Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Medicinsk översikt | Infektion

Norovirusenterit


Uppdaterad den: 2020-01-14
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Basfakta

Definition

  • Magtarminfektion orsakad av norovirus.
  • Smittar både fekal-oralt och genom droppsmitta, ofta utbrott.
  • Livsmedelsassocierad smitta:
    • Kan förekomma året runt
  • Vårdrelaterad smitta:
    • Förekommer framför allt under vintermånaderna och benämns ofta vinterkräksjukan

Förekomst

  • Prevalens:
    • Norovirus är den vanligaste orsaken till utbrott av icke-bakteriell gastroenterit på världsnivå1
    • Orsakar cirka 85 % av alla icke bakteriella gastroenterit-epidemier i Europa och cirka 93 % av alla i USA
    • Det beräknas att det förekommer cirka 23 miljoner fall per år i USA
    • Utbrott kan drabba från några få till tusentals personer
  • Ålder:
    • Alla åldersgrupper kan drabbas
  • Geografi:
    • Förekommer över hela världen
  • Säsongsvariation:
    • Viral gastroenterit förekommer i synnerhet under vintermånaderna men det har registrerats epidemier även under vår och sommar2

Etiologi och patogenes

  • Norovirus:
    • Är det vanligast förekommande viruset i Calicivirus-familjen
    • Norovirus är små (26–35 nm), ensträngade RNA-virus utan hölje3
    • Viruset är extremt infektiöst
    • Viruset är mycket resistent mot inaktivering genom frysning, uppvärmning till 60 °C, exponering för klor och behandling med alkohol och rengöringsmedel
  • Utbrott:
    • Infektionen kan förekomma sporadiskt hos enskilda individer, i små familjegrupper eller bland människor som befinner sig tätt inpå varandra. Det kan handla om skolor, sjukhus, sjukhem, militärläger, rekreationsställen, restauranger, kryssningsfartyg
    • Infektionen kan vara livsmedelsassocierad eller spridas direkt eller indirekt mellan smittade individer
    • Lokala epidemier upphör vanligtvis spontant efter en till två veckor
  • Smitta:
    • Norovirus är mycket smittsamt. Smittspridningen är fekal-oral och kan ske på olika sätt:
      • Direkt eller indirekt kontaktsmitta, framför allt via förorenade händer eller miljön eller via aerosol från kräkningar (detta är den vanligaste smittspridningen inom vården och på institutioner)
      • Smitta via dricks- och badvatten
      • Smitta via livsmedel, som förorenats med till exempel avloppsvatten eller hanterats och förorenats av person som bär på smittan
    • I USA antas att upp till 50 % av utbrotten är matburna infektioner1
    • Det finns många livsmedel som kan överföra infektionen: Bufféer, smörgåsbord och mat som inte behöver värmas är vanliga utbrottskällor samt ostron, glass, bär (främst hallon) och grönsaker – även frysta
    • De sjuka är mest smittsamma medan de har kräkningar och diarré, men de är också smittsamma ett par dagar efter tillfrisknandet
  • Immunitet:
    • Oklar mekanism
    • Utvecklas mot den specifika undertypen efter infektion
    • Man antar att immuniteten är kortvarig (några månader)

Predisponerande faktorer

  • Mottagligheten för infektionen ser ut att kunna vara delvis genetiskt bestämd.

ICD-10

  • A08.1 Akut gastroenteropati orsakad av norovirus

Diagnos

Diagnoskriterier

  • Påvisning av virusnukleinsyra genom RT-PCR i avföringsprov och eventuellt kräkning:
    • Eventuell elektronmikroskopisk påvisning

Differentialdiagnoser

  • Andra orsaker till diarré, i synnerhet bakteriella infektioner.
  • Kräkningar och diarré kan ibland vara tecken på annan allvarlig sjukdom.

