Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vad han tar med sig från årets digitala diabeteskongress ADA. Jarl Hellman kommenterar även om en ny studie som han kallar för ett paradigmskifte.

NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Hallå där Jarl Hellman...
Vad var den viktigaste nyheten under mötet och varför? Vad innebär det för patienterna?
– Den enda riktigt stora kliniska studien vid ADA år 2020 var VERTIS. Resultatet var delvis negativt men visar ändå hur oerhört viktig denna nyare preparatgrupp är vid typ 2-diabetes och särskilt för de patienter som har en samtidig hjärtsvikt. Denna typ av läkemedel som är tabletter som ges endast en gång per dygn och som har relativt begränsade biverkningar kommer att bli allt mer använda inom diabetesvården under de kommande åren.
Läs mer om resultaten från VERTIS i en kongressrapport här >>
Ytterligare en ny studie visar på framgång för diabetesläkemedelt SGLT2-hämmare vid hjärtsvikt. Vill du kommentera resultatet?
– EMPEROR med empagliflozin är en väldigt intressant studie som bekräftar nyttan av SGLT2-hämmare vid hjärtsvikt både med och utan typ 2-diabetes. Den bekräftar fynden från DAPA-HF studien med dapagliflozin. Efter dessa två studier med SGLT2-hämmare råder det inget tvivel om att preparatgruppen bör ingå som ett baspreparat vid hjärtsvikt, detta således oberoende om samtidig typ-2 diabetes eller ej. Det är ett viktigt paradigmskifte inom kardiologin.
Hur ser det ut hos professionen – är de snabba med att ta del av nya forskningsrön?
– Ja, man får nog anse att professionen i regel är ”lagom” snabb att ta till sig nya viktiga studier. Det bör finnas en ”slags tröghet” i viss mån vilket det gör idag men det varierar förstås en del från fall till fall.
Är det något du saknade under ADA-mötet?
– Jag saknade fler större kliniska studier vad gäller både typ 1- och typ 2-diabetes men intressant att det fanns så pass många inslag med insulinpumpar och glukosmonitorering. Den mer tekniska delen har helt klart vuxit på de stora diabeteskonferenserna på senare år.
Något annat du vill lyfta från kongressen?
– Det fanns många spännande sessioner som berörde kost och motion, särskilt intressant var där kanske diskussionen kring ”time restricted eatning”, ett område som dock i nuläget saknar större randomiserade studier som undersöker denna matreglering över en längre tidsperiod.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från årets största diabetesmöten
Här samlar vi vår kongressbevakning från ADA och EASD. Ta del av kongressrapporter och intervjuer med deltagare.
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Höjdpunkter från EASD 2021
En virtuell men högst levande diabeteskonferens med veckoinsulin, ”twinkretinbehandling”, långtidsdata med semiautomatisk pump, precisionsmedicin samt ett nytt läkemedel vid diabetesnefropati särskilt i fokus.
-
Typ 2-diabetes mellitus
Ungefär fem procent av Sveriges befolkning har en känd diabetes och ungefär 90 procent av dem har typ 2-diabetes. Många av dessa löper en ökad risk att dö i förtid till följd av komplikationer till sin diabetes.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Så kan komplikationsrisken vid typ 2-diabetes förutses
En studie gjord vid Lunds Universitet visar tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av patienter med typ 2-diabetes. Skillnader som även kan kopplas till risker att utveckla vanliga komplikationer. Resultaten ger ytterligare stöd för mer individanpassad behandling av sjukdomen, menar forskarna.
-
Många erbjuds inte nödvändig diabetesvård
Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska alla patienter med typ 2-diabetes erbjudas grupputbildning, för att på bästa sätt kunna klara av sin egenvård. Samtidigt visar en patientundersökning från Netdoktor att åtta av tio inte har erbjudits detta.
-
Den viktiga relationen med diabetespatienten
Idealet för diabetesvård är att patienterna ska vara så väl behandlade och ha så goda värden att de inte löper någon allvarlig risk för följdsjukdomar. Samtidigt vilar redan ett stort ansvar på sjukvårdpersonal och frågan är hur diabetesvården ska bli mer jämlik.