Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Ämne som kan ha orsakat narkolepsi i vaccin tas bort

Det har spekulerats i om ämnet skvalen, som ingick i förra årets influensavaccin, kan ha orsakar fler barns narkolepsi. I årets influensavaccin finns ämnet inte med, men enligt Charlotta Bergqvist, klinisk utredare på Läkemedelsverket, beror det inte på narkolepsimisstankarna, skriver Svenska Dagbladet på nätet. Skvalen är ett kontroversiellt ämne. Tidigare har det pekats ut som tänkbar orsak till ”Gulf War Syndrom” då 30 procent av de amerikanska soldaterna fick svåra diffusa symtom som kronisk trötthet och minnesproblem. Teorin har inte bekräftats men skepsisen mot ämnet kvarstår.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-12

Annons

Det har spekulerats i om ämnet skvalen, som ingick i förra årets influensavaccin, kan ha orsakar fler barns narkolepsi. I årets influensavaccin finns ämnet inte med, men enligt Charlotta Bergqvist, klinisk utredare på Läkemedelsverket, beror det inte på narkolepsimisstankarna, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

Skvalen är ett kontroversiellt ämne. Tidigare har det pekats ut som tänkbar orsak till ”Gulf War Syndrom” då 30 procent av de amerikanska soldaterna fick svåra diffusa symtom som kronisk trötthet och minnesproblem. Teorin har inte bekräftats men skepsisen mot ämnet kvarstår.

Annons
Annons

Under förra årets svininfluensa drabbades flera barn mellan 12-16 år av narkolepsi en till två månader efter att de vaccinerats. Efter det har utredningar startats för att se om det finns kopplingar till vaccinet Pandemrix.

Skvalen finns inte med i årets influensavaccin och enligt forskare beror inte detta på narkolepsimisstankarna eller att det forskas på ämnet, utan för att det normalt sett inte används vid en vanlig säsongsinfluensa.

– Förra året hade man en helt ny influensastam och ett helt nytt antigen som kroppen skulle svara mot. För att hinna ta fram vaccin och vaccinera innan en omfattande smittspridning är det viktigt att det går fort. Därför tog man fram ett vaccin med adjuvans, där skvalen är ett exempel, som gör att man svarar snabbare på vaccinet och som gör att det räcker med två doser, säger Charlotta Bergqvist, klinisk utredare på Läkemedelsverket till Svenska Dagbladet.

Annons
Annons

Hon utesluter däremot inte möjligheten att skvalen ändå kan ha ett finger med i spelet om narkolepsifallen.

– När det finns ett tidssamband med en ökad rapportering så finns det ju alltid en möjlighet. Än så länge är det en misstanke som vi inte har kunnat bevisa men inte heller stryka, säger hon.

    Källor

  • Svenska Dagbladets nätupplaga - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/inget-skvalen-i-arets-vaccin_5858525.svd

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.