Anamnes

  • Kännetecknas av akut insättande illamående, kräkningar, magsmärtor och vattnig diarré.
  • Dessutom upplever många influensaliknande symtom som trötthet, huvudvärk och muskel- och ledvärk.
  • Feber förekommer hos ungefär hälften och är vanligtvis låggradig.
  • Inkubationstiden är vanligtvis 12–48 timmar, men kortare perioder har rapporterats, och symtomen varar vanligen i 12–72 timmar.
  • Sjukdomen har ett lindrigt och självbegränsande förlopp, men allvarligare förlopp förekommer hos äldre och försvagade individer samt hos personer med nedsatt immunförsvar.

Kliniska fynd

  • Vanligtvis ingen eller lätt feber.
  • Objektivt kan det finnas tecken på uttorkning:
    • Trötthet, törst, oliguri, akut viktnedgång, torra slemhinnor, insjunkna ögon, nedsatt hudturgor, takykardi och eventuellt lågt blodtryck:
      • Måttlig uttorkning – förlust av cirka 5–10 % av kroppsvikten
      • Svår uttorkning – förlust av cirka 10–15 % av kroppsvikten

Epidemiologiska kriterier

  • Följande kriterier (Kaplans kriterier) har hög specificitet för norovirusutbrott, men något lägre sensitivitet:
    • Genomsnittlig sjukdomsvaraktighet mellan 12 och 60 timmar
    • Genomsnittlig inkubationstid på 24–48 timmar
    • Mer än 50 % av patienterna har kräkningar
    • Bakteriella patogener eller parasiter är inte påvisade

Kompletterande undersökningar

  • De flesta tarminfektioner är lindriga och behandlas symtomatisk, och provtagning är ofta inte nödvändigt.
  • Indikationer för avföringsprover och påvisning av tarmpatogener:
    • Blodig diarré
    • Kraftig eller långvarig diarré
    • Hög feber och allmänpåverkan
    • Behov av epidemiologisk övervakning eller rådgivning (till exempel yrkesrelaterad smitta; anhopning av fall)
    • Antibiotikadiarré som inte upphör spontant
    • Kraftigt nedsatt immunförsvar
  • Avföringsprov för påvisning av virus vid PCR:
    • Bör tas inom 48–72 timmar efter sjukdomsdebut
    • Ofta möjligt att påvisa virus med PCR flera veckor efter sjukdomsdebut
    • Prover skickas utan transportmedium, om möjligt nedkylda
  • Eventuellt blodprover med tanke på elektrolytrubbningar.

Provtagning och sändning av prover vid misstanke om norovirusinfektion (calicivirus)

  • Avföringsprover är att föredra eftersom norovirus lättare isoleras från avföring.
  • Vid misstanke om utbrott bör prover tas från fyra, fem personer.
  • Avföringsprov:
    • 5 gram – motsvarande en barnsked. Bör tas inom tre dygn efter sjukdomsstart
    • Provet förvaras och skickas till laboratoriet i steril provbehållare utan tillsats av virustransportmedium. Provet bör helst förvaras och skickas i nedkylt skick
  • Kräkningar:
    • Prov kan också tas från kräkningar. Samma rutiner och samma mängd gäller för prover från kräkningar som för avföringsprover
  • Prover skickas till det lokala mikrobiologiska laboratoriet.

När remittera?

  • Liberal remittering/inläggning vid uttorkning hos barn.
  • Vid allvarlig uttorkning hos vuxna.

Behandling

Behandlingsmål

  • Förebygga uttorkning.
  • Förebygga spridning av viruset.

Behandlingen i korthet

  • Det finns ingen specifik behandling.1
  • De flesta patienter behöver ingen behandling då tillståndet är självbegränsande.
  • I vissa fall finns indikation på att behandla uttorkning och eventuella elektrolytrubbningar.
  • Peroral rehydrering är grunden för behandlingen och rekommenderas framför intravenös behandling.4-5
  • Regionen har vårdprogram för handläggning av virusorsakade gastroenteriter i vården.
  • Smittskyddsläkaren kontaktas snarast vid misstanke om smitta via livsmedel eller dricksvatten. Smittskyddsläkaren utreder i samråd med berörda myndigheter.

