Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Kardiologi

Ny cellterapi mot hjärtsvikt identifierad

En cellterapi mot hjärtsvikt, med potenial att läka skador efter en hjärtinfarkt, har identifierats av bland annat svenska forskare.


Lovisa
Publicerad den: 2022-05-17

Ny cellterapi mot hjärtsvikt identifierad
Annons

Forskare vid bland annat Karolinska Institutet har lyckats identifiera en ny typ av cellterapi med potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt. Enligt studien som publicerats i Nature Cell Biologi  kan omogna hjärtmuskelceller stimulera hjärtats reparationsförmåga och minska ärrvävnad.

 – Detta är kulmen av två decenniers arbete för att hitta den optimala cellen för att reparera ett skadat hjärta. Resultaten innebär nytt hopp för de miljontals patienter med hjärtsvikt världen över som väntar på en hjärttransplantation, säger Kenneth Chien, senior professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi på Karolinska institutet och en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

Studien är ett samarbete mellan forskare vid Karolinska institutet, Technical university of Munich och läkemedelsföretaget Astrazeneca.

Annons
Annons

Hjärtmuskelceller ersätts av ärrvävnad

I samband med en hjärtinfarkt och minskat blodflöde dör miljontals hjärtmuskelceller. Med tiden kommer cellerna  att ersättas av fibrotisk ärrvärvnad, viket i sin tur försämrar hjärtats förmåga att pumpa runt blod i kroppen – det vill säga hjärtsvikt.

Generellt sett är hjärtats kapacitet att bilda nya hjärtmuskelceller begränsad bland vuxna, till skillnad från hur det ser ut  hos små barn. Cellterapi som kan stimulera hjärtats regenerativa förmåga intresserar därför många forskare

I den aktuella studien använde sig forskarna av humana ventrikulära progenitorceller, HVP-celler, vilka spelar en viktig roll för hjärtats uppbyggnad under fosterutvecklingen. Forskarna utgick från mänskliga embryonala stamceller och odlade och renade fram HVP-celler från dessa. Det som undersöktes var sedan cellernas förmåga att återuppbygga hjärtat. Detta gjordes i en tredimensionell cellodlingskammare samt hos grisar med hjärtskada.

Viktig milstolpe inom hjärtforskning 

– I laboratoriestudier såg vi hur HVP-cellerna migrerade till skadade regioner av hjärtat där de sedan mognade till friska fungerande hjärtceller och motverkade bildandet av ärrvävnad. Resultaten representerar en viktig milstolpe i arbetet med att hitta en möjlig behandling med HVP-celler för patienter med allvarlig hjärtsvikt, särskilt för äldre där hjärtkirurgi skulle innebära en stor påfrestning, säger medförfattaren Karl-Ludwig Laugwitz, professor i kardiologi vid Technical university of Munich, i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Även hos de grisar som hade injicerats med HVP-celler sågs en tydlig förbättring jämfört med den gruppen som inte hade fått behandling. 

Forskarna hoppas nu att studier på människor ska kunna påbörjas inom två år.

    Källor

  • Karolinska Institutet - https://news.cision.com/se/karolinska-institutet

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.