Defekta bakterier kan minska spridningen av resistenta bakterier
Med hjälp av andra bakterier ska spridningen av antibiotikaresistenta bakterier minska, rapporterar Ekot. Allt fler bakterier blir resistenta mot den antibiotika som finns i dag, det vill säga de påverkas inte av den antibiotikamedicin som ska göra oss friska från diverse sjukdomar. Men nu har alltså en grupp forskare hittat ett nytt sätt att minska spridningen av de resistenta bakterierna med andra bakterier.
– Genom att skapa bakterier på en patient som är snällare så kan man förhindra att patienten blir offer för mer resistenta och aggressiva bakterier, säger Karin Tegmark-Wisell, överläkare på Smittskyddsinstitutet, till Ekot.
De bakterier som kan hjälpa oss är något defekta och har förlorat sin förmåga att bilda gifter, och eftersom de saknar den förmågan har de mer energi över och kan växa snabbare. Dessa bakterier ska konkurrera ut de som är aggressiva, något som visat sig fungera i försök på maskar, visar en britttisk studie.
Den här metoden är dock inte något som fungerar på personer som redan är akut sjuka, men det skulle kunna fungera i förebyggande syfte, berättar Karin Tagmark-Wisell. Genom att ge den nya sortens bakteriebehandling till friska personer som bär på resistenta bakterier på huden minskar man risken att de resistenta bakterierna sprids vidare samtidigt som de själva undviker att bli smittade vid till exempel en framtida operation.
KURS: Vaccin mot pneumokocker - Vem bör egentligen vaccineras mot pneumokocker? Bli ännu bättre på förebyggande sjukvård och vaccin i vår nya webbkurs »
- Sveriges Radio, Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=3979052
Källor
-
Hepatit C-infektion
Hepatit C delas upp i akut hepatit C-infektion och kronisk hepatit C-infektion. Om sjukdomsduration mer än sex månader, bedöms infektionen vara kronisk.
-
Läkare har svårt att identifiera hepatit C-patienter
Kunskapen om hepatit C och hur patientgruppen bör behandlas är relativt låg bland läkare, det visar svaren från NetdoktorPro:s fortbildningskurs.
-
Pneumoni (lunginflammation)
Incidensen av pneumoni är cirka en procent, men det är betydligt vanligare hos patienter med bakomliggande sjukdomar samt hos äldre över 65 år. Av de som insjuknar läggs 20-40 procent in på sjukhus och cirka fyra procent av de som läggs in avlider på sjukhus.
-
Toppnyheter inom hepatitområdet
Under de senaste åren har direktverkande antivirala läkemedel, DAA-läkemedel, revolutionerat prognosen och behandlingsmöjligheterna för patienter med hepatit C. Under HIV och Hepatitis Nordic Conference i Stockholm diskuterades nyligen de senaste årens största nyheter inom hepatitområdet.
-
Då ska du misstänka harpest
Harpest är en infektionssjukdom som framförallt sprids via mygg i de norra delarna av Sverige. Vilka symtom ska man vara vaksam på? När ska man misstänka att ens patient kan vara drabbad? NetdoktorPro reder ut.
-
Ulla levde ovetandes med hepatit C i 35 år
Se filmen och hör hennes berättelse om vägen till ett infektionsfritt liv.
-
Håll koll på säsongsinfluensan och vaccinet mot den
Vilken influensa kommer dominera 2018? I fjol fungerade inte vaccinet optimalt – hur ska man förhindra att samma sak händer även i år? Här berättar Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten, mer om säsongsinfluensan. Du som läkare kan hjälpa till att övervaka sjukdomen.
-
Kvinna, 49 år, med alkoholmissbruk
Patienten Ann-Charlotte remitteras till beroendevården för att få hjälp med sitt alkoholmissbruk. Hon besväras av tilltagande värk i kroppen och har derangerade levervärden. Hur går du vidare?
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu