Läkare tycks ta för lätt på smärtan hos patienter med bältros
Nu släpper NetdoktorPro en unik rapport om bältros, herpes zoster. Materialet består av insamlade uppgifter från bältrospatienter och behandlande läkare. Rapporten avslöjar att många läkare verkar underskatta patientens smärta.
Rapporten om bältros består av information från NetdoktorPro:s läkarutbildning om herpes zoster (Vadvetduombältros.se) samt Netdoktors upplysningskampanj om bältros för allmänheten (Bältroskoll.se). Rapporten innehåller värdefull kunskap och unika erfarenheter från både bältrospatienter och behandlande läkare.
Öppna rapporten om bältros här (PDF) »
Materialet avslöjar exempelvis att det finns betydande skillnader i hur läkare bedömer bältrospatientens smärta, jämfört med hur den bältrosrelaterade smärtan uppfattas av patienten själv. De som haft sjukdomen skattade sin smärta högre än läkarnas bedömning av en typisk bältrospatient.
– Rapportens resultat är intressanta. Men att patienter upplever sin smärta som mer uttalad än vad läkarna gör i undersökningen kan bero på att en selekterad grupp av patienter hört av sig och deltagit i undersökningen, det vill säga en grupp med mer uttalade besvär efter herpes zoster. Dock är det uppenbart att postherpetisk smärta drabbar vissa patienter under en lång tid och att smärtan kan vara svårbehandlad, säger docent Marie Studahl, infektionsläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, tillika Netdoktors expert.
Svaren från läkarutbildningen visar att få läkare informerar om vaccinering mot bältros, som minskar risken för sjukdomen samt komplikationer i form postherpetisk neuralgi. En stor del av patienterna som haft bältros var dock positiva till att vaccineras eftersom man inte vill få sjukdomen en andra gång.
Vill du som läkare öka dina kunskaper om sjukdomen? Passa då på att genomföra vår läkarutbildning om bältros, det tar endast tio minuter och alla svar är anonyma. Läkarutbildningen hittar du här.
Infektionssjukdomar - hur viktigt är det att tänka preventivt?
Infektionssjukdomar fortsätter att vara en av de största utmaningarna inom vården och samhället i stort. I den andra delen av serien om virusorsakade sjukdomar riktar vi fokus på vikten av prevention - vilka förebyggande åtgärder finns att tillgå och hur ska vi tänka för att minska virusbördan.