Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Kardiologi

Forskning som utmanar konventionell hjärtbehandling

Närmare 23 miljoner människor lever med hjärtsvikt, en komplex sjukdom som bland annat orsakas av hemodynamiska förändringar. En mindre svensk studie har tidigare visat att selen och koenzym Q10 kan verka förebyggande vid hjärt-och kärlsjukdom. Nu planeras den första multicenterstudien inom ämnet.   


Publicerad den: 2015-01-21

Annons

Flertalet kardiovaskulära sjukdomar resulterar i en försämrad pumpfunktion av hjärtat, eller oförmåga hos hjärtmuskeln att fyllas ordentligt. Något som kan leda till det allvarliga syndromet hjärtsvikt. Uppskattningsvis är 23 miljoner människor drabbade världen över, dock är mörkertalet stort. Både genetik, hemodynamiska- samt neurohumorala förändringar ligger bakom sjukdomsutvecklingen.En person med hjärtsvikt kan även ha nedsatt kondition, tungandning och svullna ben, säger Urban Alehagen som är överläkare och docent i kardiologi

Eftersom hjärtsvikt orsakas av en komplex kaskad av faktorer är symtomen ofta ospecifika. 

Annons
Annons

– Ett symtom är trötthet, vilket de flesta av oss är till och från. En person med hjärtsvikt kan även ha nedsatt kondition, tung andning och svullna ben, säger Urban Alehagen som är överläkare och docent i kardiologi vid Linköpings universitet.

Sjukdomens heterogenitet försvårar vanligtvis diagnostisering. En sen definitiv diagnos innebär att behandlingen fördröjs, vilket förenar hjärtsvikt med en tydligare risk att dö i förtid. Eftersom incidensen växer är området högprioriterat när det gäller att hitta nya behandlingsalternativ. 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.