Nyhet | Infektion

Studie: Tarmfloran har betydelse vid hiv

I en studie vid Karolinska institutet har forskare kartlagt hiv-patienters tarmflora. "Vi hoppas att man i framtiden ska kunna undersöka hiv-patienters tarmflora och rätta till denna genom modulering av tarmfloran via så kallad fekal transplantation", säger Jan Vesterbacka, forskare vid institutionen för medicin, i ett pressmeddelande.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-25
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I sin avhandling presenterar Jan Vesterbacka studien om tarmflorans inverkan vid hiv-infektion. Han förklarar att beståndsdelar från bakterier läcker ut i blodet via tarmen hos individer som har obehandlad hiv, humant immunbristvirus. Detta aktiverar i sin tur immunförsvaret och skapar inflammation vilket ökar risken för komplikationer.

– Jag har kunnat visa att bromsmediciner minskar tarmläckaget och att antibiotika troligen kan göra läkningen mer effektiv. Jag såg också att hiv-patienter som ännu inte fått bromsmediciner har en mikrobiom med lägre artrikedom jämfört med friska kontrollpersoner och att förändringarna i tarmfloran kvarstod efter ett års behandling med bromsmedicin, säger han.

Vidare tittade forskarna på tarmfloran hos den ovanliga grupp hiv-patienter som utan mediciner kan kontrollera sitt virus i decennier utan att immunförsvaret försämras. Det visade sig att dessa individer hade samma artrikedom i sin tarmflora som hiv-negativa. Dessutom hade de en del unika bakterier som Jan Vesterbacka tror kan bidra till att kontrollera viruset.

Annons
Annons

– Vi hoppas att man i framtiden ska kunna undersöka hiv-patienters tarmflora och rätta till denna genom modulering av tarmfloran via så kallad fekal transplantation, alltså avföringstransplantation, där man tillför ett anpassat friskt mikrobiom.

    Källor

  • Karolinska institutet - http://ki.se/nyheter/kartlaggning-av-hiv-patienters-tarmflora-kan-bana-vag-for-nya-behandlingar

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons