Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Fyrfaldig risk för narkolepsi av pandemrixvaccinet

Resultaten från en svensk registerstudie av narkolepsifall stärker misstänkt samband med Pandemrix hos barn och ungdomar, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Risken att insjukna i narkolepsi kan vara fyra gånger högre hos barn och ungdomar under 20 år som har vaccinerats med Pandemrix, jämfört med de inte vaccinerade sig.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-03-30

Annons

Resultaten från en svensk registerstudie av narkolepsifall stärker misstänkt samband med Pandemrix hos barn och ungdomar, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Risken att insjukna i narkolepsi kan vara fyra gånger högre hos barn och ungdomar under 20 år som har vaccinerats med Pandemrix, jämfört med de inte vaccinerade sig.

Annons
Annons

Resultaten från den svenska studien är i linje med resultat som rapporterats från Finland och som ledde till förnyad diskussion om vaccinet mellan Läkemedelsverket och Socialstyrelsen i februari i år.

Det råder dock viss osäkerhet rörande riskökningens storlek eftersom resultaten är de första ifrån denna studie. Studien tar till exempel inte hänsyn till om individer med ökad risk för att drabbas av narkolepsi också i större omfattning vaccinerats jämfört med individer utan riskfaktorer.

En inventering av alla fall av narkolepsi 2009-2010 pågår och resultaten av den inventeringen förväntas komma sommaren 2011.

Annons
Annons

Biverkningsrapporter och resultat från registerstudier talar för att risken att insjukna i narkolepsi, som kan relateras till Pandemrix, bedöms vara mycket liten 12 månader eller mer efter vaccination.

I den nu publicerade svenska studien har de allra flesta fått diagnosen narkolepsi inom 8 månader. Risken att insjukna i narkolepsi som kan relateras till Pandemrix, bedöms som mycket liten 12 månader eller mer efter vaccinationen.

    Källor

  • Läkemedelsverket - http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2011/Svensk-registerstudie-av-narkolepsifall-starker-misstankt-samband-med-Pandemrix-hos-barn-och-

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.