Nytt sätt att handlägga förmaksflimmer
Att utreda och behandla förmaksflimmer är en vanlig utmaning i primärvården. En förutsättning för att ge patienterna bästa vård är att hålla sig ajour kring den senaste forskningen och riktlinjerna, vilket det inte alltid finns tid till. Det här bör du som allmänläkare ha koll på.

– Det händer mycket inom flimmerområdet, därför är det väldigt viktigt med uppdatering inom det här så man vet hur man ska utreda och behandla, säger Faris Al-Khalili, överläkare, med dr, samt specialist i kardiologi och internmedicin vid Sophiahemmet i Stockholm.
Han anser att allmänläkare ofta behöver förnya sina kunskaper om behandlingsstrategier, vilken medicin och dosering som bör användas och hur patienten bör följas upp.
– Missar man diagnosen på grund av att utredningen inte är ordentlig, eller att man inte sätter in rätt behandling, då kan man faktiskt orsaka stroke. Vilket i sin tur kan leda till allvarliga konsekvenser för patienten och samhället.
För att allmänläkare på ett snabbt och smidigt sätt ska kunna tillgodogöra sig den senaste medicinska kunskapen om förmaksflimmer har NetdoktorPro i samarbete med Faris Al-Khalili tagit fram en digital fortbildningskurs. Kursen består av ett patientfall i sex delar, med kontrollfrågor följt av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen. Att genomföra utbildningen tar ungefär en kvart och alla svar är anonyma. Gå utbildningen här >>
Nya ESC-riktlinjer om förmaksflimmer
I fjol publicerade europeiska kardiologförbundet (ESC) nya riktlinjer om förmaksflimmer, vilka följer upp de tidigare rekommendationerna från 2016.
I de nya riktlinjerna läggs bland annat större fokus på att upptäcka och behandla riskfaktorer liksom samsjuklighet hos personer med förmaksflimmer.
PATIENTFALL: Här lär du dig det senaste om förmaksflimmer »
Riktlinjerna presenterades under ESC-kongressen 2020, vilka bland annat Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet, menade väckte stor uppmärksamhet under mötet.
– Nya intressanta förmaksflimmerriktlinjer presenterades och där var en höjdpunkt att man lade stor vikt vid livsstilsfrågor, något som tidigare inte varit fallet, säger Lars Rydén i en tidigare intervju med NetdoktorPro.
Läs vår rapportering från ESC-kongressen här >>
Handläggning enligt ABC-principen
Ytterligare en förändring i de uppdaterade ESC-riktlinjerna är handläggning av patienter med förmaksflimmer enligt den så kallade ABC-principen:
- Anticoagulation/avoid stroke, där bedömning med CHA2DS2-VASc score används för att bedöma indikationen för behandling med antikoagulantia. Blödningsrisken bedöms också för att identifiera riskfaktorer för blödning som kan justeras.
- Better symtom control, där symtomkontroll med frekvensreglering och rytmreglering ingår. Här ingår också elkonvertering, farmakologisk behandling och kateterablation för vissa patienter.
- Cardiovascular risk factors and concomitant diseases, eller bedömning/behandling av riskfaktorer och samsjuklighet som kan påverka svårighetsgraden av förmaksflimmer och symtom. Exempel är övervikt, alkoholkonsumtion, fysisk aktivitet, hypertoni, diabetes och sömnapnésyndrom.
Källa: Medicinska redaktionen BHS
ABC-metodiken har visat sig ha positiva effekter avseende dödlighet, inläggningar och kardiovaskulära händelser.
-
Hjärtinfarkt
Termen hjärtinfarkt skall användas när det finns belägg för myokardiell nekros orsakad av myokardiell ischemi. I Sverige uppgår antalet hjärtinfarkter till cirka 50 000 per år. Incidensen av hjärtinfarkt har dock under de senaste decennierna sjunkit för varje år.
-
Bara en av fem hjärtinfarktpatienter rehabtränar
Rehabträning minskar avsevärt risken för att drabbas av en andra hjärtinfarkt. Enligt en ny svensk studie deltar endast 20 procent av patienterna i ett sådant program.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC 2020
Här har vi samlat vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga kongress, som 2020 enbart hölls på distans. Vi har även frågat några deltagare vad de tyckte om mötet och vad de tar med sig därifrån.
-
ESC: Så förändras vården för hjärt- och kärlsjuka
NetdoktorPro frågar hjärtsviktskardiologen Kristjan Karason vad han tycker var det viktigaste som lyftes under kongressen, och vad det innebär för patienterna.
-
ESC: Sammanfattning från rekordstort hjärtmöte
Missade du årets största kardiologimöte? I en kongressrapport delar hjärtsviktskardiologen och överläkaren Kristjan Karason med sig av sina erfarenheter därifrån.
-
Ventrikeltakykardi, kammartakykardi
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Lathund: Förskrivning enligt de nya utbytesreglerna
Har du koll på vilka uppgifter du ska ange vid förskrivning, enligt de nya regelverket för generiskt utbyte? Med hjälp av sakkunnig på Läkemedelsverket har NetdoktorPro tagit fram en lathund.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu