Många med hiv vill vara öppnare med sin diagnos
Hallå där Anna Mia Ekström, infektionsläkare och professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet, som har koordinerat arbetet med den första nationella studien om livskvalitet hos hivpatienter. Studien går att ladda ned på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Vad visar hiv-studiens resultat?
– Vi kan se att livskvalitetén är hög hos personer infekterade med hiv i Sverige. Deltagarna uppskattade den till sju på en tiogradig skala vilket är bättre än jag trodde. Det känns hoppfullt att kunna dela sådan information med framtida patienter– att majoriteten med hiv har ett
mycket gott liv trots sin sjukdom.
Att leva med en partner bidrog till hög livskvalitet, medan de som saknade familj hade en lägre livskvalitet. Dessutom var sex av stor betydelse för deltagarna - majoriteten tyckte att sexlivet var viktigt eller ganska viktigt.
En fjärdedel hade dock slutat ha sex till följd av sin hivinfektion eftersom de var rädda för att bli avvisade eller missförstådda – vilket försämrade livskvalitén.
Den i särklass tydligaste faktorn för låg livskvalitet var hopplöshetskänslor förknippade med bland annat hivinfektionen.
Var det något resultat som förvånade dig?
– Jag trodde att acceptansen för en hiv-positiv partner skulle vara störst hos homosexuella män eftersom den gruppen har högst kunskap om den låga smittsamheten av hiv när man står på medicinering. Men uppemot var tredje deltagare, varav 45 procent var män som hade sex med män, var oroliga för att bli anmälda till smittskyddsläkare eller polis av sin partner.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Det var också överraskande att nästan en femtedel av studiedeltagarna inte hade berättat för någon närstående om sin hivdiagnos. De lever därmed ensamma med sin oro. Närmare 42 procent av deltagarna sade dock att de ville vara öppnare med sin hivinfektion.
Förvånande var också att var tredje person upplevde psykologiska biverkningar i samband med att de tog sitt hiv-läkemedel. Nu är det inte säkert att deltagarna mår psykiskt dåligt på grund av medicinen, även om patienten själv upplever det så. Men jag tycker ändå läkare bör ta allvarligt på fenomenet eftersom det kan leda till att patienten slutar ta läkemedlet.
Har du något särskilt budskap till hivläkarna?
– Majoriteten av deltagarna, 86 procent, hade fullt förtroende för sin hivläkare och siffran var ännu lite bättre för hivsjuksköterskan – 90 procent. Däremot saknade vissa möjligheten att tala om sexualitet och sexliv med sin läkare eller annan vårdpersonal. Ett budskap som professionen borde ta med sig eftersom studien visar att sexlivet är av stor betydelse för patientens livskvalitet. Det vore positivt om fler läkare bjöd in sina patienter till sådana samtal, där även patientens partner kan delta.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Covid-19
SARS-CoV-2 är namnet på den nyaste upptäckta varianten (upptäcktes 2019) av coronavirus, som kan ge förkylning till allvarlig andningssvikt. Covid-19 klassas som en pandemi och finns i stora delar av världen.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
Postcovid är ett tillstånd där en person har kvarstående symtom eller sena besvär efter covid-19. Hur många i Sverige som lever med tillståndet är inte klarlagt och symtomen för de drabbade kan variera stort. – Det är förmodligen inte samma mekanismer som ger upphov til...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.