Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Regeringen ställer krav på minskad antibiotikaförskrivning

Regeringen har beslutat att satsa en halv miljard kronor nästa år för att säkerheten i vården ska höjas. Landstingen måste bland annat satsa på att minska förskrivningen av antibiotika för att få ta del av pengarna.
Annons

Regeringen har beslutat att satsa en halv miljard kronor nästa år för att säkerheten i vården ska höjas. Landstingen måste bland annat satsa på att minska förskrivningen av antibiotika för att få ta del av pengarna, skriver Dagens Nyheter.

– Antibiotikaresistens är ett av de stora hoten mot patientsäkerheten. Kan vi inte hejda utvecklingen kommer människor i allt större utsträckning att dö av ganska enkla infektioner, för att antibiotika inte längre biter, säger socialminister Göran Hägglund (kd) till DN.

Annons
Annons

För att landstingen ska få ta del av pengarna som nu satsas krävs det att de satsar på att höja säkerheten inom vården. Och ett av kraven som regeringen ställer är att varje landsting måste satsa resurser på en så kallad Strama-grupp, vars uppgift är att minska förskrivningen av antibiotika. Redan i dag har alla landsting lokala Strama-grupper men för att få pengar krävs det att gruppen arbetar aktivt och effektivt.

– Vi kräver att gruppen har både finansiering och ett tydligt uppdrag, säger Göran Hägglund till tidningen.

Målet för 2011 är att antibiotikaförskrivningarna ska minska med tio procent i varje landsting, oavsett dagens utgångsläge. År 2012 kommer kraven att sättas ännu högre.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga - http://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringen-satsar-halv-miljard-pa-sakrare-vard-1.1227881

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.