Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Diabetes

”Var sjunde sekund dör en person av diabetes någonstans i världen”

Hallå där Hindrik Mulder, professor i ämnesomsättning vid Lunds universitet, tillika Netdoktors expert på diabetes typ 2.


Publicerad den: 2014-11-24

Annons

Hur vanligt är diabetes typ 2?

Diabetes typ 2 är vanligt förekommande, man räknar med att cirka 350 000 svenskar är drabbade. Dessutom vet vi att närmare 20-30 procent av alla överviktiga kommer att  utveckla diabetes typ 2. Dock är sjukdomen allvarligare än de flesta tror, väldigt många av de som dör i hjärtkärlsjukdomar har diabetes. Sjukdomen är även den vanligaste orsaken till blindhet, njursvikt samt amputation av nedre extremiteter. Var sjunde sekund dör en person av diabetes någonstans i världen.

Hur pass ärftlig är diabetes typ 2?

– Ärftliga faktorer är en förutsättning för att utveckla diabetes typ 2. Om en enäggstvilling får diabetes typ 2 är risken 90 procent att även den andra tvillingen utvecklar sjukdomen. Ifall en enäggstvilling drabbas av diabetes typ 1 är risken betydligt lägre att båda insjuknar, under 50 procent. Sedan spelar även miljön och livsstilsfaktorer en stor roll vid diabetes typ 2. Man kan förhindra att sjukdomen utvecklas genom att undvika dessa faktorer – generna kan man inte göra något åt ännu!

Annons
Annons

Man bör också komma ihåg att det är en polygen sjukdom - vanligtvis är flera gener involverade vid utveckling av diabetes typ 2. Dock har man sett att det räcker med defekter i en enskild gen för att insjukna i en särskild form av diabetes typ 2 som drabbar unga individer. Troligtvis har cirka fem procent av landets diabetiker denna särskilda form som kallas MODY, Maturity Onset Diabetes in the Young. Hittills har sex olika typer av MODY identifierats.

Sker mycket på forskningsfronten inom diabetes typ 2?

– Absolut, det pågår jättemycket forskning. Främst när det gäller att hitta fler riskgener, i dag är ett 100-tal identifierade. Dessutom vill vi ta reda på varför dessa gener är kopplade till sjukdomen och vad deras specifika roll är i utveckling av diabetes typ 2. Förhoppningsvis kan kunskapen användas för att hitta predisponerade individer i ett tidigare skede.
Vi vill även kunna skräddarsy terapier i framtiden eftersom dagens behandlingar inte fungerar på alla patienter.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.