Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Vaccinationsbesked drar ut på tiden – kunskapsunderlaget hinner bli inaktuellt

Frågan om vilka vaccinationer som ska ingå i allmänna vaccinationsprogrammet ligger nu på Socialdepartementets bord. Men beslutet drar än en gång ut på tiden vilket skapar frustration, skriver Dagens Medicin.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-06-01

Annons

Det är Folkhälsomyndigheten som tar fram underlag till regeringen som ska fatta beslut om vilka sjukdomar som ska omfattas av de nationella vaccinationsprogrammen. De senaste fem åren har sex sådana utredningar med förslag lämnats till regeringen men så här långt har de bara fattat beslut i ett av dessa. Vissa ärenden har legat på social­departementets bord i mer än två år, rapporterar Dagens Medicin.

Det gäller vaccin mot pneumokocker, säsongsinfluensa, tuberkulos och hepatit B till vissa riskgrupper. Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i Sörmland, som representerar Smittskyddsläkarföreningen i Folkhälsomyndighetens referensgrupp för allmänna vaccinationsprogram, känner frustration.

– Det blir en samhällsförlust när man lägger ner tid och pengar på att låta experter ta fram beslutsunderlag och sedan bara låter det ligga. I fallet med pneumokocker så måste Folkhälsomyndigheten nu uppdatera underlaget eftersom det hunnit bli inaktuellt, säger Helena Hervius Askling till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Att kunskapsunderlaget måste revideras beror på att olika typer av pneumokockbakterier förekommer i befolkningen samtidigt som nya vaccin utvecklas.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/05/30/stor-frustration-nar-vaccinationsbesked-drojer/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.