Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Rekordår för sorkfeber väntas

På grund av årets höga antal sorkar väntas rekordmånga fall av sorkfeber. Enligt en finsk studie är risken att drabbas tre gånger högre för rökare än för ickerökare.
Annons

På grund av årets höga antal sorkar väntas rekordmånga fall av sorkfeber. Enligt en finsk studie är risken att drabbas tre gånger högre för rökare än för ickerökare, skriver Sveriges Television på nätet.

– Vi är beredda på att ta emot fler patienter. Det har varit mycket sork i år och vi vet av erfarenhet att antalet smittade följer sorkåren, säger Clas Ahlm som är smittskyddsläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, till Sveriges Television.

Annons
Annons

År 2007 var ett rekordår för sorkfeber. Då insjuknade fler än 800 personer varav en tredjedel fick läggas in på sjukhus.

– De som ligger inne är ordentligt sjuka och de har ont. Ofta läggs de in för att vi inte vet om de har drabbats av blodförgiftning eller någon annan allvarlig infektion, säger Clas Ahlm.

Sorkfeberviruset sprids av skogssorken. Smittan sker genom inandning av damm som cirkulerar i utrymmen där det har funnits infekterade sorkar. Viruset förekommer oftare i Västerbotten än i övriga landet.

Annons
Annons

En ny finsk studie visar att rökare löper tre gånger högre risk än ickerökare, anledningen är att sorkfebern sprids via luften.

– Luftrören och flimmerhåren skadas när man röker och därmed blir man mer mottaglig för smittoämnen, säger Clas Ahlm.

    Källor

  • Sveriges Television på nätet - http://svt.se/2.108068/1.2168028/rekordmanga_vantas_insjukna_i_sorkfeber

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.