Samverkan för bättre psoriasisvård
Sjukdomsbilden av psoriasis skiljer sig åt mellan patienterna vilket gör att de får träffa olika typer av läkare. Något som försvårar diagnos men också effektiv behandling. Behandlingskonferenser där man diskuterar svåra fall kan vara en lösning, menar Albert Duvetorp, ST-läkare vid hudkliniken på Länssjukhuset Ryhov.
– Trots utvecklingen av behandlingar, vården och samhället så är en korrekt ställd diagnos, saklig information och en fungerande behandling fortfarande det som är mest relevant inom psoriasisvården idag enligt min mening, säger ST-läkaren Albert Duvetorp.
Vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping driver han också ett projekt i att förbättra omhändertagandet av patienter med samsjuklighet. De många symtomen som kan uppträda vid psoriasis gör att patienterna kan vara svåra att identifiera men också behandla. Enligt svaren från NetdoktorPro:s läkarutbildning om psoriasis råder det följaktligen en tröghet i att remittera vidare patienter till specialister.
– På många ställen fungerar vården bra, på andra ställen sämre. I det senare fallet kan det bero på att distriktsläkaren inte uppfattar sjukdomsbilden som lika svår/uttalad som patienten eller att det inte finns någon hudläkare att remittera till, det vill säga för låg bemanning på mottagande enhet. Men det kan också bero på att patienten själv inte sökt för eller varit tillräckligt tydlig med sina besvär/behov, säger han.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »
Att behandla hela patienten
Patienter med psoriasis träffar ofta olika typer av läkare – så som distriktsläkare, dermatologer,
reumatologer – och redan idag sker samverkan men Albert Duvetorp menar att den kan förbättras.
– Man kan till exempel ha mottagningar där patienten får träffa både hudläkare och reumatolog samtidigt eller behandlingskonferenser där man diskuterar svåra fall. Man bör även sträva mot att ha samma journalsystem så vi kan läsa varandras anteckningar.
Många patienter med atopisk dermatit har otillräcklig behandling
Över en miljon svenskar lider av atopisk dermatit enligt svenska Astma- och Allergiförbundet. Många av dessa personer mår väldigt dåligt av sin sjukdom, som även drabbar samhällsekonomin hårt. Maria Bradley, professor i dermatovenereologi menar att det är hög tid att ta fram den gömda och glömda folksjukdomen i ljuset.
MAT-63342
Samtidigt poängterar han att samverkan måste anpassas till de lokala förutsättningar som råder där vården bedrivs.
– Därför finns inte ett koncept som fungerar överallt. Mitt tips till läkare som möter personer med psoriasis är att uppmuntra patienterna till att lära sig mer om sin sjukdom, avslutar Albert Duvetorp.
Vill du uppdatera dina kunskaper om psoriasis? Genomför vår läkarutbildning om psoriasis här.
Praktisk handläggning vid remittering av psoriasispatienter från primärvården:
Ett tätt samarbete mellan primärvård och hudläkare bör eftersträvas. Remiss till hudläkare bör övervägas när patienten:
• inte svarar på lokalbehandling, det vill säga inför UVB-behandling
Behandling av svårt handeksem
Nya riktlinjer vid handeksem som inte läkt ut eller förbättras på 6 veckor med adekvat medicinsk behandling eller där handeksemet recidiverar.
• har en påverkan på mer än tio procent av hudytan
• har utvecklat artrit
• är ett barn med misstänkt psoriasis (för säkerställande av diagnos och information)
• samt när diagnosen är oklar
Fortbildning: Testa dina kunskaper om urtikaria >>
Checklista vid remittering
Vad gäller remissen?
Konfirmera diagnos, second opinion eller behandlingsförslag?
Anamnes
När debuterade besvären?
Eventuellt utlösande faktor (exempelvis infektion, nytt läkemedel)
Symtom: duration, lokalisation, utbredning, klåda, smärta, fjällning, förändring över tid, eventuella ledbesvär.
Ärftlig predisposition? Finns liknande symtom hos nära släktingar (syskon, föräldrar, barn)?
Andra sjukdomar av betydelse?
Resultat av utförda utredningar (odlingar/PAD)?
Behandlingar som prövats: Effekt? Behandlingstid?
Aktuell behandling.
Kliniska fynd
Plackens utbredning? Nagelförändringar? Pustler på hand/fot? Symtom från leder?
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från AAD
Här samlar vi kongressrapporter, referat och intervjuer med experter som som deltagit under det årliga mötet American academy of Dermatology (AAD).
-
Atopiskt eksem
En person som har haft atopiskt eksem behåller sin atopiska predisposition och sin torra, atopiska hudtyp och måste hela livet vårda huden omsorgsfullt.
-
3 sätt att minska risken för biverkningar vid användning av JAK-hämmare
JAK-hämmare är numera en etablerad terapi som används vid behandling av flera kroniska inflammatoriska sjukdomar. Samtidigt rapporteras allvarliga biverkningar av läkemedlet och administreringen bör noga övervägas.
-
Är antikroppsterapi nästa genombrott för behandling av atopiskt eksem?
Resultat från en fas-2 studie, presenterade i tidskriften Lancet, visar att en så kallad anti-OX40-antikropp verkar fungera på sikt för behandling av måttlig till svår atopisk dermatit bland vuxna.
-
AAD 2022: Hur blir vi bättre på att hitta melanom i tid?
Tidig upptäckt av hudcancer – helst utan invasiva metoder. Det var ett av de ämnen som stod i centrum under årets AAD-kongress i USA. Ada Girnita, specialistläkare i dermatologi vid Karolinska universitetssjukhuset var på plats i Boston. Här delar hon sina upplevelser i en kongressrapport.
-
Rosacea
Kronisk inflammatorisk hudsjukdom lokaliserad till kinder, näsa, haka och panna hos framför allt vuxna.
-
Alopecia areata
En inflammatorisk hudsjukdom med fläckformigt håravfall, vanligast på huvudet. Alopecia areata klassas vanligen som en autoimmun sjukdom.
-
Staseksem
Kallas också hypostatiskt eksem och är ofta det första kliniska tecknet på kronisk venös insufficiens, som senare kan utvecklas till venöst bensår och lipodermatoskleros.