Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Studie: Molekyler i jorden biter på resistenta bakterier

En forskargrupp i Bosten verkar ha hittat en ny lösning på det växande hotet med antibiotikaresistens – Nämligen molekyler i jorden som biter på resistenta bakterier. "Detta är helt radikalt", säger Slava Epstein, professor i mikrobiologi vid Northeastern University.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-05

Annons

Tidigare har forskare tagit bakterier från bland annat jorden som har fått växa upp i labb, där forskarna har försökt hitta bakterier som kan döda andra bakterier. Men de hittade bara samma molekyler om och om igen. Det rapporter Svt Vetenskap.

– Då kom forskare på att molekylerna kanske inte kunde produceras i labb. Utan de gör det i jorden där de normalt slåss mot andra bakterier för att hitta näring, säger Sanna Koskiniemi, mikrobiolog på Institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Uppsala universitet, till Svt.

På så sätt kunde nya molekyler hittas som biter mot resistenta bakterier, visar forskare från Northeastern University i Boston.

Annons
Annons

– Detta är helt radikalt, säger Slava Epstein, professor i mikrobiologi vid Northeastern University, till Svt.

Resistens även vid denna metod

Men även denna metod har sina begränsningar, menar Sanna Koskiniem som säger att det så småningom kommer utvecklas resistens även mot den nya antibiotikan.

Annons
Annons

    Källor

  • Svt Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-antibiotika-kan-hittas-i-jorden

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.