Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Andningsövningar vid covid-19 - fungerar de eller inte?

I sociala medier sprids många olika tips på hur man ska om man insjuknat i covid-19. Specifika andningsövningar är till exempel ett sådant tips. Men enligt forskare, som Sveriges Radio pratat med, har övningarna ingen effekt på sjukdomen. Här får du tips på hur du ska göra istället. 


Publicerad den: 2020-05-06

Hosta fakta
Annons

Enligt en brittisk läkare, vars film spridits i sociala medier, ska den som blivit sjuk i covid-19 andas på ett speciellt sätt för att upprätthålla lungfunktionen. Han menar att man ska ta ett djupt andetag och sedan hålla andan i fem sekunder. Det här ska man upprepa fem gånger och den sjätte gången ska man hosta på slutet. 

Sveriges Radio har pratat med Monika Fagevik Olsén som professor, specialist i lungmedicin och universitetssjukhus-översjukgymnast vid Sahlgrenska i Göteborg. Och hon menar att det inte går att förebygga ett insjuknande i covid-19 med hjälp av andningsövningar. Det kan däremot vara skönt att göra andningsövningar om man är sjuk - men effekten av övningarna är inte långvarig, menar hon.

– Är man sjuk så skadar det inte, det kan kännas lite skönt kanske att ta stora djupa andetag, och det är inte farligt. Men effekten är kortvarig och man ska inte stressa sig med det, tycker jag. Då är det bättre att försöka vara uppe så mycket som möjligt för då andas vi automatiskt bättre, säger hon.

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/artikel/7465878

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.