Ny studie kan bli vägledande vid hjärtinfarkt
Att åtgärda samtliga förträngda kranskärl strax efter en stor hjärtinfarkt minskar risken för en ytterligare hjärtinfarkt. Det visar den största studien som hittills publicerats och som presenterades under kongressen European Society of Cardiology, ESC, i Paris.

Behandling med IV järn i högdosinfusion
Önskar du ge behandling med IV järn upp till 20 mg/kg vid ett infusionstillfälle utan krav på fosfatmätningar?
58-SE-11-2022
Hos patienter som drabbas av hjärtinfarkt öppnar man snarast möjligt det kranskärl som stängts och orsakat infarkten. I cirka 4 av 10 fall finns ytterligare förträngningar i kranskärlen. Länge har läkare och forskare diskuterat om man bör avstå åtgärder av de förträngda kranskärlen som inte orsakat infarkten, eller om man bör behandla med till exempel ballongvidgning eller stentning.
– Där här är någonting som vi tidigare kanske trott men inte vetat hur vi ska hantera eftersom det finns risker att vidga ytterligare kranskärl som måste balanseras mot möjlig långsiktig nytta, säger Stefan James, professor i kardiologi vid Uppsala universitet.
>>Gå en fortbildning om förmaksflimmer
Behandling med IV järn i högdosinfusion
Önskar du ge behandling med IV järn upp till 20 mg/kg vid ett infusionstillfälle utan krav på fosfatmätningar?
58-SE-11-2022
Kongressbevakning
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Minskar risken för kärlkramp
Den aktuella studien baseras på omkring 4 000 randomiserade patienter som lottades till att åtgärda ytterligare förträngningar eller att avstå och ge enbart medicinsk behandling. Efter tre års uppföljning hade 7,8 procent av de som lottats till komplett revaskularisering drabbats av antingen hjärtinfarkt eller kardiovaskulär död. I kontrollgruppen, där man inte åtgärdat förträngda kranskärl efter första hjärtinfarkten, var siffran 10,5 procent.
Resultatet visar att det finns goda skäl till att åtgärda samtliga förträngda kranskärl, så kallad komplett revaskularisering, vid den första hjärtinfarkten.
– Det är en väldigt välgjord studie som visar att om man gör det här minskar man risken för sjukhusinläggning på grund av kärlkramp och behov av akuta kranskärlsingrepp. Men ännu viktigare, man minskar risken för hjärtinfarkt väldigt påtagligt, säger Stefan James.
>>Gå en fortbildning i sekundärprevention vid stabil kranskärlssjukdom
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Kommer ändra praxis
Tidigare ha fyra mindre studier publicerats med liknande resultat. Men fram tills nu har ingen studie varit stor nog att vara vägledande. Trots att det saknats stora studier har komplett revaskularisering ändå blivit allt vanligare i Sverige under de senaste tio åren, enligt Stefan James. Han tror att den nya stora studien kommer leda till praxis inom en snar framtid.
– Sen dröjer det en tid innan det kommer in formellt i riktlinjerna, men läkarkåren bör snabbt ta till sig det här och börja med den här strategin.
Studien publicerades online i tidskriften New England Journal of Medicine och presenterades under ESC-kongressen 31 augusti till 4 september 2019. Läs mer om ESC-kongressen här.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
Rapportering från ESC 2022
För första gången sedan COVID-19 pandemin kunde ESC hålla sin årliga kongress ”in real life” och den genomfördes i år i varma Barcelona. De nya reglerna för air condition satte flera av deltagarna på prov, inte minst deltagarna med traditionell klädsel i form av slips o...
-
Ny cellterapi mot hjärtsvikt identifierad
En cellterapi mot hjärtsvikt, med potenial att läka skador efter en hjärtinfarkt har identifierats av bland annat svenska forskare.
-
Hjärtsvikt
Hjärtsvikt är ett syndrom som definieras som: otillräcklig hjärtminutvolym (cardiac output, CO) för att möta kroppens behov (framåtsvikt) eller tillräcklig hjärtminutvolym, men endast tack vare kompensatoriskt förhöjda fyllnadstryck (bakåtsvikt).
-
ESC 2021: Fokus på individen i nya riktlinjer om prevention
Den viktigaste förändringen i riktlinjerna för prevention är en betydligt större betoning på individualisering av behandling samt patientens delaktighet i besluten. Det anser Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.
-
Stora geografiska skillnader i risken att drabbas av hjärtinfarkt
Att drabbas av hjärtinfarkt är nästan dubbelt så stor i Norrbotten jämfört med Uppsala län – och klyftorna verkar dessutom växa. Så vad krävs egentligen för att jämna ut de regionala skillnaderna?
-
AV-block och grenblock
örekomst av AV-block och grenblock ökar med åldern, och är vanligare bland män och bland personer med känd kardiovaskulär sjukdom.
-
Angina pectoris och obstruktiv kranskärlssjukdom
Vid obstruktiv kranskärlssjukdom beror symtom och tecken på aterosklerotiska processer i kärlen. Vid angina pectoris handlar det om bröstsmärtor/obehag som uppstår efter/under fysisk ansträngning och/eller emotionell stress.