Studie: Halverad kur mot halsfluss ger samma effekt
Nyhet | Infektion

Studie: Halverad kur mot halsfluss ger samma effekt

Vanligtvis rekommenderas en 10-dagars kur av penicillin mot halsfluss. Nu visar en ny studie att en kur på fem dagar ger likvärdig effekt, rapporterar Dagens Medicin. 


Publicerad den: 2019-04-17
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

Det är regeringen som gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att hitta nya sätt att minska överdriven eller felaktig antibiotikaanvändning.

– Studien bidrar med ökad kunskap som är viktig, och som kan användas när nya behandlingsrekommendationer ska tas fram, säger Gunilla Skoog Ståhlgren, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Totalt medverkade 433 patienter i studien som pågick mellan september 2015 och juni 2018. Patienterna var i olika åldrar från 17 olika vårdcentraler i Skåne, Kronoberg, Västra Götaland och Sörmland.

Alla patienter i studien hade tydliga symtom på halsfluss och streptokocker i halsen.  En del av patienterna fick penicillin fyra gånger om dagen i fem dagar, och resterande deltagare fick den vanliga kuren på tre gånger om dagen i tio dagar. Vem som fick vilken medicin fördelades slumpmässigt.

Enligt Folkhälsomyndigheten visar studiens resultat ”att 5-dagarskuren inte hade en sämre effekt mot halsfluss jämfört med 10-dagarskuren”. Resultatet presenterades nyligen vid en vetenskapskonferens i Amsterdam, skriver Dagens Medicin.

 

Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/04/16/studie-halverad-halsflusskur-ger-samma-effekt/
  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/april/halverad-penicillinkur-mot-halsfluss-ger-likvardig-effekt/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons