Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Medveten bluff om vaccinrapport

En studie, som 1998 skrämde föräldrar världen över med påståendet att barn riskerade att bli autistiska av vaccin, var en medveten bluff, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter. Mängder av föräldrar i västvärlden vägrade efter rapporten, som publicerades i tidskriften The Lancet, att låta sina barn få vaccinet som innehåller skydd mot mässling, påssjuka och röda hund.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-10

Annons

En studie, som 1998 skrämde föräldrar världen över med påståendet att barn riskerade att bli autistiska av vaccin, var en medveten bluff, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter.

Mängder av föräldrar i västvärlden vägrade efter rapporten, som publicerades i tidskriften The Lancet, att låta sina barn få vaccinet som innehåller skydd mot mässling, påssjuka och röda hund.

Annons
Annons

I Sverige sjönk antalet vaccinerade barn från 97 till 88 procent.

– Vi fick en ganska kraftig dipp. Jag skulle tro att det var 10.000-20.000 barn som inte blev vaccinerade i slutet av 90-talet och i början av 2000-talet, men sedan hämtade det sig igen och nu har vi kommit tillbaka på samma nivåer som vi hade tidigare. Men det känns som en väldigt onödig händelse, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet till Rapport.

Den ansvarige för studien, Andrew Wakefield, och hans forskarlag uppgav att de funnit autism hos tolv barn och att de flesta av dessa fått vaccinet strax innan symptomen uppträdde.

Annons
Annons

Enligt Brittish Medical Journal är det inte möjligt att Wakefield begick ett misstag, han måste ha förfalskat uppgifterna i studien. Bland annat har tidningens efterforskningar visat att ett antal av barnen visade symptom på autism redan före vaccineringen. Och i inget av de tolv fallen stämde studiens uppgifter med barnens medicinska journaler.

I en intervju med CNN förnekar Wakefield att han förfalskat sin forskning och hävdar att sanningen finns i den bok han själv skrivit om skandalen.

    Källor

  • SVT:s Vetenskapsnyheter (TT) - http://svt.se/2.108068/1.2288451/medveten_bluff_om_vaccinrapport&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-N

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.