Norovirusenterit
Basfakta
Definition
- Magtarminfektion orsakad av norovirus.
- Smittar både fekal-oralt och genom droppsmitta, ofta utbrott.
- Livsmedelsassocierad smitta:
- Kan förekomma året runt
- Vårdrelaterad smitta:
- Förekommer framför allt under vintermånaderna och benämns ofta vinterkräksjukan
Förekomst
- Prevalens:
- Norovirus är den vanligaste orsaken till utbrott av icke-bakteriell gastroenterit på världsnivå1
- Orsakar cirka 85 % av alla icke bakteriella gastroenterit-epidemier i Europa och cirka 93 % av alla i USA
- Det beräknas att det förekommer cirka 23 miljoner fall per år i USA
- Utbrott kan drabba från några få till tusentals personer
- Ålder:
- Alla åldersgrupper kan drabbas
- Geografi:
- Förekommer över hela världen
- Säsongsvariation:
- Viral gastroenterit förekommer i synnerhet under vintermånaderna men det har registrerats epidemier även under vår och sommar2
Etiologi och patogenes
- Norovirus:
- Är det vanligast förekommande viruset i Calicivirus-familjen
- Norovirus är små (26–35 nm), ensträngade RNA-virus utan hölje3
- Viruset är extremt infektiöst
- Viruset är mycket resistent mot inaktivering genom frysning, uppvärmning till 60 °C, exponering för klor och behandling med alkohol och rengöringsmedel
- Utbrott:
- Infektionen kan förekomma sporadiskt hos enskilda individer, i små familjegrupper eller bland människor som befinner sig tätt inpå varandra. Det kan handla om skolor, sjukhus, sjukhem, militärläger, rekreationsställen, restauranger, kryssningsfartyg
- Infektionen kan vara livsmedelsassocierad eller spridas direkt eller indirekt mellan smittade individer
- Lokala epidemier upphör vanligtvis spontant efter en till två veckor
- Smitta:
- Norovirus är mycket smittsamt. Smittspridningen är fekal-oral och kan ske på olika sätt:
- Direkt eller indirekt kontaktsmitta, framför allt via förorenade händer eller miljön eller via aerosol från kräkningar (detta är den vanligaste smittspridningen inom vården och på institutioner)
- Smitta via dricks- och badvatten
- Smitta via livsmedel, som förorenats med till exempel avloppsvatten eller hanterats och förorenats av person som bär på smittan
- I USA antas att upp till 50 % av utbrotten är matburna infektioner1
- Det finns många livsmedel som kan överföra infektionen: Bufféer, smörgåsbord och mat som inte behöver värmas är vanliga utbrottskällor samt ostron, glass, bär (främst hallon) och grönsaker – även frysta
- De sjuka är mest smittsamma medan de har kräkningar och diarré, men de är också smittsamma ett par dagar efter tillfrisknandet
- Norovirus är mycket smittsamt. Smittspridningen är fekal-oral och kan ske på olika sätt:
- Immunitet:
- Oklar mekanism
- Utvecklas mot den specifika undertypen efter infektion
- Man antar att immuniteten är kortvarig (några månader)
Predisponerande faktorer
- Mottagligheten för infektionen ser ut att kunna vara delvis genetiskt bestämd.
ICD-10
- A08.1 Akut gastroenteropati orsakad av norovirus
Diagnos
Diagnoskriterier
- Påvisning av virusnukleinsyra genom RT-PCR i avföringsprov och eventuellt kräkning:
- Eventuell elektronmikroskopisk påvisning
Differentialdiagnoser
- Andra orsaker till diarré, i synnerhet bakteriella infektioner.
- Kräkningar och diarré kan ibland vara tecken på annan allvarlig sjukdom.
Anamnes
- Kännetecknas av akut insättande illamående, kräkningar, magsmärtor och vattnig diarré.
- Dessutom upplever många influensaliknande symtom som trötthet, huvudvärk och muskel- och ledvärk.
- Feber förekommer hos ungefär hälften och är vanligtvis låggradig.
- Inkubationstiden är vanligtvis 12–48 timmar, men kortare perioder har rapporterats, och symtomen varar vanligen i 12–72 timmar.
