Många med hiv vill vara öppnare med sin diagnos
Hallå där Anna Mia Ekström, infektionsläkare och professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet, som har koordinerat arbetet med den första nationella studien om livskvalitet hos hivpatienter. Studien går att ladda ned på Folkhälsomyndighetens hemsida.
KURS: Hepatit C – Här lär du dig det senaste om hepatit C vid injektionsmissbruk »
Vad visar hiv-studiens resultat?
– Vi kan se att livskvalitetén är hög hos personer infekterade med hiv i Sverige. Deltagarna uppskattade den till sju på en tiogradig skala vilket är bättre än jag trodde. Det känns hoppfullt att kunna dela sådan information med framtida patienter– att majoriteten med hiv har ett
mycket gott liv trots sin sjukdom.
Att leva med en partner bidrog till hög livskvalitet, medan de som saknade familj hade en lägre livskvalitet. Dessutom var sex av stor betydelse för deltagarna - majoriteten tyckte att sexlivet var viktigt eller ganska viktigt.
En fjärdedel hade dock slutat ha sex till följd av sin hivinfektion eftersom de var rädda för att bli avvisade eller missförstådda – vilket försämrade livskvalitén.
Den i särklass tydligaste faktorn för låg livskvalitet var hopplöshetskänslor förknippade med bland annat hivinfektionen.
Medicinsk översikt: Covid-19 (SARS-CoV-2), sars och mers
Var det något resultat som förvånade dig?
– Jag trodde att acceptansen för en hiv-positiv partner skulle vara störst hos homosexuella män eftersom den gruppen har högst kunskap om den låga smittsamheten av hiv när man står på medicinering. Men uppemot var tredje deltagare, varav 45 procent var män som hade sex med män, var oroliga för att bli anmälda till smittskyddsläkare eller polis av sin partner.
Det var också överraskande att nästan en femtedel av studiedeltagarna inte hade berättat för någon närstående om sin hivdiagnos. De lever därmed ensamma med sin oro. Närmare 42 procent av deltagarna sade dock att de ville vara öppnare med sin hivinfektion.
Förvånande var också att var tredje person upplevde psykologiska biverkningar i samband med att de tog sitt hiv-läkemedel. Nu är det inte säkert att deltagarna mår psykiskt dåligt på grund av medicinen, även om patienten själv upplever det så. Men jag tycker ändå läkare bör ta allvarligt på fenomenet eftersom det kan leda till att patienten slutar ta läkemedlet.
Har du något särskilt budskap till hivläkarna?
– Majoriteten av deltagarna, 86 procent, hade fullt förtroende för sin hivläkare och siffran var ännu lite bättre för hivsjuksköterskan – 90 procent. Däremot saknade vissa möjligheten att tala om sexualitet och sexliv med sin läkare eller annan vårdpersonal. Ett budskap som professionen borde ta med sig eftersom studien visar att sexlivet är av stor betydelse för patientens livskvalitet. Det vore positivt om fler läkare bjöd in sina patienter till sådana samtal, där även patientens partner kan delta.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Pneumokocksjukdom - bli expert på att identifiera högriskpatienter
Tillsammans med Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar, har NetdoktorPro tagit fram olika patientfall som kan vara till hjälp i den kliniska vardagen.
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Så går det med efterfrågade vaccinationsprogrammet
Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre har visat goda resultat i bland annat Storbritannien – det sparar både liv och resurser. Trots stor efterfrågan finns det fortfarande inget motsvarande program i Sverige och frågan är varför.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu