Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Hud/Venereologi

Psoriasisartrit – patienter vittnar om kunskapsbrist inom primärvården

Ett flertal olika studier visar att psoriasispatienter går runt många år med ledbesvär innan diagnosen psoriasisartrit ställs. Och det är inte ovanligt att patienten får träffa många läkare under resans gång. Det finns en kunskapslucka om psoriasisartrit inom primärvården, menar Barbra Bohannan, samordnare på Psoriasisförbundet. Något som de jobbar hårt för att fylla igen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2021-10-29

Annons

– Tyvärr är det väl så att man inte är jättenöjd med vården. Vi genomförde faktiskt här förra vintern en undersökning bland våra medlemmar om specifikt primärvården och hur man ser på bemötandet där när man lever med psoriasis och psoriasisartrit. En tredjedel av respondenterna ansåg ju att kunskapen om just psoriasisartrit i primärvården är inte bara dålig utan mycket dålig, säger Barbra Bohannan, samordnare på Psoriasisförbundet.

Detta diskuterade hon och Gerd-Marie Alenius, överläkare vid reumatologkliniken vid universitets­sjukhuset i Umeå, i ett webbinarium (som du kan se här nedan).

Annons
Annons

Barbra Bohannan har träffat många personer som har fått vänta sex år eller ännu längre innan de har fått sin diagnos och kunnat påbörja behandling, trots att tidig diagnos och behandling är A och O för att hindra leddestruktion och funktionsnedsättning vid psoriasisartrit. Detta har även framkommit i ett flertal studier om vård vid psoriasis.

En förklaring till att det tar lång tid att få diagnos är att psoriasisartrit är en komplex sjukdom som även kan förväxlas med andra tillstånd. Läs mer om det i en artikel här >>

Remiss till specialist vid misstanke om psoriasisartrit

Faktum är att patienten inte behöver ha stora besvär av psoriasis i huden för att utveckla psoriasisartrit, vilket primärvårdsläkare kanske inte känner till. Liksom vikten av att remittera till specialist om en psoriasispatient har ledbesvär.

– Vi vet att det finns en stark koppling mellan psoriasis och ledbesvär och att alla ledbesvär och värk inte nödvändigtvis är psoriasisartrit. Det är ju också därför de nationella riktlinjerna av vård vid psoriasis sätter väldigt hög prioritering på just att man ska få en utredning av specialist vid misstanke om psoriasisartrit, säger Barbra Bohannan.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »

I psoriasisförbundets undersökning visade det sig att nästan en femtedel av respondenterna inte hade fått remiss vidare till specialistläkare, trots att de såg sina ledbesvär som stora.

– Så det måste blir lite tydligare det här – vad det är man ska leta efter, att man lyssnar på patienterna och att patienterna är utbildade, säger Barbra Bohannan.

Hjälpas åt att utbilda patienterna och professionen

I förbundets arbete ingår att utbilda patienterna men även professionen kring psoriasis och samsjuklighet.

– Vi skickar ofta ut information till alla hudmottagningar och reumatologmottagningar runt om i landet med information som vi har tagit fram. Vi får otroligt mycket beställningar från vården varje år om vårt informationsmaterial och tittar vi på statistiken från vår hemsidan så ligger psoriasisartrit alltid i topp tre av det som folk söker information om, säger Barbra Bohannan och fortsätter:

– Vi har en stor kunskapsbrist här och då är det jätteviktigt att vi alla hjälps åt att utbilda både patienterna och professionen kring de här sjukdomarna, som kan vara ganska knepiga att diagnostisera och väldigt knepiga att leva med.

TIPS: Här kan man via Psoriasisförbundet kostnadsfritt beställa informationsmaterial om psoriasis och psoriasisartrit >>

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .


För dig som primärvårdsläkare som träffar patienter med psoriasis:

  • Ställ alltid frågan om värk till psoriasispatienter
  • Tipsa om patientutbildning
  • Håll dig uppdaterad och fortbilda dig så ofta du kan
  • Använd dig av verktyg i form av riktlinjer
  • Rådgör med specialistenheter vid minsta osäkerhet

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.