Kvalitetsregister för atopiskt eksem
Professionen behöver veta vad som är svåra eksem och vad som är medelsvåra eksem, det menar Maria Bradley överläkare på Hudkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.
Ungefär en miljon svenskar lever med den kroniska hudsjukdomen atopisk dermatit. Trots att atopiskt dermatit är en folksjukdom saknar vi i Sverige nationella behandlingsriktlinjer för sjukdomen.
– Det finns europeiska behandlingsriktlinjer, men vi behöver nationella riktlinjer. Vi behöver inom professionen veta vad som är svåra eksem och vad som är medelsvåra eksem. Det ger oss förutsättningar för att rätt patienter ska få tillgång till nya behandlingar, säger Maria Bradley överläkare på Hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset och som forskat på området i över 25 år.
Paradigmskifte vid behandling av atopisk dermatit
Kortisonkrämer som behandlingsalternativ för patienter med atopisk dermatit har funnits sedan 1950-talet. Men sedan dess har det i princip stått still behandlingsmässigt – fram tills nu. Idag finns systembehandlingar, så kallade biologiska läkemedel mot atopiskt eksem.
2018 kom det första biologiska läkemedlet mot atopisk dermatit, Dupixent (dubilumab) till Sverige. Dupixent är avsett för behandling av atopisk dermatit och svår astma.
– Vi har en ny era i eksem och en hel uppsjö med nya mediciner i pipeline, vilket är glädjande, säger Maria Bradley till Netdoktor.
Många patienter med atopisk dermatit har otillräcklig behandling
Över en miljon svenskar lider av atopisk dermatit enligt svenska Astma- och Allergiförbundet. Många av dessa personer mår väldigt dåligt av sin sjukdom, som även drabbar samhällsekonomin hårt. Maria Bradley, professor i dermatovenereologi menar att det är hög tid att ta fram den gömda och glömda folksjukdomen i ljuset.
MAT-63342
SwedAD - kvalitetsregister för atopiskt eksem
I september 2019 startade Svenska sällskapet för dermatologi och venereologi ett nationellt kvalitetsregister, SwedAD, för atopisk dermatit. Kvalitetsregistret syftar till att främja jämlik vård för de som lever med atopiskt eksem, förbättra vården för patienterna samt få kunskap om hur nya systembehandlingar mot atopiskt eksem fungerar.
Ojämlik tillgång till dermatologer
Idag finns ungefär 400 verksamma hudläkare i Sverige, varav ungefär en tredjedel i Stockholms innerstad.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »
– Tillgången till hudläkare är kanske den allra största utmaningen vi står inför. De allra flesta befinner sig i Stockholms innerstad vilket ger en högst ojämlik vård i landet, säger Maria Bradley.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från AAD
Här samlar vi kongressrapporter, referat och intervjuer med experter som som deltagit under det årliga mötet American academy of Dermatology (AAD).
-
Ljusbehandling och läkemedelsbehandling vid atopisk dermatit
Rätt behandling utifrån eksemets svårighetsgrad.
-
Är antikroppsterapi nästa genombrott för behandling av atopiskt eksem?
Resultat från en fas-2 studie, presenterade i tidskriften Lancet, visar att en så kallad anti-OX40-antikropp verkar fungera på sikt för behandling av måttlig till svår atopisk dermatit bland vuxna.
-
AAD 2022: Fokus på malignt melanom och atopisk dermatit
Nya metoder för tidig upptäckt av malignt melanom samt nya behandlingar för atopiskt eksem stod i fokus under årets American academy of Dermatology (AAD) som hölls i Boston, USA. Kongressen lockade läkare världen över och så även Ada Girnita, överläkare Centrum för hudtumörer, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
-
Nya lovande resultat för bimekizumab vid behandling av psoriasis
Analys av långtidsresultat från fem kliniska studier visar att åtta av tio patienter som behandlats med bimekizumab och fått fullständig utläkning, är fortsatt symtomfria även två år senare. Det är färsk data som bland annat presenterades vid årets AAD-kongress i USA.