Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
NetdoktorPro bevakar | Infektion

Hygienöverläkaren om rutiner vid covid-19

Rutiner för vårdhygien vid covid-19 är vid det här laget etablerade på sjukhus och vårdinrättningar. Samtidigt ser rekommendationerna i vissa avseenden olika ut. Vad ska egentligen ingå i personlig skyddsutrustning? Det svara hygienöverläkaren Anders Johansson på under ett webbinarium, som arrangeras av Dagens Medicin.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-05-08

Hygienöverläkaren om rutiner vid covid-19
Annons

Den 7 maj lyfter Dagens Medicin covid-19 i sjukvården, och flera sakkunniga medverkar. En av dem är Anders Johansson, hygienöverläkare på Norrlands Universitetssjukhus. Han berättar vad som är viktigt att, utifrån ett hygienperspektiv, känna till för de som möter patienter med (misstänkt) covid-19-smitta.

– Vad som bör ingå i personlig skyddsutrustning beror på vem man frågar. Jag hoppas att vi i framtiden har mer tydliga nationella ställningstagande, säger Anders Johansson under webbinariet.

Som ordförande i Svenska hygienläkarföreningen menar han att informationen kan bli bättre. Det gäller till exempel information om att:

Annons
Annons
  • Använda skyddsutrustning vid rätt tillfälle och på rätt sätt. Men ibland kan medicintekniska produkter, såsom undersökningshandskar, ge tillräckligt gott skydd. Läs mer här>>
  • Skyddsutrustning är viktigt men bara en liten del av hur man kan skydda sig mot coronavirus.
  • Basen är att jobba med de basala arbetssätten: bra patientflöden, rätt lokaler, säkerhetsavstånd, digital kontakt i den mån det går, isoleringsvård av smittsamma patienter, rengöring och desinfektionsrutiner.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.