Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Diabetes

Många erbjuds inte nödvändig diabetesvård

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska alla patienter med typ 2-diabetes erbjudas grupputbildning, för att på bästa sätt kunna klara av sin egenvård. Samtidigt visar en patientundersökning från Netdoktor att åtta av tio inte har erbjudits detta.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2021-02-17

Många erbjuds inte nödvändig diabetesvård
Annons

Diabetes är en sjukdom som många patienter har möjlighet att påverka mycket på egen hand – om de har rätt kunskap. Att lära sig mer om sin sjukdom är därför en mycket viktig del i behandlingen av typ 2-diabetes. Inte minst för att förstå att sjukdomen är patientens egna ansvar.

– En undersökning visade att närmare hälften av patienterna tror att det är sjukvården som har ansvar för deras sjukdom, säger Thomas Löfvenius, ordförande i Diabetesförbundet.

3 700 personer med typ 2-diabetes har svarat på frågor om sin sjukdom

Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer för diabetesvård bör hälso- och sjukvården erbjuda personer med typ 2-diabetes grupperad utbildning om sjukdomen. Samtidigt skriver myndigheten följande i sina riktlinjer:

Annons
Annons

”Trots att patientutbildningar ofta är en förutsättning för en väl fungerande egenvård är det flera av sjukhusens diabetesmottagningar för vuxna och primärvårdsmottagningar som inte erbjuder gruppbaserad utbildning.”

I en patientundersökning (Diabetes-kollen.se) från Netdoktor har över 3 700 personer med typ 2-diabetes svarat på frågor om sin sjukdom.

Svaren från undersökningen visar att åtta av tio inte har blivit erbjudna att gå någon patientutbildning.

Vikten av att träffa andra med diabetes

Saknas tillgängliga diabetesutbildningar på den mottagning där patienten går hos finns dock möjligheten att delta i kurser och utbildningar genom olika patientföreningar. Där ges möjlighet att träffa nya vänner och bilda regelbundna gruppträffar med andra som lever med typ 2-diabetes. För Anita Södergren, som intervjuas i klippet här nedan, var det ren lycka att få träffa så många nya vänner som förstod hennes situation. Hennes grupp har nu träffats i över tio år. Detta är något hon rekommenderar till alla som nyligen blivit diagnostiserade med typ 2-diabetes.

Annons
Annons

– Den här gruppen ger så himla mycket. Vi är helt prestigelösa, vi pratar om allt och ingenting. Ibland så sitter vi bara och tramsar, flamsar och skrattar och sedan har vi också allvarliga diskussioner om hur vi lever våra liv med diabetesen, vad vi äter, vad vi gör och hur vi motionerar. Och det har varit otroligt givande, säger hon i intervjun.

Genom att förbättra sina levnadsvanor är det i vissa fall möjligt att slippa användningen av diabetesläkemedel under många år. För andra kan bättre levnadsvanor bidra till man kan hålla nere läkemedelsdosen.

Anita har främst ändrat sin kost och ökat sin fysiska aktivitet.

– Så jag lever fortfarande med ett piller, efter alla dessa år. Det tycker jag är jätteskönt, säger hon.

Uppmuntra patienten och håll dig uppdaterad

Idag lever över 460 000 svenskar med typ-2 diabetes. Forskning visar att 28 procent av patienterna även vårdats för kardiovaskulära sjukdomar som hjärtinfarkt och hjärtsvikt – och mer än varannan avlider i sviter av detta.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Om fler skulle ta ansvar för sin sjukdom och sin livsstil skulle det förändra situationen. Som en del i det arbetet kan läkare uppmuntra patienter med diagnostiserad typ 2-diabetes att delta i någon form av grupputbildning. En annan del är att professionen är uppdaterad om den senaste medicinska kunskapen, bland annat genom att delta i fortbildningar.

– Mycket har hänt de senaste åren vad gäller nya diabetesläkemedel vid typ 2-diabetes och det har dessutom dykt upp betydligt mer evidens med många välgjorda stora studier inom området, säger Jarl Hellman vid Endokrinsektionen, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Han har även varit med och tagit fram NetdoktorPro:s fortbildningskurs om diabetes och kardiovaskulär sjukdom. Så här långt har 445 läkare påbörjat kursen.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.