
Nya varianten av coronaviruset – detta vet man just nu
Virus muterar hela tiden, därför uppstår också flera olika varianter av SARS-CoV-2 hela tiden. Men den virusvarianten som spridits i Storbritannien tycks vara mer smittsam, däremot verkar den inte ge en allvarligare sjukdom än andra varianter och den tycks inte påverka effekten av behandlingar och vaccin mot covid-19.
Den nya virusvarianten som sprids kraftigt i Storbritannien kallas för VUI202012/01. Rapporter finns också om enstaka fall även i Danmark, Nederländerna och Belgien, enligt Folkhälsomyndigheten som hänvisar till europeiska smittskyddscentrumet ECDC.
Det finns dock ännu inga rapporter om att virusvarianten kommit in i Sverige. Hos oss cirkulerar en virusvariant som kallas B.1.177, som har varit den vanligaste varianten i Europa från slutet av sommaren och framåt.
Att virusvarianten i Storbritannien är mer smittsam är dock primära uppgifter, ytterligare analyser pågår i Storbritannien för att bekräfta resultatet, skriver Folkhälsomyndigheten. Inget tyder dock på att varianten skulle ge allvarligare sjukdom än tidigare virusvarianter av SARS-CoV-2.
Enligt Storbritanniens medicinska chefsrådgivare Chris Whitty finns det i nuläget inte heller något som tyder på att medicinska behandlingar eller vaccin skulle fungera sämre på den nya virusvarianten, skriver SVT Nyheter.
– Vi förbereder ett beslut om inreseförbud från Storbritannien. Det ska kunna börja gälla så snart som möjligt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S), till SVT Nyheter.
Det formella beslutet väntas dock fattas av regeringen under måndagen (21 december).
Folkhälsomyndigheten kommer under måndagen att komplettera regeringens beslut med regler som kommer gälla för de som anländer från Storbritannien de närmaste dagarna, alltså svenska medborgare som inte kan nekas inresa. Man ska även komplettera med regler gällande de som redan anlänt till Sverige under den senaste tiden.
Under helgen har länder som Belgien, Nederländerna, Österrike och Italien tidigare meddelat att de stoppar alla resor till och från Storbritannien. Fler länder tros också införa liknande resestopp.
-
SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-stoppar-resor-fran-storbritannien
https://www.svt.se/nyheter/detta-vet-vi-om-nya-virusstammen -
Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/december/ny-variant-av-covid-19-viruset-rapporteras-fran-storbritannien/
Källor
-
Många läkare vill fortbilda sig om pneumokockvaccination
En förklaring till det stora intresset för vaccination kan vara att fler och fler läkare får upp ögonen för att jobba förebyggande, inte minst som en effekt av pandemin. Det menar Jonas Ahl, Överläkare, VO Infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus.
-
Nytt bältrosvaccin ger hög skyddseffekt
2013 blev första bältrosvaccinet tillgängligt i Sverige – och har sedan dess rekommenderats till personer över 50 år. Under våren 2020 blev ett nytt bältrosvaccin tillgängligt. Ett vaccin som ger hög skyddseffekt och som är effektivt även hos äldre.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Fler bör vaccinera sig mot bältros
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindqvist vid Karolinska Institutet.
-
Bältros (herpes zoster)
Smärtorna och den typiska lokalisationen av blåsor på rodnad botten längs ett eller flera dermatom på ena kroppshalvan räcker för diagnos.
-
Gonorré
Sexuellt överförbar infektion som orsakas av Neisseria gonorrhoeae. Under 2019 anmäldes över 3 200 fall av gonorré i Sverige, vilket motsvarar är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.
-
Kondylom
Sexuellt överförd infektion med humant papillomvirus (HPV). I Sverige ses en tydlig minskning av kondylom efter införande av HPV-vaccination.
-
Mycoplasma genitalium
Bakterien kan orsaka urogenitala symtom och infektion men ses också hos asymtomatiska individer. Primärt sker smitta genital slemhinna mot genital slemhinna.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu