Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Hud/Venereologi

Nya behandlingar tacksamt för dermatologer med HS-patienter

Att identifiera de utlösande faktorerna för den kronisk inflammatoriska hudsjukdomen hidradenitis suppurativa (HS) och hitta en behandling som fungerar på alla HS-patienter, även de patienter som har den allra svåraste formen av HS. Det ser Hassan Killasli, dermatolog vid Karolinska universitetssjukhuset, som den allra största utmaning dermatologer står inför vad gäller sjukdomen. 


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-02-29

Annons

Det märks att Hassan Killasli, brinner för patienter med hudsjukdomen Hidradenitis suppurativa (HS). ”En kvinnlig patient sa till mig, ”Jag har inte träffat en man på 20 år, vem vill träffa mig som luktar?” Det är en oerhört plågad patientgrupp, svårt att inte lida med dem”, säger han när vi når honom på telefon. 

Orsaken till Hidradenitis suppurativa är fortfarande okänd. Många faktorer tros ligga bakom utvecklandet av sjukdomen, bland annat immunologiska avvikelser, defekta hårfolliklar och en genetisk predisposition.

– De största utmaningarna vi dermatologer står inför är ett, att identifiera de utlösande faktorerna och två, att hitta en behandlingsmetod som fungerar för alla patienter, även på de patienter som har den allra svåraste formen av sjukdomen HS.

Patientblad om hudsjukdomen HS, hidradenitis suppurativa »
(Författare: Hassan Killasli, specialist inom dermatologi och veneologi)


Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »

Biologiskt läkemedel har god effekt på hidradenitis suppurativa

Nyligen godkände EU-kommissionen ett biologiskt läkemedel för behandling av hidradenitis suppurativa. Behandlingen avser aktiv måttlig till svår HS hos patienter som inte svarat på konventionell behandling.

Att den biologiska behandlingen har visat på mycket goda resultat, är något som är tacksamt menar Hassan Killasli.

– Vi är tacksamma för alla behandlingar som finns för patientgruppen. Om en behandling, oavsett vilken, hjälper 25 eller 50 procent av HS-patienterna så är det tacksamt. Alla patienter svarar olika på olika typer av behandlingar.

Annons
Annons

Hassan Killasli fortsätter:

– Biologiska läkemedel har visat sig fungera väldigt bra på många av patienterna, men precis som med all behandling har den inte fungerat på alla. De patienter som haft en medelsvår HS har den fungerat väldigt bra på, ibland även på de med svår HS, men de patienter som har en väldigt svår form har man inte kunnat se lika bra resultat på.

Det finns en okunskap om hidradenitis suppurativa

Patienter med den kroniskt inflammatoriska hudsjukdomen hidradenitis suppurativa, är eftersatt av vården. Anledningen, som Hassan Killasli ser det, är på grund av att sjukdomen å ena sidan är underdiagnostiserad, å andra sidan okänd hos kollegor.

– Det finns en okunskap om hidradenitis suppurativa inom vården. När jag läste till läkare visste jag inte alls att den här sjukdomen var så utbredd som den faktiskt är. Det var först när jag specialiserade mig till dermatolog som jag fick lära mig mer om HS, berättar Hassan Killasli.

Primärvårdsläkare har oftast inte hört talas om sjukdomen, trots att den funnits under väldigt lång tid. Tittar man på andelen patienter som är drabbade kontra kunskapsnivån hos läkare är diskrepansen stor.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– Om man jämför med till exempel psoriasis så vet alla primärvårdsläkare vad det är och hur psoriasis kan se ut. Tre procent av Sveriges befolkning har någon form av psoriasis, kontra två procent som har HS. Skillnaden mellan patientgrupperna är inte stor men det finns stora skillnader i kunskapsnivå inom vården. Nu jobbar vi för att få in HS i läkarnas grundutbildning.

Hudsjukdomen HS ger sämre livskvalitet

Många av patienterna med HS skäms över hudförändringarna, då de många gånger sitter på intima delar. Man vet idag att sjukdomen påverkar det sociala livet i hög grad och att livskvalitén hos drabbade är låg.

– Jag glömmer aldrig en patient som kom till mottagningen med blöja. Han var 50 år och hade just åkt på solsemester till Grekland. Under badbyxorna bar han en blöja. Idag är han efter behandling nästa helt återställd, men innan dess har sjukdomen inneburit ett stort handikapp för patienten.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »

Fakta om HS

  • Kronisk inflammatorisk hudsjukdom som går i skov.
  • Vanligtvis bildas smärtande lesioner av knutor/bölder, abscesser och fistlar i regioner som har rikligt med apokrina körtlar (exempelvis armhålan, ljumskarna, under brösten eller på skinkorna).
  • Studier har visat att de flesta patienter har follikulär hyperkeratos.
  • Karaktäristiskt för sjukdomen HS är att hårfollikeln inflammeras och samlar var, talg och svett bildas abscesser.
  • Majoriteten av de drabbade är kvinnor. De insjuknar vanligtvis mellan 20 – 40 år.

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.