Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Fler fall av ehec under sommaren

Allt fler smittas av diarrésjukdomen ehec – och flest drabbas under sommarmånaderna. Smittskyddsläkaren Leif Dotevall säger att smittan måste tas på mycket stort allvar.
Annons

– Ehec är en av de infektioner som man är mest orolig för, eftersom att framför allt barn kan bli så utomordentligt svårt sjuka – med njursvikt och svår allmänpåverkan och behov av intensivvård, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare på smittskyddsenheten i Västragötalandsregionen, till Sveriges Radio.  

De senaste fem åren har man sett en ökning av antalet ehec-fall och nu drabbas uppåt 500 personer årligen. För de allra flesta leder smittan bara till kraftiga och blodiga diarréer, men runt fem procent av de drabbade kan alltså även få komplikationer i form av hemolytiskt uremiskt syndrom, HUS, som i sin tur kan leda till njursvikt.

Utlandsresor leder till fler fall

Smittan kommer från kor, även om djuren själva inte blir sjuka. Vi människor kan få i oss bakterierna genom att exempelvis klappa kor – med otvättade händer kan vi sedan få i oss bakterierna. Man kan också bli sjuk genom att äta dåligt tillagat kött eller grönsaker som vattnats med gödselförorenat vatten. Och flest personer insjuknar under sommarmånaderna, enligt Leif Dotevall, eftersom sommaren är en resperiod då vi exponeras för mat, bakterier och vatten utomlands.

Ökningen av antalet smittade kan delvis bero på att vi har blivit bättre på att ta prover och diagnosticera sjukdomen.

– Det finns flera dödsfall i Sverige. Så detta är en potentiellt allvarlig infektion och därför måste uppmärksamheten vara mycket hög när det gäller den här smittan, säger Leif Dotevall till radion. 

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6195023

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.