Många erbjuds inte nödvändig diabetesvård
Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska alla patienter med typ 2-diabetes erbjudas grupputbildning, för att på bästa sätt kunna klara av sin egenvård. Samtidigt visar en patientundersökning från Netdoktor att åtta av tio inte har erbjudits detta.

Diabetes är en sjukdom som många patienter har möjlighet att påverka mycket på egen hand – om de har rätt kunskap. Att lära sig mer om sin sjukdom är därför en mycket viktig del i behandlingen av typ 2-diabetes. Inte minst för att förstå att sjukdomen är patientens egna ansvar.
– En undersökning visade att närmare hälften av patienterna tror att det är sjukvården som har ansvar för deras sjukdom, säger Thomas Löfvenius, ordförande i Diabetesförbundet.
3 700 personer med typ 2-diabetes har svarat på frågor om sin sjukdom
Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer för diabetesvård bör hälso- och sjukvården erbjuda personer med typ 2-diabetes grupperad utbildning om sjukdomen. Samtidigt skriver myndigheten följande i sina riktlinjer:
”Trots att patientutbildningar ofta är en förutsättning för en väl fungerande egenvård är det flera av sjukhusens diabetesmottagningar för vuxna och primärvårdsmottagningar som inte erbjuder gruppbaserad utbildning.”
I en patientundersökning (Diabetes-kollen.se) från Netdoktor har över 3 700 personer med typ 2-diabetes svarat på frågor om sin sjukdom.
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Svaren från undersökningen visar att åtta av tio inte har blivit erbjudna att gå någon patientutbildning.
Vikten av att träffa andra med diabetes
Saknas tillgängliga diabetesutbildningar på den mottagning där patienten går hos finns dock möjligheten att delta i kurser och utbildningar genom olika patientföreningar. Där ges möjlighet att träffa nya vänner och bilda regelbundna gruppträffar med andra som lever med typ 2-diabetes. För Anita Södergren, som intervjuas i klippet här nedan, var det ren lycka att få träffa så många nya vänner som förstod hennes situation. Hennes grupp har nu träffats i över tio år. Detta är något hon rekommenderar till alla som nyligen blivit diagnostiserade med typ 2-diabetes.
– Den här gruppen ger så himla mycket. Vi är helt prestigelösa, vi pratar om allt och ingenting. Ibland så sitter vi bara och tramsar, flamsar och skrattar och sedan har vi också allvarliga diskussioner om hur vi lever våra liv med diabetesen, vad vi äter, vad vi gör och hur vi motionerar. Och det har varit otroligt givande, säger hon i intervjun.
Genom att förbättra sina levnadsvanor är det i vissa fall möjligt att slippa användningen av diabetesläkemedel under många år. För andra kan bättre levnadsvanor bidra till man kan hålla nere läkemedelsdosen.
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Anita har främst ändrat sin kost och ökat sin fysiska aktivitet.
– Så jag lever fortfarande med ett piller, efter alla dessa år. Det tycker jag är jätteskönt, säger hon.
Uppmuntra patienten och håll dig uppdaterad
Idag lever över 460 000 svenskar med typ-2 diabetes. Forskning visar att 28 procent av patienterna även vårdats för kardiovaskulära sjukdomar som hjärtinfarkt och hjärtsvikt – och mer än varannan avlider i sviter av detta.
Om fler skulle ta ansvar för sin sjukdom och sin livsstil skulle det förändra situationen. Som en del i det arbetet kan läkare uppmuntra patienter med diagnostiserad typ 2-diabetes att delta i någon form av grupputbildning. En annan del är att professionen är uppdaterad om den senaste medicinska kunskapen, bland annat genom att delta i fortbildningar.
– Mycket har hänt de senaste åren vad gäller nya diabetesläkemedel vid typ 2-diabetes och det har dessutom dykt upp betydligt mer evidens med många välgjorda stora studier inom området, säger Jarl Hellman vid Endokrinsektionen, Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Han har även varit med och tagit fram NetdoktorPro:s fortbildningskurs om diabetes och kardiovaskulär sjukdom. Så här långt har 445 läkare påbörjat kursen.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
-
Höjdpunkter från ADA 2023
Under ADA 2023 presenterades resultat om bland annat användning av en semiautomatisk insulinpump under graviditet, strategier för att förbättra efterlevnaden av evidensbaserade riktlinjer vid typ 2-diabetes, insulinpennor och värdet av timing och behandlingsmetoder som ...
-
Diabetes mellitus typ 1
Blodglukosstegring på grund av bristande egenproduktion av insulin. Någon helt entydig klar definition för avgränsning av tillståndet mot andra diabetestyper finns inte men låg c-peptid och förekomst av ö-cellsantikroppar stärker diagnosen.
-
Typ 2-diabetes – så svarar subgrupper av patienter på samma behandling
Precisionsmedicin var ett stort tema under EASD-kongressen i år. Något som professor Mikael Rydén tycker är “solklart” och borde vara en självklarhet i mötet med diabetespatienter.
-
Höjdpunkter från EASD 2021
En virtuell men högst levande diabeteskonferens med veckoinsulin, ”twinkretinbehandling”, långtidsdata med semiautomatisk pump, precisionsmedicin samt ett nytt läkemedel vid diabetesnefropati särskilt i fokus.
-
Höjdpunkter från ADA 2021
En virtuell diabeteskonferens kryddad med många fina ingredienser där inkretiner och en ny ”twinkretin” dominerade. Så inleder Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, sin kongressrapport om upplevelsen från ADA. Läs hela rapporten här.
-
NetdoktorPro rapporterar från årets största diabetesmöten
Här samlar vi vår kongressbevakning från ADA och EASD. Ta del av kongressrapporter och intervjuer med deltagare.
-
Så kan komplikationsrisken vid typ 2-diabetes förutses
En studie gjord vid Lunds Universitet visar tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av patienter med typ 2-diabetes. Skillnader som även kan kopplas till risker att utveckla vanliga komplikationer. Resultaten ger ytterligare stöd för mer individanpassad behandling av sjukdomen, menar forskarna.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.