet ju att tumören kan växa till på kort tid och snabbt bli omöjlig att operera, säger Linda Hauge, kirurg och överläkare vid Centralsjukhuset i Karlstad.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Inget samband mellan väntetid och sämre utfall
Kötiderna för operation vid pankreascancer uppmärksammades då patienter avlidit i väntan på operation vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge tidigare i år. Men i Linda Hauge och hennes kollegors genomgång av operationsresultat för nästan tusen svenskar som opererats för den allvarliga typen av pankreascancer, adenocarcinom, kunde de inte se något säkerställt samband mellan väntetid och sämre utfall.
Inte heller såg man någon skillnad mellan de som fått operation inom stipulerad väntetid i vårdförloppet på 36 dagar eller de som fått vänta i 65 dagar eller längre, sett till andelen tumörer som tagits bort med tillräckliga operationsmarginaler.
– Vi såg visserligen tendenser till bättre resultat för de som fått vänta kortare, men detta var inte statistiskt säkerställt och det borde vi kanske se i vårt stora material om sambandet var tydligt, säger Linda Hauge.
Symtomen kommer sent i förloppet
Varje år drabbas omkring 1 300 svenskar av pankreascancer. Var femte patient kan opereras i potentiellt botande syfte. Sjukdomen utvecklas under en relativt lång period och tidsfönstret för en operation är i relation till det ganska kort.
– Det lömska med bukspottkörtelcancer är att sjukdomen ofta ger symtom sent i förloppet och de är då ofta diffusa, vilket ytterligare kan förlänga tiden till diagnos. Kanske är det snarare tid från symtomdebut till remiss som är avgörande, säger Linda Hauge.
Resultaten ska dock inte tolkas som att väntetiderna för operation kan fördröjas.
– Vi ha ju ett standardiserat vårdförlopp som ska följas. Att vänta länge på en operation för en sådan här aggressiv sjukdom kan också vara psykologiskt påfrestande för patienten, säger Linda Hauge.
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
“Siffrorna är lite överraskande”
Studiens resultat är intressanta, enligt Bobby Tingstedt, kirurg vid Skånes universitetssjukhus i Lund och ordförande i Bukspottkörtelcancerregistret. Han själv har dock inte medverkat i studien.
– Det är bara att hålla med om att siffrorna är lite överraskande. Tidigare forskning har ändå pekat på en sämre överlevnad ju längre tid som går till operation. Man måste fundera på vad de nya resultaten säger. Finns där någonting som inte fångas i resultaten, som till exempel just tiden från symtomdebut?
Totalt har över 3 000 patienter inkluderats i studien som bygger på uppgifter från kvalitetsregistret för pankreascancer och patienter som genomgått operation för misstänkt cancer under åren 2010 till 2018. I måndags presenterades resultaten under Kirurgveckan i Norrköping. Nu går forskarna vidare med att undersöka om väntetiderna har någon koppling till patienternas överlevnad.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/08/19/vantetid-var-inte-avgorande-vid-pankreascancer/
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.
-
Behandling vid njurcellscancer – framsteg som gjorts
De senaste åren har behandlingsmöjligheterna för njurcancerpatienter ökat, vilket ger hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad. Men det är inte alltid så enkelt att veta hur man som onkolog ska tänka när det kommer till val av behandling och förhållnin...
-
Adjuvant behandling vid njurcellscancer – hur ska man se på den data som finns?
Bör man ge patienter med hög återfallsrisk adjuvant behandling vid njurcellscancer eller inte? Svaret är inte glasklart, då studier med liknande upplägg fått olika resultat. I klippet här nedan berättar Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska universitetssjukhuset mer o...