Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Studie: Tarmfloran har betydelse vid hiv

I en studie vid Karolinska institutet har forskare kartlagt hiv-patienters tarmflora. "Vi hoppas att man i framtiden ska kunna undersöka hiv-patienters tarmflora och rätta till denna genom modulering av tarmfloran via så kallad fekal transplantation", säger Jan Vesterbacka, forskare vid institutionen för medicin, i ett pressmeddelande.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-25

Annons

I sin avhandling presenterar Jan Vesterbacka studien om tarmflorans inverkan vid hiv-infektion. Han förklarar att beståndsdelar från bakterier läcker ut i blodet via tarmen hos individer som har obehandlad hiv, humant immunbristvirus. Detta aktiverar i sin tur immunförsvaret och skapar inflammation vilket ökar risken för komplikationer.

– Jag har kunnat visa att bromsmediciner minskar tarmläckaget och att antibiotika troligen kan göra läkningen mer effektiv. Jag såg också att hiv-patienter som ännu inte fått bromsmediciner har en mikrobiom med lägre artrikedom jämfört med friska kontrollpersoner och att förändringarna i tarmfloran kvarstod efter ett års behandling med bromsmedicin, säger han.

Annons
Annons

Vidare tittade forskarna på tarmfloran hos den ovanliga grupp hiv-patienter som utan mediciner kan kontrollera sitt virus i decennier utan att immunförsvaret försämras. Det visade sig att dessa individer hade samma artrikedom i sin tarmflora som hiv-negativa. Dessutom hade de en del unika bakterier som Jan Vesterbacka tror kan bidra till att kontrollera viruset.

– Vi hoppas att man i framtiden ska kunna undersöka hiv-patienters tarmflora och rätta till denna genom modulering av tarmfloran via så kallad fekal transplantation, alltså avföringstransplantation, där man tillför ett anpassat friskt mikrobiom.

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska institutet - http://ki.se/nyheter/kartlaggning-av-hiv-patienters-tarmflora-kan-bana-vag-for-nya-behandlingar

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.