Nationellt vårdprogram för Myeloproliferativa sjukdomar
Den nordiska studiegruppen för myeloproliferativa neoplasier (NMPN) har satt ihop riktlinjer med syfte att kunna användas i samtliga nordiska länder. Riktlinjerna är främst skrivna för vårdpersonal med en specialitet eller intresse inom hematologi.
Läs det nationella vårdprogrammet för Myeloproliferativa sjukdomar här.
NMPN är en nordisk organisation som har genomfört kliniska prövningar sedan 2001. År 2006 beslutade NMPN att skriva nya riktlinjer, som bygger på redan befintliga nationella riktlinjer från de nordiska länderna. Den första versionen publicerades 2007 och uppdaterades 2013. Riktlinjerna är skrivna för vårdpersonal med en specialitet eller intresse inom hematologi.
Myeloproliferativa sjukdomar omfattar främst:
- polycytemia vera (PV)
- essentiell trombocytemi (ET)
- myelofibros (MF)
- kronisk neutrofil leukemi (KNL)
- kronisk eosinofil leukemi (KEL)
Sjukdomarna ger olika symtom och omfattar olika delar av det hematopoetiska systemet.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
ASH 2022: Myelom - ett steg närmare normalisering av livslängden
Immunbaserad terapi börjar ingå i rutinbehandling för patienter med myelom. Det innebär att vi är ett steg närmare normalisering av livslängden för patienter med myelom, säger Hareth Nahi, lektor och överläkare i hematologi vid SÖS.
-
EHA 2022: Bispecifika antikroppar för B-cellslymfom – ett hot mot CAR-T
Under det årliga hematologimötet, European Hematology Congress, EHA, presenterades flera spännande nyheter som framöver kan komma att påverka både handläggning och behandling av patienter med olika blodsjukdomar. Hans Hagberg, docent och överläkare på Onkologkliniken på Akademiska sjukhuset följde mötet.
-
EHA 2022: Höjdpunkterna från hematologimötet du inte vill missa
Under årets hematologiforskningsmöte, European Hematology Congress, EHA presenterades flera spännande medicinska framsteg – både kopplat till patientöverlevnad men också förbättring av livskvaliteten bland de som botas eller lever med sin sjukdom. Här återger docent och överläkare vid Akademiska sjukhuset, Hans Hagberg de viktigaste delarna från mötet i en kongressrapport.
-
Ja till ännu en CAR-T behandling mot sällsynt cancer
Nu får ytterligare en CAR-T-terapi klartecken för behandling av multipelt myelom hos vuxna.
-
Utredning av trombocytos i primärvården – när ska man misstänka blodcancer?
Trombocytos är ett vanligt fynd i primärvården. Vanligast är att det beror på ett bakomliggande tillstånd (sekundär trombocytos). En viktig differentialdiagnos är essentiell trombocytos, en typ av blodcancer som beror på ohämmad produktion av trombocyter.
-
Rapport från ASH med fokus på leukemi – 3 forskningsnyheter
Vid årets stora hematologimöte, ASH 2022, presenterades ny data från flera omfattande forskningsstudier kopplat till leukemi. Här ges en kortare översikt kring resultaten från tre av de viktiga rapporterna som diskuterades.
-
Renal anemi