- Sjukdomen har ett lindrigt och självbegränsande förlopp, men allvarligare förlopp förekommer hos äldre och försvagade individer samt hos personer med nedsatt immunförsvar.
Kliniska fynd
- Vanligtvis ingen eller lätt feber.
- Objektivt kan det finnas tecken på uttorkning:
- Trötthet, törst, oliguri, akut viktnedgång, torra slemhinnor, insjunkna ögon, nedsatt hudturgor, takykardi och eventuellt lågt blodtryck:
- Måttlig uttorkning – förlust av cirka 5–10 % av kroppsvikten
- Svår uttorkning – förlust av cirka 10–15 % av kroppsvikten
- Trötthet, törst, oliguri, akut viktnedgång, torra slemhinnor, insjunkna ögon, nedsatt hudturgor, takykardi och eventuellt lågt blodtryck:
Epidemiologiska kriterier
- Följande kriterier (Kaplans kriterier) har hög specificitet för norovirusutbrott, men något lägre sensitivitet:
- Genomsnittlig sjukdomsvaraktighet mellan 12 och 60 timmar
- Genomsnittlig inkubationstid på 24–48 timmar
- Mer än 50 % av patienterna har kräkningar
- Bakteriella patogener eller parasiter är inte påvisade
Kompletterande undersökningar
- De flesta tarminfektioner är lindriga och behandlas symtomatisk, och provtagning är ofta inte nödvändigt.
- Indikationer för avföringsprover och påvisning av tarmpatogener:
- Blodig diarré
- Kraftig eller långvarig diarré
- Hög feber och allmänpåverkan
- Behov av epidemiologisk övervakning eller rådgivning (till exempel yrkesrelaterad smitta; anhopning av fall)
- Antibiotikadiarré som inte upphör spontant
- Kraftigt nedsatt immunförsvar
- Avföringsprov för påvisning av virus vid PCR:
- Bör tas inom 48–72 timmar efter sjukdomsdebut
- Ofta möjligt att påvisa virus med PCR flera veckor efter sjukdomsdebut
- Prover skickas utan transportmedium, om möjligt nedkylda
- Eventuellt blodprover med tanke på elektrolytrubbningar.
Provtagning och sändning av prover vid misstanke om norovirusinfektion (calicivirus)
- Avföringsprover är att föredra eftersom norovirus lättare isoleras från avföring.
- Vid misstanke om utbrott bör prover tas från fyra, fem personer.
- Avföringsprov:
- 5 gram – motsvarande en barnsked. Bör tas inom tre dygn efter sjukdomsstart
- Provet förvaras och skickas till laboratoriet i steril provbehållare utan tillsats av virustransportmedium. Provet bör helst förvaras och skickas i nedkylt skick
- Kräkningar:
- Prov kan också tas från kräkningar. Samma rutiner och samma mängd gäller för prover från kräkningar som för avföringsprover
- Prover skickas till det lokala mikrobiologiska laboratoriet.
När remittera?
- Liberal remittering/inläggning vid uttorkning hos barn.
- Vid allvarlig uttorkning hos vuxna.
Behandling
Behandlingsmål
- Förebygga uttorkning.
- Förebygga spridning av viruset.
Behandlingen i korthet
- Det finns ingen specifik behandling.1
- De flesta patienter behöver ingen behandling då tillståndet är självbegränsande.
- I vissa fall finns indikation på att behandla uttorkning och eventuella elektrolytrubbningar.
- Peroral rehydrering är grunden för behandlingen och rekommenderas framför intravenös behandling.4-5
- Regionen har vårdprogram för handläggning av virusorsakade gastroenteriter i vården.
- Smittskyddsläkaren kontaktas snarast vid misstanke om smitta via livsmedel eller dricksvatten. Smittskyddsläkaren utreder i samråd med berörda myndigheter.
Peroral rehydrering
- Är att föredra, men hos medtagna patienter kan intravenös rehydrering vara nödvändig.
- Vid måttlig dehydrering minskar peroral rehydrering vistelsen på akutavdelningen och arbetsbelastningen för vårdpersonalen jämfört med intravenös behandling.6-7
- En metaanalys visade att för vart tjugofemte barn som behandlades peroralt måste ett barn behandlas intravenöst.8
Egenbehandling
Läkemedelsbehandling
- Lindrar illamående?
