Register räddar liv i hiv-vården
Idag når nästan alla hiv-patienter behandlingsmålet i Sverige. Förutom den effektiva hiv-behandlingen med läkemedel har kvalitetsregistret och beslutsstödet InfCare HIV bidragit mycket till framgångarna. Och nu ska det bli ännu bättre.
Öka din kunskap om hiv
Kunskapen om vad hiv är i dag behöver uppdateras såväl hos allmänheten som hos hälso- och sjukvården, bland annat vad gäller den mycket effektiva behandlingen, att välbehandlad hiv är smittfri och möjligheten till ett långt liv.
Vid en utvärdering av data från registret 2008 var det stora regionala skillnader i behandling av hiv-patienter.
– Hälften av patienterna på vissa enheter nådde inte behandlingsmålet. Det berodde dels på att kompetensen kring hiv inom vården var olika i olika delar av landet och dels på att inte beslutsstödet uppgraderades. Men när man visar upp sådana skillnader blir det väldig aktivitet, säger Veronica SvedhemJohansson, överläkare vid infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset och registerhållare för InfCare HIV.
Den aktiviteten ledde till att det numera är 95 procent av hiv-patienterna som når behandlingsmålet med omätbara nivåer av hiv-virus i blodet. Den andelen har ökat från år till år.
Nytt fokus på biverkningar av hiv-läkemedel
Beslutsstödet InfCare HIV fungerar samtidigt som ett nationellt kvalitetsregister och som ett stöd för beslut och samtal med patienten. Dessutom används det för rapporter till Folkhälsomyndigheten om smittskydd. På datorskärmen får läkaren samtidig kontroll över immunologiska markörer, läkemedelsanvändning, biverkningsrapporter och patientens egna värderingar av hur hiv-behandlingen fungerar. Flera av parametrarna visas i grafisk form. Analyser visar att det område där det idag finns mest problem är läkemedelsbiverkningar och interaktioner. Runt 25 procent av patienterna är besvärade eller mycket besvärade av läkemedelsbiverkningar och måste byta terapi på grund av interaktioner. För att ytterligare förbättra både beslutsstödet och vården kommer man nu därför att lägga extra fokus på att utveckla stödet kring läkemedelsbiverkningar.
– Det här vill vi åtgärda med en direktimport av biomarkörer in i beslutsstödet. Det är något som vi har jobbat på i många år men som kommer att komma i höst. Det här kommer att påverka hela vårdkedjan när vi får ett helt annat flöde av provsvar.
Infektionsläkare? Öka din kunskap om hiv!
Visste du att vid stark misstanke om hiv skall behandling insättas redan innan diagnosen är konfirmerad? Öka din kunskap om hiv i en utbildning framtagen av Christina Carlander, PhD och överläkare i infektionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset.
Bättre patientmedverkan i hiv-vården
Registerhållarna vill också förbättra patientens medverkan i registret och hiv-vården.
– Beslutsstödet har redan idag stor inverkan på samtalet med patienten och det är viktigt att ta reda på mer om patientens upplevelser av till exempel sin fysiska och psykiska hälsa och att patienten kan vara med i planeringen av vården.
InfCare HIV innehåller data från 6469 nu levande personer med hiv i Sverige. Det motsvarar en täckningsgrad på hundra procent. Mer än hälften av de som ingår i registret får sin vård i Stockholm och 93 procent av de registrerade är under hiv-behandling för tillfället.
– Registret är unikt för hiv i världen och bland de nationellt ledande bland kvalitetsregister. Vi är ett av sex register som har fått grad 1 för användarvänlighet och behandlingsresultat av Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Veronica SvedhemJohansson föreläste om InfCare HIV under Infektionsveckan i Gävle.
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Sveriges vaccinstrategi mot covid-19
För att få bukt med covid-19-pandemin har flera olika vägar räknats upp som viktiga, däribland minskad smittspridning och utvecklandet av läkemedel. Utvecklingen av ett vaccin har framhållits som en viktig aspekt.
-
Humant immunbristvirus (hiv)
Ett retrovirus som obehandlat orsakar immunbrist, vilket leder till allvarliga opportunistiska infektioner och olika typer av cancer samt för tidig död.
-
Hosta
Hosta är i grunden en naturlig skyddsreflex för kroppen och ett mycket vanligt symtom både vid övre och nedre luftvägsinfektioner. Hosta förekommer även vid en rad andra tillstånd och kan vara utlöst av såväl mekanisk som kemisk irritation.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Apkoppor
-
Nya lektioner i populär fortbildning om bältros
Det finns ett utbildningsbehov om bältros inom professionen, visar det höga deltagarantalet samt de svar som kommit in i vår fortbildning om bältros. Många läkare har uttryckt en önskan om fördjupad kunskap inom vissa områden, vilket har lett fram till två nya lektioner som nu finns tillgängliga.
-
Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Det är viktigt att professionen är insatt och föreslår pneumokockvaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.