Ny fortbildningskurs om förmaksflimmer
Nu kan läkare och vårdpersonal uppdatera sina kunskaper om förmaksflimmer samt hur man utreder och behandlar patienterna i primärvården. NetdoktorPro lanserar den nya fortbildningen tillsammans med Faris Al-Khalili, överläkare, med dr, samt specialist i kardiologi och internmedicin vid Sophiahemmet i Stockholm.

Nytt resevaccin ska förebygga denguefeber
Qdenga är det nya resevaccinet som numera är godkänt i Sverige för att förebygga denguefeber.
C-APROM/SE/QDE/0013
Att utreda och behandla förmaksflimmer är en vanlig utmaning i primärvården. Däremot är det svårt för allmänläkare att hålla sig ajour kring den senaste forskningen och riktlinjerna.
– Det händer mycket inom flimmerområdet, därför är det väldigt viktigt med uppdatering inom det här så man vet hur man ska utreda och behandla, säger Faris Al-Khalili.
Gå direkt till fortbildningen om förmaksflimmer här.
Allmänläkare behöver förnya sina kunskaper om behandlingsstrategier, vilken medicin och dosering som bör användas, och hur patienten bör följas upp.
– Missar man diagnosen på grund av att utredningen inte är ordentlig, eller att man inte sätter in rätt behandling, då kan man faktiskt orsaka stroke. Vilket i sin tur kan leda till allvarliga konsekvenser för patienten och samhället, säger Faris Al-Khalili.
NetdoktorPro:s fortbildning riktar sig framförallt till allmänläkare i primärvården men även annan sjukvårdspersonal kan ha nytta av kursen. Att genomföra fortbildningen tar omkring 10 minuter. Kursen är utformad av Faris Al-Khalili tillsammans med den medicinska redaktionen på Bonnier Healthcare.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
Registreringen av hjärtinfarktpatienter över 80 år behöver bli bättre
Allt fler håller sig friska långt upp i åren och det är viktigt att en så stor andel som möjligt av de som insjuknar i hjärtinfarkt registreras i det nationella kvalitetsregistret för hjärtinfarktvård, RIKS-HIA. Andelen av patienter som registrerats i RIKS-HIA ligger lä...
-
SGLT-2 hämmare i centrum vid europeisk diabeteskongress
Highlights från EASD 2022 i Stockholm, ett synnerligen lyckat hydridmöte som innehöll en mycket bred palett med intressanta sessioner så som till exempel heta metaanalyser inom kost och typ 2 diabetes. Vidare DELIVER trial som befäster betydelsen av SGLT-2 hämmare inom hjärtsvikt, reviderade riktlinjer för typ 2 diabetes i samarbete med ADA, Charcotfoten och betablockargel mot fotsår, helt automatisk insulinpumpar, samt dessutom en uppdatering kring UKPDS efter 44 år!
-
Rapportering från ESC 2022
För första gången sedan COVID-19 pandemin kunde ESC hålla sin årliga kongress ”in real life” och den genomfördes i år i varma Barcelona. De nya reglerna för air condition satte flera av deltagarna på prov, inte minst deltagarna med traditionell klädsel i form av slips o...
-
Ny cellterapi mot hjärtsvikt identifierad
En cellterapi mot hjärtsvikt, med potenial att läka skador efter en hjärtinfarkt har identifierats av bland annat svenska forskare.