”Var sjunde sekund dör en person av diabetes någonstans i världen”
Hallå där Hindrik Mulder, professor i ämnesomsättning vid Lunds universitet, tillika Netdoktors expert på diabetes typ 2.
Hur vanligt är diabetes typ 2?
– Diabetes typ 2 är vanligt förekommande, man räknar med att cirka 350 000 svenskar är drabbade. Dessutom vet vi att närmare 20-30 procent av alla överviktiga kommer att utveckla diabetes typ 2. Dock är sjukdomen allvarligare än de flesta tror, väldigt många av de som dör i hjärtkärlsjukdomar har diabetes. Sjukdomen är även den vanligaste orsaken till blindhet, njursvikt samt amputation av nedre extremiteter. Var sjunde sekund dör en person av diabetes någonstans i världen.
Hur pass ärftlig är diabetes typ 2?
– Ärftliga faktorer är en förutsättning för att utveckla diabetes typ 2. Om en enäggstvilling får diabetes typ 2 är risken 90 procent att även den andra tvillingen utvecklar sjukdomen. Ifall en enäggstvilling drabbas av diabetes typ 1 är risken betydligt lägre att båda insjuknar, under 50 procent. Sedan spelar även miljön och livsstilsfaktorer en stor roll vid diabetes typ 2. Man kan förhindra att sjukdomen utvecklas genom att undvika dessa faktorer – generna kan man inte göra något åt ännu!
Man bör också komma ihåg att det är en polygen sjukdom - vanligtvis är flera gener involverade vid utveckling av diabetes typ 2. Dock har man sett att det räcker med defekter i en enskild gen för att insjukna i en särskild form av diabetes typ 2 som drabbar unga individer. Troligtvis har cirka fem procent av landets diabetiker denna särskilda form som kallas MODY, Maturity Onset Diabetes in the Young. Hittills har sex olika typer av MODY identifierats.
Sker mycket på forskningsfronten inom diabetes typ 2?
– Absolut, det pågår jättemycket forskning. Främst när det gäller att hitta fler riskgener, i dag är ett 100-tal identifierade. Dessutom vill vi ta reda på varför dessa gener är kopplade till sjukdomen och vad deras specifika roll är i utveckling av diabetes typ 2. Förhoppningsvis kan kunskapen användas för att hitta predisponerade individer i ett tidigare skede.
Vi vill även kunna skräddarsy terapier i framtiden eftersom dagens behandlingar inte fungerar på alla patienter.
Enkätundersökning om typ 2-diabetes
Vi på NetdoktorPro genomför just nu en “kunskapsenkät” för primärvårdsläkare gällande typ-2 diabetes och dess samsjuklighet. Vi vore tacksamma om du vill genomföra enkäten, det tar bara några minuter och dina svar är anonyma.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
-
Höjdpunkterna från ADA-kongressen 2022
ADA 2022: En diabeteskonferens av hybridmodell som inkluderade många intresseväckande nyheter- bland annat stora framsteg inom medicinsk behandling av fetma, livsstilsråd via artificiell intelligens som reverserar typ 2 diabetes, en banbrytande studie med helautomatisk insulinpump, samt Bantingmedaljen till Dame Frances Ashcroft!
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Höjdpunkter från EASD 2021
En virtuell men högst levande diabeteskonferens med veckoinsulin, ”twinkretinbehandling”, långtidsdata med semiautomatisk pump, precisionsmedicin samt ett nytt läkemedel vid diabetesnefropati särskilt i fokus.
-
Typ 2-diabetes mellitus
Ungefär fem procent av Sveriges befolkning har en känd diabetes och ungefär 90 procent av dem har typ 2-diabetes. Många av dessa löper en ökad risk att dö i förtid till följd av komplikationer till sin diabetes.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
NetdoktorPro rapporterar från årets största diabetesmöten
Här samlar vi vår kongressbevakning från ADA och EASD. Ta del av kongressrapporter och intervjuer med deltagare.
-
Så kan komplikationsrisken vid typ 2-diabetes förutses
En studie gjord vid Lunds Universitet visar tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av patienter med typ 2-diabetes. Skillnader som även kan kopplas till risker att utveckla vanliga komplikationer. Resultaten ger ytterligare stöd för mer individanpassad behandling av sjukdomen, menar forskarna.
-
Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”
Trots att många diabetespatienter drabbas av ögonkomplikationer är det inte alla som känner till riskerna.