- Hos barn med gastroenterit och dehydrering fann man i en studie att peroral ondansetron minskade illamående och kräkningar och gjorde det lättare att genomföra peroral rehydrering9
Förebyggande åtgärder
- God handhygien:
- Tvätta händerna noga med tvål och vatten, framför allt före måltider och efter toalettbesök, och när man har varit i kontakt med personer som är potentiellt smittsamma
- Det är inte tillräckligt att använda handsprit, eftersom handsprit inte biter på noroviruset
- Tänk på att använda flytande tvål och pappershanddukar på ställen där många samlas, till exempel skolor, förskolor, arbetsplatser och andra offentliga miljöer.
- God livsmedelshygien.
- Undvik dricksvatten som inte är desinficerat.
- Kom ihåg att vid misstanke om utbrott på vårdinstitutioner, utbrott där det finns misstanke om överföring via livsmedel, och vid särskilt omfattade utbrott, ska smittskyddsläkaren kontaktas. Smittskyddsläkaren informerar och utreder i samråd med berörda myndigheter. Vid vårdrelaterade utbrott kontaktas avdelningen för vårdhygien.
- Försök att utveckla vaccin har hittills misslyckats på grund av brist på djurmodeller för utprovning.1
Smittskyddsåtgärder vid norovirusinfektion
- Norovirus är mycket smittsamt och smittar på flera sätt.
- Vid smitta på en institution är det nödvändigt med snabba åtgärder. Följ sjukhusens lokala anvisningar.
- Personal som har haft sjukdomen bör inte återgå till arbetet förrän 24–48 timmar efter att diarré och kräkningar har upphört.
- Förskola:
- Barn med akut diarrétillstånd kan återgå till förskolan två dygn efter det att de är symtomfria. Det gäller även blöjbarn
- Det är föräldrarna som ska avgöra om barnet har ett diarrétillstånd
- Vid diarrétillstånd där det finns misstanke om livsmedels- eller vattenburen smitta (till exempel efter utlandsresa) bör barnet undersökas av läkare. Kontrollera också om andra barn i förskolan har liknande symtom
Förlopp, komplikationer och prognos
Förlopp
- Normalt går tillståndet över inom en till två dagar.
Komplikationer
- Dehydrering.
- Rubbningar i elektrolytbalansen.
Uppföljning
- För den som arbetar med livsmedel bör det gå 48 timmar och för den som arbetar inom vården minst 24 timmar efter symtomfrihet innan arbetet återupptas.
- Kontrollprover är inte nödvändiga.
Utbrott på förskola
- Barn bör hållas hemma vid symtom och 48 timmar efter symtomfrihet.
- Kontrollprover är inte nödvändiga.
- Intensifierad handtvätt och rengöring av skötbord och leksaker.
Utbrott på vårdinstitution
- Som vid all vård ska basala hygienrutiner tillämpas enligt Socialstyrelsens föreskrift Basal hygien 2015-5-6.10
Nytt resevaccin ska förebygga denguefeber
Qdenga är det nya resevaccinet som numera är godkänt i Sverige för att förebygga denguefeber.
C-APROM/SE/QDE/0013
Anmälningsplikt
- Virusenteriter är inte anmälningspliktiga enligt Smittskyddslagen.
- Anmälan ska dock göras om sjukdomen har fått en anmärkningsvärd utbredning inom ett område:
- Smittskyddsläkaren samråder och utreder tillsammans med berörda myndigheter
Anmälan av utbrott
- Smittskyddsläkaren kontaktas vid misstanke om utbrott av virusorsakad gastroenterit och samråder och utreder tillsammans med berörda myndigheter.
- Vid misstänkt eller konstaterat utbrott av smittsamma sjukdomar inom vården kontaktas i första hand enheten för vårdhygien.
Patientinformation
Skriftlig patientinformation
- Tarminfektioner orsakade av virus
- Tarminfektion med norovirus
Källor
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
-
Webbinarium: Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
Coronapandemin har fått oss att inse att vi måste ta virusorsakade infektioner på betydligt större allvar än vi gjort tidigare. Det finns tusentals kända virus som orsakar sjukdomar hos människor och det nya coronaviruset är bara ett av dessa. Det finns sannolikt ytterl...