Läkare tycks ta för lätt på smärtan hos patienter med bältros
Nu släpper NetdoktorPro en unik rapport om bältros, herpes zoster. Materialet består av insamlade uppgifter från bältrospatienter och behandlande läkare. Rapporten avslöjar att många läkare verkar underskatta patientens smärta.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
Rapporten om bältros består av information från NetdoktorPro:s läkarutbildning om herpes zoster (Vadvetduombältros.se) samt Netdoktors upplysningskampanj om bältros för allmänheten (Bältroskoll.se). Rapporten innehåller värdefull kunskap och unika erfarenheter från både bältrospatienter och behandlande läkare.
Öppna rapporten om bältros här (PDF) »
Materialet avslöjar exempelvis att det finns betydande skillnader i hur läkare bedömer bältrospatientens smärta, jämfört med hur den bältrosrelaterade smärtan uppfattas av patienten själv. De som haft sjukdomen skattade sin smärta högre än läkarnas bedömning av en typisk bältrospatient.
– Rapportens resultat är intressanta. Men att patienter upplever sin smärta som mer uttalad än vad läkarna gör i undersökningen kan bero på att en selekterad grupp av patienter hört av sig och deltagit i undersökningen, det vill säga en grupp med mer uttalade besvär efter herpes zoster. Dock är det uppenbart att postherpetisk smärta drabbar vissa patienter under en lång tid och att smärtan kan vara svårbehandlad, säger docent Marie Studahl, infektionsläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, tillika Netdoktors expert.
Svaren från läkarutbildningen visar att få läkare informerar om vaccinering mot bältros, som minskar risken för sjukdomen samt komplikationer i form postherpetisk neuralgi. En stor del av patienterna som haft bältros var dock positiva till att vaccineras eftersom man inte vill få sjukdomen en andra gång.
Vill du som läkare öka dina kunskaper om sjukdomen? Passa då på att genomföra vår läkarutbildning om bältros, det tar endast tio minuter och alla svar är anonyma. Läkarutbildningen hittar du här.
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
-
250 virusforskare arbetar för att hjälpa sjukvården förhindra virusorsakade sjukdomar
– Vår målsättning är att forska fram nya och bättre verktyg och kunskap till sjukvården, så att sjukvården kan upptäcka och förstå, behandla och förhindra virusorsakade sjukdomar, säger Niklas Arnberg, Professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- ...
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Alltför få känner till att välbehandlad hiv inte smittar
Bara fyra av tio vet om att en välbehandlad hiv-infektion inte smittar via sex. Det visar en enkätundersökning från Folkhälsomyndigheten.
-
Hepatit B
En leverinflammation orsakad av hepatit B-virus (HBV), som är en av de vanligaste infektionerna i världen.
-
Psoasabscess