Nyhet | Kardiologi

Brustet hjärta liknas vid akut hjärtinfarkt

Takotsubo, eller brustet hjärta, är allvarligare än vad forskarna tidigare har anat. Dödligheten ligger på runt fyra procent vilket är densamma som för akut hjärtinfarkt.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-15
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I en artikel i Dagens Nyheter framgår det att ett brustet hjärta är en typ av hjärtsjukdom och därför bör tas på större alvar av vårdpersonalen. Tillståndet innebär att hjärtats kammare vidgar sig likt en ballong vilket minskar hjärtats pumpförmåga.

– I de första fallen som beskrevs var det utlöst av emotionell stress. Det är till exempel inte helt ovanligt att det sätts i gång av att en partner avlider. Vi vet att sjukdomen kan orsakas av hjärtesorg, och därför har den också fått namnet brustet hjärta, säger Björn Redfors, ST- läkare och forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Erkänd som diagnos

Annons
Annons

Det första fallet av Takotsubo i Sverige upptäcktes för drygt tio år sedan och enligt en registerstudie har sjukdomen ökat. Med största sannolikhet då den tidigare inte har klassats som en diagnos. Det sena erkännandet av tillståndet gör att det fortfarande finns en del okunskap hos läkare.
– Det tar ofta en tid innan nya sjukdomstillstånd etableras som diagnos. Takotsubo är nu en erkänd diagnos som det forskas alltmer kring, men vi behöver göra mer, säger Björn Redfors.
Majoriteten av de som drabbas av brustet hjärta är kvinnor men orsaken till det är inte helt fastställt. Östrogen skulle kunna vara en orsak men det är än bara spekulationer.
¬–  Det verkar vara något just för stunden som utlöser situationen. Både psykisk eller fysisk stress är vanligt, men inte alla har det, säger Per Tornvall, professor i  kardiologi vid Karolinska institutet och överläkare vid Södersjukhuset.

Allvarligare än vad man tidigare har trott

Två studier som nyligen publicerades i tidskriften International journal of cardiology visar att dödligheten för Takotsubo ligger på fyra procent vilket är betydligt högre än forskare tidigare har trott. Något som gör att de drabbade bör tas på större alvar. Med tanke på de stressrelaterade symtomen skulle KBT, kognitiv beteendeterapi, kunna vara en rimlig behandlingsform som komplement till vanlig vård. Men fler kliniska studier inom området är nödvändiga för att kunna ge mer evidensbaserade rekommendationer.

Trots att hjärtat, till skillnad från hjärtinfarkt, kan återhämta sig efter Takotsubo är det inte riskfritt att låta patienterna lämna sjukhuset efter ett sjukfall.
– Hjärtat pumpar väldigt dåligt i  det akuta skedet och vi vill veta att det är på rätt väg innan vi skriver ut dem. Det är inte ofarligt och inget man ska negligera, säger Per Tornvall.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kvinnornas-brustna-hjartan-farligare-an-forskarna-trott/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons