Testosteronbrist: 6 utmaningar för dig som primärvårdsläkare
Det finns flera utmaningar vid utredning och behandling av testosteronbrist. Mikael Lehtihet, docent och överläkare i endokrinologi vid Capio S:t Görans sjukhus, går igenom några av dem.

1. Vaga symtom
Symtomen på testosteronbrist är i de flesta fall vaga och det kan vara svårt att ställa diagnosen enbart utifrån kliniska förhållanden. Symtomen kan även likna de som uppträder vid andra sjukdomar, däribland depression, hypotyreos och Cushings syndrom.
Vid testosteronbrist brukar en tilltagande trötthet och initiativlöshet noteras. Trots att minskad sexuell lust och erektionsproblem kan förekomma är det inte alltid tydligt korrelerade till serum-testosteronvärdena, eftersom det oftast är flera bakomliggande faktorer som samverkar.
Vid blodprovstagning brukar en lätt anemi noteras, där hemoglobinvärdet hos män med symtomgivande testosteronbrist (hypogonadism) oftast ligger i det nedre referensintervallet.
Läs mer om hur du utreder patienter med misstänkt hypogonadism här.
2. Inte en del av det normala åldrandet
Testosteronproduktionen minskar långsamt med åldern men ligger sällan på de nivåer som är förenliga med hypogonadism.
Vanliga orsaker till symtomgivande testosteronbrist är att mannen har någon form av sjukdom i testiklarnas leydigceller, till exempel efter cellgiftsbehandling, strålning eller på grund av genetisk sjukdom. I de fallen handlar det om primär hypogonadism.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
En annan orsak kan vara bristande insöndring av gonadotropiner från hypofysen, så kallad sekundär hypogonadism. Detta beror oftast på hypofystumörer eller genetiska sjukdomar.
3. Osäker epidemiologisk data
Hypogonadism hos en i övrigt frisk man som inte har regelbunden medicinering som kan påverka testosteronnivåerna är ovanligt, även hos äldre män.
Många studier om hypogonadism har endast utgått från testosteronvärdet utan att ta hänsyn till mer objektiv symtomatologi. Därför är uppgifter om förekomsten av hypogonadism osäker.
4. Avgöra vilka som ska behandlas med testosteron
Testosteronbehandling kan bli aktuell för de som har symtom och samtidigt påvisad låg testosteronnivå. Behandling med testosteron bland äldre män är omdiskuterad och bör därför endast ske under en kortare period.
Testosteronbehandling kan bland annat öka hemoglobin, Hb. Det föreligger en ökad risk för venösa tromboser, särskilt den första tiden efter insatt behandling.
Fabrys sjukdom – mångsidig och svårdiagnostiserad
Fabrys sjukdom är en ärftlig lysosomal inlagringssjukdom orsakad av en mutation i GLA-genen. Mutationen leder till en brist på eller total avsaknad av enzymet alfagalaktosidas A som normalt bryter ner glykosfingolipider. Vid Fabrys sjukdom lagras istället globotriaocylceramid (Gb3) in i framförallt hjärta, njurar och blodkärl i hjärnan.
Känsligheten för ökad testosteronnivå gör att vissa män kan få blodtrycksstegring och hos män med obehandlad hjärtsvikt tilltagande besvär.
Någon ökad risk för prostatacancer har inte setts vid testosteronbehandling men vid redan konstaterad prostatacancer ges denna behandling som regel inte.
Vid tendens till manligt håravfall kan detta accentueras vid insättning av testosteronbehandling, likaså akne.
De potentiella riskerna med testosteronbehandlingen gör det viktigt med regelbundna kontroller och uppföljning.
5. Risker med obehandlad hypogonadism
Manlig hypogonadism som uppkommer i vuxen ålder påverkar framförallt livskvaliteten med minskad psykisk och fysisk ork samt sömnbesvär. Vidare syns en minskad muskelmassa och tilltagande fettmassa.
Hypogonadism kan även leda till benskörhet samt minskad sexlust och förmåga.
Huruvida det finns något samband mellan testosteronbrist och kardiovaskulär sjukdom är omdiskuterat.
Testosteronbrist förekommer i större utsträckning hos män med typ 2-diabetes, jämför med män som inte har diabetes. Däremot har behandling med testosteron inte entydigt visat att blodsocker, blodtryck eller blodfettsstörningar förbättras.
Det gäller att vara medveten om den samsjuklighet som kan uppstå vid en obehandlad hypogonadism och även följa upp de patienter som endast har blivit rekommenderade livsstilsåtgärder.
6. Ökad kunskap om testosteronbrist
För att öka förståelsen för vilka män som har testosteronbrist bör bättre markörer än serumtestosteron användas.
Vidare behövs studier dimensionerade för att svara på frågan huruvida testosteronsubstitution till äldre män med gränslåga eller lågt testosteronvärde är säkert att ge ur hjärt- och kärlsynpunkt.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Influensa och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
Influensasäsongen 2021–2022: Vilka ska prioriteras vaccination? Vad är högdosvaccin? Hur kan influensavaccin kombineras med andra vaccin? Här får du reda på allt du behöver veta inför patientmötet.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
-
Försenad sömnfas
-
Sömnlöshet, insomni
De flesta sömnstörningar börjar i samband med psykisk påfrestning, somatisk sjukdom eller någon annan yttre påfrestning. Hos vuxna ses en prevalens på 12-20 procent i olika studier, och runt 30-48 procent hos äldre.
-
Språket mellan läkare och patient ofta för otydligt enligt forskare
Forskare vid universitetet i Cambridge lyfter nu frågan kring hur läkare egentligen kommunicera med sina patienter. Många kliniker anses tala på ett både mossigt och nedvärderande sätt och uppmanas nu att fräscha upp språket.