Samband mellan dålig kondition om ökad risk för psoriasis
Sämre fysisk kondition hos unga vuxna kopplas nu till en ökad risk för att senare i livet utveckla psoriasis. Det visar en stor registerbaserad studie vid Göteborgs universitet.
Studien är baserad på data från över 1,2 miljoner svenska män som mönstrade till värnplikten mellan åren 1968 och 2005. Under mönstringen genomförde samtliga av männen samma konditionstest, vilket gjorde att forskarna kunde dela in data om mönstringskondition i tre nivåer (låg, medel och hög kondition). Denna data samkördes sedan med andra register, där Patientregistret användes för diagnoskoderna för psoriasis, och psoriasisartrit (PsA). De män som hade fått någon av dessa diagnoser före mönstringen exkluderades ur studien.
Det visade sig att drygt 23 000 av männen hade utvecklat psoriasis eller PsA senare i livet – när de var mellan 37 och 51 år. Det fanns ett samband mellan dålig kondition vid mönstringen och att senare drabbas av psoriasissjukdom.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »
Grupp att hålla koll på
De män med sämst kondition löpte 35 procent högre risk att utveckla psoriasis, och 44 procent högre risk att utveckla psoriasisartrit, jämfört med gruppen med hög kondition. Dock visar det inte på ett orsakssamband.
– Vi visar att det finns en association mellan sämre kondition och ökad risk att utveckla psoriasis, men vi visar inte på ett orsakssamband. Vi kan alltså inte säga att det går att förebygga psoriasis genom att motionera, säger studiens försteförfattare Marta Laskowski, som är doktorand inom dermatologi vid Göteborgs universitet och ST-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.
Samtidigt menar hon att det är en grupp som vården bör försöka hålla koll på.
– Man vet sedan tidigare att låga konditionsnivåer ökar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, och psoriasis är i sig kopplat till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Resultaten från vår studie ger ytterligare stöd för att det är bra att utvärdera konditionsnivåer tidigt i livet för att identifiera individer som löper större risk att drabbas av negativa hälsoutfall senare i livet, säger Marta Laskowski.
Krävs fortsatta studier
Andra studier har visat på att personer med psoriasis generellt har en sämre fysisk kondition, även om de jämförs med personer som är lika fysiskt aktiva. Dock är orsaken till det inte helt klarlagd.
En svaghet som forskarna lyfter kring den aktuella studien är att de inte kunnat följa hur männens kondition utvecklades under åren mellan mönstring och insjuknande. De saknar även data om rökning, som är en känd riskfaktor för psoriasis.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »
- Göteborgs universitet - https://www.gu.se/nyheter/dalig-kondition-kopplas-till-okad-risk-for-psoriasis-senare-i-livet
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från AAD
Här samlar vi kongressrapporter, referat och intervjuer med experter som som deltagit under det årliga mötet American academy of Dermatology (AAD).
-
AAD 2022: Fokus på malignt melanom och atopisk dermatit
Nya metoder för tidig upptäckt av malignt melanom samt nya behandlingar för atopiskt eksem stod i fokus under årets American academy of Dermatology (AAD) som hölls i Boston, USA. Kongressen lockade läkare världen över och så även Ada Girnita, överläkare Centrum för hudtumörer, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
-
Nya lovande resultat för bimekizumab vid behandling av psoriasis
Analys av långtidsresultat från fem kliniska studier visar att åtta av tio patienter som behandlats med bimekizumab och fått fullständig utläkning, är fortsatt symtomfria även två år senare. Det är färsk data som bland annat presenterades vid årets AAD-kongress i USA.
-
AAD 2022: Hopp om nya effektiva läkemedel mot atopiskt eksem
Något som helt klart stod i fokus under årets AAD var atopiskt dermatit. Flera intressanta ämnen diskuterades – alltifrån lovande systemiska behandlingar och uppdaterade nationella riktlinjer till sexuell dysfunktion kopplat till sjukdomen.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Biomarkörer kan underlätta snabb upptäckt av hudcancer
Tidig diagnos är avgörande för prognosen vid hudcancer. Två avhandlingar har nu undersökt alternativa metoder till traditionella vävnadsprov, i hopp om att fler ska få insatt behandling i tid.
-
Ljusbehandling och läkemedelsbehandling vid atopisk dermatit
Rätt behandling utifrån eksemets svårighetsgrad.
-
Kvalitetsregister för atopiskt eksem
Professionen behöver veta vad som är svåra eksem och vad som är medelsvåra eksem, det menar Maria Bradley överläkare på Hudkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.