Hyperkolesterolemi kan bottna i genetiska defekter i flera olika gener
Hallå där Olov Wiklund, professor emeritus i internmedicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
PATIENTFALL: Här lär du dig det senaste om förmaksflimmer »
Hur fungerar statiner?
– Statiner är en grupp av läkemedel som verkar genom att sänka halten av kolesterol i kroppen. Det sker genom inhibering av HMG-CoA-reduktas, ett enzym i levern som deltar i nybildningen av kolesterol. En inhibering av enzymet inducerar även ett ökat uttryck av LDL-receptorer i levern och den sammantagna effekten blir att kolesterolhalten sänks i plasman. Totalt finns fem olika typer av statiner registrerade i Sverige.
Den vanligaste orsaken till aterosklerosrelaterade hjärt- och kärlsjukdomar är förhöjda nivåer av kolesterol i blodplasman, hyperkolesterolemi. Då utgörs kolesterolnivån främst av LDL, low density lipoprotein.
Vilka faktorer inverkar på kolesterolproduktionen?
– Den primära nyproduktionen av kolesterol syntetiseras i levern, men sker även i tarmarna. Kosten är också en central del, och då är det främst intaget av mättat fett som inverkar. Även ärftlig disposition spelar in till viss del. Produktionen regleras utifrån halten av kolesterol i kroppen, och kolesterolmängden i blodet stiger vanligtvis med ökad ålder.
Hyperkolesterolemi kan bottna i genetiska defekter som involverar flera olika gener. Men förhöjda nivåer av kolesterol orsakas även av sjukdomar som njursvikt eller metabola rubbningar.
KURS - Ventrombos: Här lär du dig det senaste om ventrombos »
Hur är uppfattningen om statiner inom läkarkåren?
– Det råder inga delade meningar om effekten av statiner hos läkarna, det är snarare hos allmänheten på grund av massmedias skriverier. Min personliga uppfattning är att statiner fungerar bra som förebyggande behandling hos patienter som har primära riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom. Det kan vara högt blodtryck eller en avancerad form av diabetes.
-
Hjärtinfarkt
Termen hjärtinfarkt skall användas när det finns belägg för myokardiell nekros orsakad av myokardiell ischemi. I Sverige uppgår antalet hjärtinfarkter till cirka 50 000 per år. Incidensen av hjärtinfarkt har dock under de senaste decennierna sjunkit för varje år.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC 2020
Här har vi samlat vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga kongress, som 2020 enbart hölls på distans. Vi har även frågat några deltagare vad de tyckte om mötet och vad de tar med sig därifrån.
-
Fortbilda dig inom kardiologi
Nu kan du testa din kunskap inom kardiologi genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar. Följ patientfall om bland annat förmaksflimmer och diabetes och kardiovaskulär sjukdom.
-
ESC: Sammanfattning från rekordstort hjärtmöte
Missade du årets största kardiologimöte? I en kongressrapport delar hjärtsviktskardiologen och överläkaren Kristjan Karason med sig av sina erfarenheter därifrån.
-
Lathund: Förskrivning enligt de nya utbytesreglerna
Har du koll på vilka uppgifter du ska ange vid förskrivning, enligt de nya regelverket för generiskt utbyte? Med hjälp av sakkunnig på Läkemedelsverket har NetdoktorPro tagit fram en lathund.
-
Aortastenos
Aortastenos (AS) innebär en förträngning av aortaklaffen som leder till försämrad hjärtfunktion.
-
Kronisk venös insufficiens
Kroniska besvär med ödem, hudförändringar och eventuellt sår i en eller båda underbenen till följd av sviktande venöst återflöde och stas.
-
7 råd vid utredning av förmaksflimmer
Sjukdomen är inte alltid så tydlig vilket kan förklara mörkertalet av odiagnostiserade patienter, som skulle ha nytta av behandling. Det här bör du ha koll på vid utredning av flimmer.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu