Vill du inspirera dina patienter till en sundare livsstil?
Behandling med IV järn i högdosinfusion
Önskar du ge behandling med IV järn upp till 20 mg/kg vid ett infusionstillfälle utan krav på fosfatmätningar?
58-SE-11-2022
En sund livsstil förlänger liv, förhindrar sjukdom och kan ha positiva effekter på redan existerande symtom. Men vad är egentligen sunt? Och vad är sant?
– Syftet med Sundkurs är att erbjuda hälso- och sjukvården ett verktyg där man kan lära sig mer om livsstilsfrågor. Och framför allt få råd om hur man pratar med patienten om dessa frågor, säger Jan Petersson, projektledare för Sundkurs, avdelningen för uppdragsutbildning, Karolinska institutet.
Sundkurs är sammanställd och utformad av Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin med inriktning mot kardiovaskulär prevention, och omfattar sex webbaserade avsnitt som presenteras med videoföreläsningar, animeringar, diagram, texter och bilder. Avsnitten är: fakta om risker, fysisk aktivitet, mat och alkohol, nikotin, stress samt pedagogik. Karolinska institutet tillsammans med Hjärt- och Lungfonden är avsändare.
Populär allmän del
Sundkurs består även av en allmän del; att använda som patientmaterial eller för allmänhet som är intresserad av livsstilsfrågor. Denna del är öppen och utan kostnad.
– Den allmänna delen är populär och har haft närmare 32 000 unika besök sedan vi lanserade Sundkurs våren 2009. Kanske är denna del alltför bra och omfattande, vi har nämligen inte riktigt uppnått den volym vi hade hoppats på för kursen som vänder sig till personal inom hälso- och sjukvården och som har en liten avgift. Det är synd då den avgiftsbelagda kursen är betydligt mer omfattande och innehåller både inspelade föreläsningar och interaktiva tester.
Framför allt innehåller kursen en mer omfattande del om metoder för sjukdomsförebyggande arbete.
Det är svårt att utvärdera och mäta nyttan av distansutbildningar som genomförs på individnivå, men enkätsvar från dem som använt sig av Sundkurs visar att man överlag är mycket positiv till kursen och dess material.
– När hela vårdcentraler och företagshälsovård köper in Sundkurs rekommenderar vi studiecirklar på arbetsplatsen med gemensamma avstämningsmöten. Det är annars lätt hänt att det blir alltför långa pauser mellan studietillfällena.
Självklar målgrupp
Det är också framför allt till primärvården Sundkurs vänder sig, det vill säga till dem som i första hand möter patienter med olika livsstilsrelaterade symtom.
– Men också hjärtkliniker, som vill förändra patienters kost- och livsstilsvanor, är en självklar målgrupp, då Sundkurs är hjärt- och kärlinriktad.
Medlemmar på NetdoktorPro får 20 procents rabatt på Sundkurs. Läs mer
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
SGLT-2 hämmare i centrum vid europeisk diabeteskongress
Highlights från EASD 2022 i Stockholm, ett synnerligen lyckat hydridmöte som innehöll en mycket bred palett med intressanta sessioner så som till exempel heta metaanalyser inom kost och typ 2 diabetes. Vidare DELIVER trial som befäster betydelsen av SGLT-2 hämmare inom hjärtsvikt, reviderade riktlinjer för typ 2 diabetes i samarbete med ADA, Charcotfoten och betablockargel mot fotsår, helt automatisk insulinpumpar, samt dessutom en uppdatering kring UKPDS efter 44 år!
-
Ny cellterapi mot hjärtsvikt identifierad
En cellterapi mot hjärtsvikt, med potenial att läka skador efter en hjärtinfarkt har identifierats av bland annat svenska forskare.
-
Hjärtsvikt
Hjärtsvikt är ett syndrom som definieras som: otillräcklig hjärtminutvolym (cardiac output, CO) för att möta kroppens behov (framåtsvikt) eller tillräcklig hjärtminutvolym, men endast tack vare kompensatoriskt förhöjda fyllnadstryck (bakåtsvikt).
-
ESC 2021: Fokus på individen i nya riktlinjer om prevention
Den viktigaste förändringen i riktlinjerna för prevention är en betydligt större betoning på individualisering av behandling samt patientens delaktighet i besluten. Det anser Margret Leosdottir, överläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.
-
Stora geografiska skillnader i risken att drabbas av hjärtinfarkt
Att drabbas av hjärtinfarkt är nästan dubbelt så stor i Norrbotten jämfört med Uppsala län – och klyftorna verkar dessutom växa. Så vad krävs egentligen för att jämna ut de regionala skillnaderna?
-
AV-block och grenblock
örekomst av AV-block och grenblock ökar med åldern, och är vanligare bland män och bland personer med känd kardiovaskulär sjukdom.
-
Angina pectoris och obstruktiv kranskärlssjukdom
Vid obstruktiv kranskärlssjukdom beror symtom och tecken på aterosklerotiska processer i kärlen. Vid angina pectoris handlar det om bröstsmärtor/obehag som uppstår efter/under fysisk ansträngning och/eller emotionell stress.