Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Kardiologi

Stora prisskillnader på läkemedel – behöver inte vara så

Att det finns receptbelagda läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånen gör att patienten blir lidande. Priset på ett läkemedel kan variera mellan olika apotek. Läkarna i sin tur har ingen chans att agera som patientens ombud då det skulle innebära orimligt mycket jobb, menar Mikael Hoffmann, överläkare i klinisk farmakologi. I en intervju identifierar han problemet men ger också tips på hur du som läkare kan förbättra patientsituationen utifrån dagens läkemedelssystem.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-01

Stora prisskillnader på läkemedel – behöver inte vara så
Annons

Det finns flera skäl till att generiska bioekvalenta läkemedel exkluderas från läkemedelsförmånen. Men Mikael Hoffmann, medicine doktor och överläkare i klinisk farmakologi samt chef för stiftelsen Nepi – nätverk för läkemedelsepidemiologi, lyfter fram det vanligaste.

– Det vanligaste skälet är att företaget valt att inte låta läkemedlet ingå i förmånen för att själv kunna bestämma priset. Ett annat vanligt skäl är att TLV har sagt nej till förmån för ett eller flera läkemedel i en grupp. Följden av att ett läkemedel inte omfattas av förmån är många men för patient och läkare är det rent ut sagt en soppa, vilket det ofta blir när det är flera frågor som går in i varandra.

>>Gå en fortbildning om förmaksflimmer

Annons
Annons

Han förklarar att läkaren idag inte har en chans att agera som patientens ombud. Inte bara för att all information om prisnivåer mellan likartade substanser saknas utan också för att patienten ändå behöver jämföra pris vid olika apotek för den vara som läkaren till slut förskrivit.

– Det var en miss när apoteksmarknaden omreglerades. Innan dess tog apoteken samma ersättning oavsett om läkemedlet omfattades av förmån eller inte. Detta är också enligt besked från LIF (de forskande läkemedelsföretagen) och generikaföretagen det normala inom EU. Läser man förarbetena inför omregleringen finns denna fråga/konsekvens inte belyst, säger Mikael Hoffmann och fortsätter:

– Våra politiker sa också tydligt att ett receptbelagt läkemedel alltid skulle kosta lika mycket oavsett vilket apotek man som patient gick till. Men så blev det alltså inte för de receptläkemedel där patienten, även de med frikort, måste betala hela kostnaden själv.

Läkarens situation idag

Idag kan priset i extremfall skilja flera tusen kronor mellan apotek på en enda förpackning. Sedan omregleringen har dessutom antalet läkemedel utan förmån blivit allt fler, vilket Mikael Hoffmann menar ökar problemets omfattning och läkarens roll blir bara svårare.

Annons
Annons

– Först måste du förstå ett krångligt system, sedan förklara vad patienten ska göra, söka information om priser som är svåra att hitta (och saknas för flera apotek), och som ändå ändras under receptets giltighetsperiod. Vidare behöver inte de läkemedel som idag har förmån och är utbytbara vara det i morgon. Och då måste apoteket ta kontakt med dig för att få ett nytt recept med annat handelsnamn. Inte konstigt att läkarna ger upp.

>>Gå en fortbildning i sekundärprevention vid stabil kranskärlssjukdom

Låta utbytbara läkemedel vara utbytbara

– Mina råd är att försök hålla dig allmänt informerad om prisbilder. Ta reda på vad din läkemedelskommitté säger för att få så aktuell information som möjligt som kan hjälpa dig och patient. Ifrågasätt regler som sätter patienten i baksätet och i onödan skapar merarbete i vården, säger Mikael Hoffmann.

Samtidigt beskriver han vad som behöver göras. Framför allt handlar det om att reglera handelsmarginalen för alla receptbelagda läkemedel på samma sätt, oavsett om de har förmån eller inte.

– Det är i överensstämmelse med hur det var i Sverige tidigare och innebär att staten tar sitt ansvar gentemot patienten. Då skulle det när läkaren ordinerar läkemedel synas pris för alla läkemedel, oavsett om de har förmån eller ej, eftersom priset vore detsamma på alla apotek samma dag. Det gör det också möjligt att (om patienten vill) låta apoteken byta ut läkemedel som saknar förmån mot billigare alternativ från annan tillverkare, som Läkemedelsverket bedömt vara utbytbara på apotek, säger Mikael Hoffmann och avslutar:

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– Det enda som behövs för det, utöver att apotekens ersättning regleras, är att man inför ett regelverk som tydliggör vem som betalar vid byte ut och in i förmån. En sådan förändring är viktigt inför framtiden då patienterna själva kommer att behöva betala för fler behandlingar än idag.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons