Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Silver i vardagsprodukter kan ge antibiotikaresistens

Många produkter i vår vardag innehåller bakteriedödande silver, bland annat brukar dessa produkter ge löften om bakteriefria ytor och desinficerat dricksvatten. Nu varnar dock forskare om att överanvändning av silver kan leda till antibiotikaresistens.
Annons

Många produkter i vår vardag innehåller bakteriedödande silver, bland annat brukar dessa produkter ge löften om bakteriefria ytor och desinficerat dricksvatten. Nu varnar dock forskare om att överanvändning av silver kan leda till antibiotikaresistens, rapporterar Vetenskapsradion.

Det är sedan årsskiftet förbjudet med silver i kosttillskott men vad gäller lagstiftningen som ska reglera övrig användning är det fortfarande oklart vad som gäller. Det är den svenska kemikalieinspektionen som ansvarar för genomgången av silverämnen inför EU: s nya biociddirektiv, det vill säga unionens regelverk för bekämpningsmedel, bland annat bakteriedödande ämnen. Och det är Edda Hahlbeck på kemikalieinspektionen som ska ta ställning till riskerna med silver, och de slutsatser hon drar kommer att få betydelse i hela Europa.

Annons
Annons

Förutom de direkta hälso- och miljöriskerna med silver finns det även en oro att ämnet kan störa processer i reningsverk vilket kan leda till att bakterier kan utveckla en resistens mot silver, som i sin tur kan överföras till bakterier som kan göra oss människor sjuka och som antibiotika inte biter på.

Det nya biociddirektivet beräknas vara klar tidigast år 2014.

    Källor

  • Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=4048536

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.