Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Kardiologi

CT-angiografi upptäcker fler patienter i riskzonen

CT-angiografi upptäcker till skillnad från kranskärlsröntgen plack i kranskärlen som inte ännu utvecklats till regelrätta förträngningar (ateromatos). Samtidigt är andelen som genomgår CT-angiografi fortsatt låg i Sverige.


Lovisa
Publicerad den: 2022-03-19 Uppdaterad den: 2022-04-13

CT-angiografi upptäcker fler patienter i riskzonen
Annons

CT-angiografi innebär att hjärtats kranskärl undersöks med datortomografi samtidigt som kontrastvätska injiceras. I och med att ingreppet är icke invasiv är det också mer skonsamt för patienterna jämfört invasiv kranskärlsröntgen. Metoden mycket träffsäker och kan utesluta förträngningar i kranskärlen – och dessutom upptäcka mindre förträngningar som inte kan ses vid kranskärlsröntgen. Metoden lämpar sig väl för patienter över 80.

CT-angiografi kan förebygga hjärtinfakt 

Data från SWEDEHEART visar att under 2021 hade 25 procent av de patienter som genomgått CT-angiografi ateromatos. Dessa patienter borde alltså bli föremål för preventiv behandling. Data visade också att en större andel patienter över 80 år uppvisade kranskärl utan signifikanta förträngningar och mycket väl skulle kunna undersökas med CT-angiografi. En annan, tidigare gjord studie, visar dessutom att patienter som genomgått CT-angiografi har minskad risk för hjärtinfarkt och död inom fem år.

Upptäcks fler patienter med begynnande kärlsjukdom och som befinner sig i riskzonen för att utveckla förträngningar, kommer också fler kunna behandlas preventivt med livsstilsförändringar samt statiner och blodtryckskontroll. 

Annons
Annons

Trots de fördelar som en CT-angiografi för med sig är fortfarande andelen som genomgår denna typ av undersökning fortsatt låg i Sverige, även om andelen ökar stadigt och har gjort så också under pandemin.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.