CT-angiografi upptäcker fler patienter i riskzonen
CT-angiografi upptäcker till skillnad från kranskärlsröntgen plack i kranskärlen som inte ännu utvecklats till regelrätta förträngningar (ateromatos). Samtidigt är andelen som genomgår CT-angiografi fortsatt låg i Sverige.

CT-angiografi innebär att hjärtats kranskärl undersöks med datortomografi samtidigt som kontrastvätska injiceras. I och med att ingreppet är icke invasiv är det också mer skonsamt för patienterna jämfört invasiv kranskärlsröntgen. Metoden mycket träffsäker och kan utesluta förträngningar i kranskärlen – och dessutom upptäcka mindre förträngningar som inte kan ses vid kranskärlsröntgen. Metoden lämpar sig väl för patienter över 80.
CT-angiografi kan förebygga hjärtinfakt
Data från SWEDEHEART visar att under 2021 hade 25 procent av de patienter som genomgått CT-angiografi ateromatos. Dessa patienter borde alltså bli föremål för preventiv behandling. Data visade också att en större andel patienter över 80 år uppvisade kranskärl utan signifikanta förträngningar och mycket väl skulle kunna undersökas med CT-angiografi. En annan, tidigare gjord studie, visar dessutom att patienter som genomgått CT-angiografi har minskad risk för hjärtinfarkt och död inom fem år.
Upptäcks fler patienter med begynnande kärlsjukdom och som befinner sig i riskzonen för att utveckla förträngningar, kommer också fler kunna behandlas preventivt med livsstilsförändringar samt statiner och blodtryckskontroll.
Trots de fördelar som en CT-angiografi för med sig är fortfarande andelen som genomgår denna typ av undersökning fortsatt låg i Sverige, även om andelen ökar stadigt och har gjort så också under pandemin.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
Grönt ljus för mavakamten för behandling av HCM hos vuxna
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s rådgivande kommitté, CHMP ger nu grönt ljus för Camzyos (mavakampten) som behandling av symtomatisk obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hos vuxna patienter.
-
Registreringen av hjärtinfarktpatienter över 80 år behöver bli bättre
Allt fler håller sig friska långt upp i åren och det är viktigt att en så stor andel som möjligt av de som insjuknar i hjärtinfarkt registreras i det nationella kvalitetsregistret för hjärtinfarktvård, RIKS-HIA. Andelen av patienter som registrerats i RIKS-HIA ligger lä...
-
Så skiljer sig lymfödem från andra typer av ödem
Ödem är ett symtom som förekommer vid en rad olika tillstånd. Lymfödem är en egen diagnos som beror på ansamling av lymfvätska i vävnader. Långvarigt lymfödem kan ge upphov till komplikationer varför tidig behandling är mycket viktig.
-
Rapportering från ESC 2022
För första gången sedan COVID-19 pandemin kunde ESC hålla sin årliga kongress ”in real life” och den genomfördes i år i varma Barcelona. De nya reglerna för air condition satte flera av deltagarna på prov, inte minst deltagarna med traditionell klädsel i form av slips o...