Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Mässlingsutbrott härjar i Europa

Smittskyddsinstitutet varnar för mässlingsutbrottet som härjar i Europa. Flera länder, bland annat Frankrike och Danmark har rapporterat utbrott av den smittsamma virussjukdomen. Nu uppmanas svenskar som planerar att resa utomlands att se över sitt vaccinationsskydd. Särskilt om resan är planerad till ett av de länder med pågående utbrott. Detta gäller både barn och vuxna.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-06-29

Annons

Smittskyddsinstitutet varnar för mässlingsutbrottet som härjar i Europa. Flera länder, bland annat Frankrike och Danmark har rapporterat utbrott av den smittsamma virussjukdomen.

Nu uppmanas svenskar som planerar att resa utomlands att se över sitt vaccinationsskydd. Särskilt om resan är planerad till ett av de länder med pågående utbrott. Detta gäller både barn och vuxna.

Annons
Annons

Hittills är Frankrike mest drabbat med drygt 7 300 rapporterade fall. I Danmark pågår ett utbrott och hittills har över 80 fall rapporterats.

I Sverige är skyddet mot mässling generellt sett bra, vilket talar mot att ett större utbrott skulle ske här. Men vissa riskerar ändå att smittas, därför rekommenderar Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen att ovaccinerade barn som är äldre än 9 månader vaccineras mot mässling. Även vuxna som inte har haft sjukdomen eller inte har vaccinerats med två doser bör vaccineras med en dos före utlandsresa.

Andra länder med pågående utbrott är Bulgarien, Schweiz, Spanien, Tyskland, Italien, Belgien, Serbien, Turkiet, Makedonien och Storbritannien.

Annons
Annons

    Källor

  • Smittskyddsinstitutet (SMI) - http://smi.se/nyhetsarkiv/2011/vaccination-mot-massling-vid-utlandsresa--uppdaterad-information/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.