Peroral rehydrering

  • Är att föredra, men hos medtagna patienter kan intravenös rehydrering vara nödvändig.
  • Vid måttlig dehydrering minskar peroral rehydrering vistelsen på akutavdelningen och arbetsbelastningen för vårdpersonalen jämfört med intravenös behandling.6-7
  • En metaanalys visade att för vart tjugofemte barn som behandlades peroralt måste ett barn behandlas intravenöst.8

Egenbehandling

Läkemedelsbehandling

  • Lindrar illamående?
    • Hos barn med gastroenterit och dehydrering fann man i en studie att peroral ondansetron minskade illamående och kräkningar och gjorde det lättare att genomföra peroral rehydrering9

Förebyggande åtgärder

  • God handhygien:
    • Tvätta händerna noga med tvål och vatten, framför allt före måltider och efter toalettbesök, och när man har varit i kontakt med personer som är potentiellt smittsamma
    • Det är inte tillräckligt att använda handsprit, eftersom handsprit inte biter på noroviruset
    • Tänk på att använda flytande tvål och pappershanddukar på ställen där många samlas, till exempel skolor, förskolor, arbetsplatser och andra offentliga miljöer.
  • God livsmedelshygien.
  • Undvik dricksvatten som inte är desinficerat.
  • Kom ihåg att vid misstanke om utbrott på vårdinstitutioner, utbrott där det finns misstanke om överföring via livsmedel, och vid särskilt omfattade utbrott, ska smittskyddsläkaren kontaktas. Smittskyddsläkaren informerar och utreder i samråd med berörda myndigheter. Vid vårdrelaterade utbrott kontaktas avdelningen för vårdhygien.
  • Försök att utveckla vaccin har hittills misslyckats på grund av brist på djurmodeller för utprovning.1

Smittskyddsåtgärder vid norovirusinfektion

  • Norovirus är mycket smittsamt och smittar på flera sätt.
  • Vid smitta på en institution är det nödvändigt med snabba åtgärder. Följ sjukhusens lokala anvisningar.
  • Personal som har haft sjukdomen bör inte återgå till arbetet förrän 24–48 timmar efter att diarré och kräkningar har upphört.
  • Förskola:
    • Barn med akut diarrétillstånd kan återgå till förskolan två dygn efter det att de är symtomfria. Det gäller även blöjbarn
    • Det är föräldrarna som ska avgöra om barnet har ett diarrétillstånd
    • Vid diarrétillstånd där det finns misstanke om livsmedels- eller vattenburen smitta (till exempel efter utlandsresa) bör barnet undersökas av läkare. Kontrollera också om andra barn i förskolan har liknande symtom
Annons
Annons

Förlopp, komplikationer och prognos

Förlopp

  • Normalt går tillståndet över inom en till två dagar.

Komplikationer

  • Dehydrering.
  • Rubbningar i elektrolytbalansen.

Uppföljning

  • För den som arbetar med livsmedel bör det gå 48 timmar och för den som arbetar inom vården minst 24 timmar efter symtomfrihet innan arbetet återupptas.
  • Kontrollprover är inte nödvändiga.

Utbrott på förskola

  • Barn bör hållas hemma vid symtom och 48 timmar efter symtomfrihet.
  • Kontrollprover är inte nödvändiga.
  • Intensifierad handtvätt och rengöring av skötbord och leksaker.

Utbrott på vårdinstitution

  • Som vid all vård ska basala hygienrutiner tillämpas enligt Socialstyrelsens föreskrift Basal hygien 2015-5-6.10

Anmälningsplikt

  • Virusenteriter är inte anmälningspliktiga enligt Smittskyddslagen.
  • Anmälan ska dock göras om sjukdomen har fått en anmärkningsvärd utbredning inom ett område:
    • Smittskyddsläkaren samråder och utreder tillsammans med berörda myndigheter

Anmälan av utbrott

  • Smittskyddsläkaren kontaktas vid misstanke om utbrott av virusorsakad gastroenterit och samråder och utreder tillsammans med berörda myndigheter.
  • Vid misstänkt eller konstaterat utbrott av smittsamma sjukdomar inom vården kontaktas i första hand enheten för vårdhygien.
Annons
Annons

Patientinformation

Skriftlig patientinformation

  • Tarminfektioner orsakade av virus
  • Tarminfektion med norovirus

Källor

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .


Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons