Nyhet | Infektion

Defekta bakterier kan minska spridningen av resistenta bakterier

Allt fler bakterier blir resistenta mot den antibiotika som finns i dag. Men nu har en grupp forskare hittat ett nytt sätt att minska spridningen av de resistenta bakterierna, nämligen med andra bakterier.

Publicerad den: 2010-09-06
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Med hjälp av andra bakterier ska spridningen av antibiotikaresistenta bakterier minska, rapporterar Ekot. Allt fler bakterier blir resistenta mot den antibiotika som finns i dag, det vill säga de påverkas inte av den antibiotikamedicin som ska göra oss friska från diverse sjukdomar. Men nu har alltså en grupp forskare hittat ett nytt sätt att minska spridningen av de resistenta bakterierna med andra bakterier.

– Genom att skapa bakterier på en patient som är snällare så kan man förhindra att patienten blir offer för mer resistenta och aggressiva bakterier, säger Karin Tegmark-Wisell, överläkare på Smittskyddsinstitutet, till Ekot.

Annons
Annons

De bakterier som kan hjälpa oss är något defekta och har förlorat sin förmåga att bilda gifter, och eftersom de saknar den förmågan har de mer energi över och kan växa snabbare. Dessa bakterier ska konkurrera ut de som är aggressiva, något som visat sig fungera i försök på maskar, visar en britttisk studie.

Den här metoden är dock inte något som fungerar på personer som redan är akut sjuka, men det skulle kunna fungera i förebyggande syfte, berättar Karin Tagmark-Wisell. Genom att ge den nya sortens bakteriebehandling till friska personer som bär på resistenta bakterier på huden minskar man risken att de resistenta bakterierna sprids vidare samtidigt som de själva undviker att bli smittade vid till exempel en framtida operation.

    Källor

  • Sveriges Radio, Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=3979052

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons