Hygienöverläkaren om rutiner vid covid-19
Rutiner för vårdhygien vid covid-19 är vid det här laget etablerade på sjukhus och vårdinrättningar. Samtidigt ser rekommendationerna i vissa avseenden olika ut. Vad ska egentligen ingå i personlig skyddsutrustning? Det svara hygienöverläkaren Anders Johansson på under ett webbinarium, som arrangeras av Dagens Medicin.

Nytt resevaccin ska förebygga denguefeber
Qdenga är det nya resevaccinet som numera är godkänt i Sverige för att förebygga denguefeber.
C-APROM/SE/QDE/0013
Den 7 maj lyfter Dagens Medicin covid-19 i sjukvården, och flera sakkunniga medverkar. En av dem är Anders Johansson, hygienöverläkare på Norrlands Universitetssjukhus. Han berättar vad som är viktigt att, utifrån ett hygienperspektiv, känna till för de som möter patienter med (misstänkt) covid-19-smitta.
– Vad som bör ingå i personlig skyddsutrustning beror på vem man frågar. Jag hoppas att vi i framtiden har mer tydliga nationella ställningstagande, säger Anders Johansson under webbinariet.
Som ordförande i Svenska hygienläkarföreningen menar han att informationen kan bli bättre. Det gäller till exempel information om att:
- Använda skyddsutrustning vid rätt tillfälle och på rätt sätt. Men ibland kan medicintekniska produkter, såsom undersökningshandskar, ge tillräckligt gott skydd. Läs mer här>>
- Skyddsutrustning är viktigt men bara en liten del av hur man kan skydda sig mot coronavirus.
- Basen är att jobba med de basala arbetssätten: bra patientflöden, rätt lokaler, säkerhetsavstånd, digital kontakt i den mån det går, isoleringsvård av smittsamma patienter, rengöring och desinfektionsrutiner.
Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
WHO har utlyst sju globala nödlägen under de senaste tretton åren. Det är inte en fråga om, utan när vi kommer uppleva nästa pandemi. Går en nästa pandemi att förhindra och i så fall hur?
-
Fortbildningar inom infektion
I NetdoktorPro:s fortbildningar inom infektion får du bland annat möjlighet att följa ett patientfall om hepatit C. Eller varför inte uppdatera dig kring infektion orsakad av pneumokocker och insatser för att förebygga allvarlig sjukdom.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Influensa banar ofta vägen för en bakteriell pneumoni, vilket gör att årlig influensavaccination rekommenderas till dem med förhöjd risk att insjukna i allvarlig influensa och dess komplikationer. Många i denna riskgrupp uppfyller också kriterierna för att vaccineras mot pneumokocker som är den vanligaste och farligaste luftvägsbakterien som orsakar pneumoni.
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Idag har vi mycket mer kunskap om hur vi ska behandla covid-19 hos personer som drabbas hårt av virussjukdomen, jämfört med vad vi hade i början av pandemin. Med dagens behandling kan man bota väldigt många. Men vi får inte slappna av och luta oss tillbaka, istället bör...
-
Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
-
Webbinarium: Hur kan vi bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?
Coronapandemin har fått oss att inse att vi måste ta virusorsakade infektioner på betydligt större allvar än vi gjort tidigare. Det finns tusentals kända virus som orsakar sjukdomar hos människor och det nya coronaviruset är bara ett av dessa. Det finns sannolikt ytterl...