CT-angiografi upptäcker fler patienter i riskzonen
CT-angiografi upptäcker till skillnad från kranskärlsröntgen plack i kranskärlen som inte ännu utvecklats till regelrätta förträngningar (ateromatos). Samtidigt är andelen som genomgår CT-angiografi fortsatt låg i Sverige.

Behandling med IV järn i högdosinfusion
Önskar du ge behandling med IV järn upp till 20 mg/kg vid ett infusionstillfälle utan krav på fosfatmätningar?
58-SE-11-2022
CT-angiografi innebär att hjärtats kranskärl undersöks med datortomografi samtidigt som kontrastvätska injiceras. I och med att ingreppet är icke invasiv är det också mer skonsamt för patienterna jämfört invasiv kranskärlsröntgen. Metoden mycket träffsäker och kan utesluta förträngningar i kranskärlen – och dessutom upptäcka mindre förträngningar som inte kan ses vid kranskärlsröntgen. Metoden lämpar sig väl för patienter över 80.
CT-angiografi kan förebygga hjärtinfakt
Data från SWEDEHEART visar att under 2021 hade 25 procent av de patienter som genomgått CT-angiografi ateromatos. Dessa patienter borde alltså bli föremål för preventiv behandling. Data visade också att en större andel patienter över 80 år uppvisade kranskärl utan signifikanta förträngningar och mycket väl skulle kunna undersökas med CT-angiografi. En annan, tidigare gjord studie, visar dessutom att patienter som genomgått CT-angiografi har minskad risk för hjärtinfarkt och död inom fem år.
Upptäcks fler patienter med begynnande kärlsjukdom och som befinner sig i riskzonen för att utveckla förträngningar, kommer också fler kunna behandlas preventivt med livsstilsförändringar samt statiner och blodtryckskontroll.
Trots de fördelar som en CT-angiografi för med sig är fortfarande andelen som genomgår denna typ av undersökning fortsatt låg i Sverige, även om andelen ökar stadigt och har gjort så också under pandemin.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
Rapportering från ESC 2022
För första gången sedan COVID-19 pandemin kunde ESC hålla sin årliga kongress ”in real life” och den genomfördes i år i varma Barcelona. De nya reglerna för air condition satte flera av deltagarna på prov, inte minst deltagarna med traditionell klädsel i form av slips o...
-
Ny cellterapi mot hjärtsvikt identifierad
En cellterapi mot hjärtsvikt, med potenial att läka skador efter en hjärtinfarkt har identifierats av bland annat svenska forskare.
-
Hjärtsvikt
Hjärtsvikt är ett syndrom som definieras som: otillräcklig hjärtminutvolym (cardiac output, CO) för att möta kroppens behov (framåtsvikt) eller tillräcklig hjärtminutvolym, men endast tack vare kompensatoriskt förhöjda fyllnadstryck (bakåtsvikt).
-
ESC 2021: Hjärtsviktsstudie får stor uppmärksamhet
En ny studie visar att SGLT2-hämmaren empagliflozin även förbättrar prognosen för patienter med hjärtsvikt och bevarad vänsterkammarfunktion. En patientgrupp där det tidigare har saknats framgångsrik behandling.
-
Stora geografiska skillnader i risken att drabbas av hjärtinfarkt
Att drabbas av hjärtinfarkt är nästan dubbelt så stor i Norrbotten jämfört med Uppsala län – och klyftorna verkar dessutom växa. Så vad krävs egentligen för att jämna ut de regionala skillnaderna?
-
AV-block och grenblock
örekomst av AV-block och grenblock ökar med åldern, och är vanligare bland män och bland personer med känd kardiovaskulär sjukdom.
-
Angina pectoris och obstruktiv kranskärlssjukdom
Vid obstruktiv kranskärlssjukdom beror symtom och tecken på aterosklerotiska processer i kärlen. Vid angina pectoris handlar det om bröstsmärtor/obehag som uppstår efter/under fysisk ansträngning och/eller emotionell stress.