Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Hud/Venereologi

Psoriasis i olika skepnader – en checklista

Psoriasis kan ta sig uttryck på flera sätt. För att du som läkare enklare ska kunna ställa diagnos har NetdoktorPro listat de olika varianterna av psoriasis.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-07-06

Annons

Guttat psoriasis

Denna droppformade psoriasis förekommer oftast hos yngre personer där utslagen ofta uppkommer några veckor efter en infektion med betahemolyserande streptokocker. Utmärkande för guttat psoriasis är de små utspridda röda fjällande fläckar som blir allt fler under den första månaden, är stabil under den andra månaden och läker ofta av sig självt under den tredje månaden. Uppskattningsvis utvecklar 30 till 50 procent av patienterna en nummulär psoriasis på sikt.

Nummulär psoriasis

 Mest känd som plackpsoriasis och är det vanligaste debutsymtomet hos äldre. Det är inte ovanligt att den kommer smygande efter en livskris. Utslagen karaktäriseras av rodnad, fjällande och skarpt avgränsade från några centimeter till över 20 cm stora. Nummulär psoriasis uppkommer framför allt på armbågar, knän, ryggslut och hårbotten.

Invers psoriasis

Utslagen sitter i hudveck, naveln, öron och underlivet och är skarpt avgränsade, rodnade och glänsande. På grund av hydreringen syns sällan fjällningen men du får fram den vid skrapning. Cirka 30 procent av alla psoriasispatienter har utslag i underlivet och fem procent av psoriatikerna har invers psoriasis som enda symtom.

Annons
Annons

Psoriasis i hårbotten

Hårbottenpsoriasis varierar i tjocklek från tunn fjällning till tjocka plack. Utslagen är ofta lokaliserade i bakhuvudet och i hårfästet. Psoriasis i hårbotten uppstår som enda symtom hos 25 procent av patienterna, men närmare 80 procent har utslag där.

Psoriasis på händer och fötter

 Utslag på handryggen förekommer i större utsträckning hos den grupp av psoriatiker som blir sämre av solljus. I handflator och på fotsulor är utslagen tjocka, måttligt rodnande, fjällande plack som är centralt lokaliserade, på fötterna sitter de ofta på hälarna. Såren som kan uppstå gör det svårt att använda händerna respektive gå.

Ljuskänslig psoriasis

Uppskattningsvis blir en femtedel av alla psoriasisdrabbade sämre av solen. Av dessa har hälften en äkta ljuskänslighet med direkt försämring av utslagen. Övriga drabbade får till en början ett soleksem som så småningom övergår i psoriasis, vilket kallas Köbnerfenomen.

Nagelpsoriasis

 Beroende på var i nagelapparaten sjukdomen sitter kan den se ut på olika sätt. Hos vissa patienter sitter psoriasisen nagelanlaget, så kallade fingerborgsnaglar, och vid övriga typer i nagelbädden där distal onycholys samt röda "oljefläckar" är de vanligaste typerna. Hos 65 procent av psoriatikerna blir naglarna formförändrade vid något tillfälle. Nagelengagemang är mycket vanligt vid psoriasisartrit och vid svår hudsjukdom.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »

Pustulös och erytrodermisk psoriasis

Dessa två psoriasistyper är ovanliga. Vid pustulös psoriasis uppstår en mängd små pustler i överhuden och vid erytrodermi är huden generellt rodnad och ödematös. Patienterna har en påtaglig allmänpåverkan och många är inläggningsfall. Denna form av psoriasissjukdom utvecklas ibland efter utsättande av perorala steroider eller plötsligt avslutad lokalbehandling med kortisonkrämer.

Psoriasisartrit (PsA)

 Uppemot 40 procent av alla med psoriasis har vid något tillfälle ledbesvär. Vanligaste typen av psoriasisartrit är inflammation i ledband- och senfästen, så kallat entesiter. Inflammation i ledkapseln, synoviter, är däremot mindre vanligt. Psoriasisartrit sitter ofta i DIP-leder, en eller flera stora leder eller ryggrad. Ett patognomont fynd för dessa patienter är daktylit, det vill säga "korvfingrar/-tår" där hela fingret eller tån blir jämnt svullen. Det finns ingen tydlig korrelation mellan psoriasis i hud och psoriasis i leder. En del PsA-patienter har mycket svår psoriasis på huden utan risk för ledbesvär medan många med ledpsoriasis har relativt lindriga förändringar på huden.

Läs mer om psoriasis och se bilder på olika typer av hudutslag här >>

Diagnostik vid psoriasis

Diagnosen psoriasis ställs framför allt på klinisk bild:

  • Symmetriska utslag armbågar, knän och ryggslut.
  • Kontrollera hårbotten, crena och naglar.
  • Sitter ofta i irriterad hud och sår (Köbnerfenomen).
  • Hudbiopsi/PAD ger sällan diagnos vid tveksam klinisk diagnos, eftersom histologin kan vara oftast är ospecifik.
  • Fråga efter ledvärk, utslag i crena/underliv.
  • Svalgodling vid guttat psoriasis och vid snabb försämring.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.